Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet: ve jménu rychlosti

25.11.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme srovnávací test paměťových karet zaměřený zejména na nejrychlejší typ Compact Flash. Vyzkoušíme však i klasické SDHC karty, jednu nejnovější SDXC a Memory Stick. Které budou nejrychlejší? Výsledky jsou rozhodně zajímavé.
Konečně nastává vyhlášení vítězů a poražených. Absolutním rychlostním vítězem je Compact Flash karta Lexar, nicméně její přespříliš vysoká cena může znamenat pro mnohé konečnou. Přestože Compact Flash karty dnes slouží zejména velmi drahým zrcadlovkám, může znít taková investice zbytečně. Kdo však požaduje absolutní výkon, znatelně nižší až poloviční odezvy a není mu líto tolika peněz, tomu lze Lexar Professional 600x doporučit.



Ocenění BEST OF TEST získává Compact Flash Lexar Professional 600x 8 GB
za nejvyšší výkon v testu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Kdo chce co nejlepší poměr ceny a výkonu, ten by měl sáhnout po kartě Transcend, která při dvojnásobné kapacitě 16 GB nabízí téměř stejný výkon jako zmíněný Lexar, a to za mnohem nižší cenu.



Ocenění TREFA získává Compact Flash Transcend 600x 16 GB
za nadprůměrnou rychlost a velmi příznivý poměr ceny a výkonu. Logo ocenění je ke stažení zde.


V testu nepřesvědčily karty SanDisk, kde jsme vyzkoušeli 30MB/s, 60MB/s a 90MB/s verze. Všechny ale vykazovaly poměrně malé výkonnostní rozdíly, takže zatímco nejslabší verze v podstatě splňovala a občas i překračovala papírové hodnoty, nejrychlejší varianta se jim příliš nepřiblížila. Nejvyšší rychlosti navíc tyto karty dosahovaly pouze na začátku. Toto ale platilo pro čtení, zatímco zápis na kartu byl přeci jen o něco lepší a zde karty splňovaly, co se od nich žádalo.



Ocenění TREFA získává microSDHC Kingston Class4 4GB
za vynikající poměr ceny a výkonu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Z SD a MS karet vyšla v testu velmi dobře "obyčejná" karta Class 4 od Kingstonu. I když by nikdo na první pohled nečekal výrazně vyšší výkony než udávaných 4 MB/s, tato karta dokáže prohnat spoustu Ultra, Extreme a Turbo karet. Navíc za danou cenu je to TREFA dnešního testu. Kdo chce levnou SDHC kartu, kterou může použít i v mobilním telefonu, pro toho je tento Kingston tím pravým. Velmi podobně je na tom i A-Data, která nabízí za velmi podobnou cenu i podobný výkon.

Slušný výkon představily i karty SanDisk SDHC Extreme a SanDisk Memory Stick Ultra II, kde obě karty mají udávanou rychlost 30 MB/s. V praxi sice takových rychlostí nedosahují, ale výsledky nejsou vůbec špatné. Ovšem za značný příplatek proti vítězné kartě Kingston. Podobně se chovala i karta Panasonic, která má slušný výkon podobný ostatním.

Standard SDXC se v podání karty Kingston ukázal jako poněkud nevyužitý. Podpora tohoto formátu sice začíná být čím dál tím víc rozšířená, málokterá zařízení ale podporuje rychlejší UHS-I rozhraní. USB čtečka je limitována svým vlastním rozhraním, čtečka na notebooku ani zrcadlovka není s SDXC kartou o nic rychlejší. Výkon je dobrý, ale proti SDHC zde není žádný nárůst.

Test ukázal, že údajům výrobců nelze vždy příliš věřit. U karet Compact Flash jsou většinou trochu optimističtí, ale většina se udávanému výkonu přiblížila. U SDHC a MS karet je to naopak velmi různorodé a jsou karty mnohem rychlejší, ale i mnohem pomalejší, než výrobci udávají.



Za zapůjčení produktů Kingston děkujeme Kingstonu.
Za zapůjčení karty Transcend děkujeme Transcendu.
Za zapůjčení karty Panasonic děkujeme Panasonicu.
Za zapůjčení karty Patriot děkujeme 100MEGA distribution.



Za zapůjčení karet SanDisk děkujeme Hamě.



Za zapůjčení karty Lexar děkujeme Setosu.



Za zapůjčení produktů AXAGO děkujeme AT Computers.



Za zapůjčení produktu DeLock děkujeme SWS.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.