Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Souboj senzorů: jaký je rozdíl mezi 4/3" a 1,0" čipem?

20.2.2017, Milan Šurkala, recenze
Další srovnávací test se podívá na rozdíly mezi 4/3" a 1,0" čipem. Zatímco první je používán u Micro Four Thirds systému, ten druhý mají zpravidla profi kompakty. Jak moc se liší šum, dynamický rozsah a hloubka ostrosti těchto senzorů?
Naše krátké srovnání výkonů 1,0" a 4/3" senzoru máme tedy za sebou. Můžeme tedy volbou většího snímače čekat zásadně lepší kvalitu obrazu? Budeme-li se bavit o stejně světelném objektivu, pak můžete čekat menší hloubku ostrosti. Rozdíl není tak dramatický, jak si mnozí myslí. 4/3" (resp. 1,33") versus 1,0" skutečně není až tak extrémní rozdíl, na druhou stranu není ani neznatelný. Pokud tedy chcete fotit s malou hloubkou ostrosti, světelný profi kompakt s 1,0" senzorem udělá leckdy mnohem lepší službu než Micro Four Thirds fotoaparát se standardním objektivem, při stejné světelnosti ale logicky větší snímač nabídne lepší službu. Je to ale na hranici toho, co si všimnete na první pohled.


Yi M1 versus Sony Cyber-shot RX100M4 zhodnocení


Pokud jde o šum, tady už jsou rozdíly o něco větší. V některých testech se výsledky příliš nelišily, v některých jsme zaznamenali i více než 1 EV. Obecně ale můžete počítat se zhruba jedním EV k dobru, což rozhodně není zanedbatelné. Naopak dynamický rozsah obou čipů byl velmi podobný, zde si větší senzor ukousnul maximálně nějakou tu desetinku EV. Tady mám ale podezření na to, že problém byl zakopaný ve 12bitových RAWech a při možnosti ukládat RAWy 14bitově, by větší senzor patrně tomu menšímu kousek utekl. Nicméně za dobrého světla na základních citlivostech (ISO 125 u 1,0" senzorů a ISO 200 u dnešních 4/3" čipů) jen těžko poznáte rozdíl.

Je tedy jasné, že při stejném rozlišení bude mít větší senzor lepší výsledky a náš dnešní test to také potvrdil. Zda je ale pro vás tento rozdíl šumu a hloubky ostrosti významný, to už nechám na vás. 



Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.