Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Téma měsíce - Přehled stativů do 1500,- Kč, díl II.

5.12.2005, Petr Hájek, recenze
V dnešním druhém pokračování našeho malého přehledu levných stativů běžně sehnatelných na českém trhu jsme se blíže podívali na další 2 modely - stativ FOMEI W-311 a jeho stájového kolegu, typ FOMEI VP-30 COUNTRY.
Stolním a kapesním stativům sice nikdo neupře jejich skladnost, pohotovost a přenositelnost, jednu nevýhodu však přece jen mají - jejich celková výška obvykle znemožňuje pohodlné focení z výšek, z nichž člověk obvykle na svět kolem sebe pohlíží. Je totiž nabíledni, že pokud budete fotit zahradní grillpárty, zcela určitě ji budete chtít mít zachycenou z pohledu běžného člověka (oči ve výšce 155 - 185 cm) a nikoliv z pohledu skalkového trpaslíka. Stativový svět z této perspektivy je jednoznačnou doménou stativů vytáhlejších, jímž je třeba právě dnes recenzovaný kus jménem FOMEI VP-30 COUNTRY.




Stativ měří ve složeném stavu 60,5 cm váží 1090 g, unese až 3 kg a lze jej nastavit na výšku v rozmezí 56 - 152,5 cm (maximální rozklapnutí + vysunutá středová část). hlava stativu je 3D a lze ji pro pohodlnější upevňování digitálu vyjmout.




Stativ je vybaven držadlem, páčkou pro další vyšroubování stativu nahoru, hákem, kam lze umístit pro ještě větší stabilitu závaží a také tento model disponuje vodováhou, tentokrát ovšem nikoliv tyčinkovou, ale kruhovou.




Na dalším snímku je detail na pogumovanou vyjímatelnou rychloupínací stativovou hlavu, která je vybavena šroubem držícím digitál. Šroub nemá prohlubeň na nehet, je hladký a šroubuje se s ním tím způsobem, že se vyklopí kovové očko jím provléknuté a začne se s ním otáčet. Toto očko jde sice trochu ztuha, předpokládám ale, že se po pár desítkách použití trochu ochodí a půjde s ním hýbat příjemněji.




Stativ lze fixovat ve všech 3 osách, X, Y i Z, přičemž chod kolem osy X je 180°, kolem osy Y 360° a kolem Z 90°. Stabilita stativu je bezproblémová, natáčecí páčka v levé ruce a ovládání digitálu pravou však sedne spíše pravákovi.




Doporučená cena tohoto modelu dělá 990,- Kč včetně DPH.