Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Super Resolution v Camera Raw: umí AI opravdu zvýšit rozlišení?

1.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Super Resolution v Camera Raw: umí AI opravdu zvýšit rozlišení?
Adobe zavedl funkci Super Resolution do RAW konvertoru Camera Raw. Nachází zde využití umělá inteligence Adobe Sensei a jejím úkolem je zvyšovat rozlišení. Dokáže to ve skutečnosti? A bude to bez artefaktů?
Dnes jsme se podívali na funkci Super rozlišení (Super Resolution), kterou má RAW konvertor Adobe Camera Raw. Ta využívá systému umělé inteligence Adobe Sensei a jejím úkolem je vytvořit soubory se 4× vyšším rozlišením (2× na každou stranu) pokud možno s lepšími detaily, které doplní na základě rozsáhlého natrénování. A jak ukázal náš test, ve "vymýšlení" detailů je Super rozlišení od Adobe skutečně hodně dobré.
 
Závěr
 
Ačkoli známe z historie spoustu případů, kdy AI selhává, zde je nutno uznat, že Adobe odvedl velmi dobrou práci. Detaily jsou skutečně lepší, linie jsou celistvější a netrpí roztřepením typickým pro Bayerovu interpolaci. Pozitivní stránkou je i snížení jasového šumu, a to jak za dobrého, tak i špatného světla. V oněch špatných světelných podmínkách je snižování šumu převažující výhodou, protože zde už nedokáže vytvořit moc nových detailů. Super rozlišení pak figuruje spíše jako odšumovací algoritmus než algoritmus pro zvýšení detailů. Někdy se však může odšumění zdát být až trochu přehnané a neplatí to pro barevný šum, který naopak spíše zvýrazňuje. Potěší, že jsou podporovány RAWy s Bayerovou maskou i X-Trans, nicméně na další "specialitky" už funkce nebyla trénována. 
 
Jsou zde i stinné stránky? Nějaké se najdou, ale v zásadě to jsou maličkosti. Artefakty vznikají jen výjimečně, může se to občas stát na některých písmenech nebo na mřížkované struktuře (pletivo), občas také zvýrazňuje barevný šum. Bylo by fajn, kdyby kvůli možnosti aplikovat funkci na JPEGy a jiné "ne-RAWy" nebylo nutné nastavit otevírání všech JPEGů rovnou v Camera Raw. Asi největším problémem může být doba zpracování, která hodně souvisí s výkonem GPU (nezdá se, že by Vám výkonný procesor jakkoli pomohl). Každopádně, před touto umělou inteligencí smekám klobouk.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.