Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet: ve jménu rychlosti

25.11.2010, Milan Šurkala, recenze
Připravili jsme srovnávací test paměťových karet zaměřený zejména na nejrychlejší typ Compact Flash. Vyzkoušíme však i klasické SDHC karty, jednu nejnovější SDXC a Memory Stick. Které budou nejrychlejší? Výsledky jsou rozhodně zajímavé.
Další aplikací byl HD Tune Pro ve verzi 4.60. Tato aplikace umí měřit rychlost čtení i zápisu, ale ten pouze v případě odstranění veškerých oddílů na disku. Změříme přenosovou rychlost při čtení, přístupové doby i zatížení procesoru.



Opět se podíváme na Compact Flash a zbývající karty zvlášť. Začneme minimální rychlostí přenosu u Compact Flash karet.



Paměťové karty Kingston a Patriot nebyly schopny v tomto případě řádně pracovat se SATA adaptéry, resp. HD Tune Pro s nimi v tomto zapojení nebyl schopen správně komunikovat. Jak vidíte, Transcend a Lexar už tradičně vítězí s cca 65 MB/s, SanDisk se drží vzadu. Problémem všech karet SanDisku bylo to, že maximální rychlost byla dosahována pouze na prvních cca 5 % karty. Ostatně to lze vidět na prvním snímku v této kapitole, kdy zhruba po 250. megabajtu rychlost SanDisků strmě padá dolů.



V průměrné rychlosti to opět vyhrál Lexar a Transcend se zhruba 70 MB/s. Patriot a Kingston se drží přibližně na 60 MB/s, SanDisky v rozmezí 27 až 33 MB/s. Silnější modely tedy o mnoho rychlejší nejsou. Opět je jasně vidět, že USB 2.0 čtečka je pro takto rychlé karty významnou brzdou a nejlépe si karty vedly na ExpressCard nebo DeLock SATA adaptéru.



Maximální rychlost dosáhl Lexar (77 MB/s), velmi dobře se držel i Transcend se 74 MB/s. Kingston a Patriot jsou si opět rovnocenní se zhruba 63-64 MB/s, SanDisky získaly body na počátku disku, kde dosahovaly vyšších rychlostí do 47 MB/s.



Na tomto grafu je velmi dobře vidět, že u karet SanDisk je minimální i průměrná rychlost značně nižší než ta maximální. To znamená jediné, maximum je dosahováno jen výjimečně. Lexar a Transcend jsou jasnými favority.



Na USB čtečce jsou přístupové ve všech případech špatné. Na ExpressCard a SATA adaptéru jsou výsledky mnohem lepší. ExpressCard dává téměř všude 0,6 až 0,7 milisekundy, SATA adaptéry zhruba polovinu milisekundy. Výrazně se vymyká karta Lexar, která má 0,37, resp. 0,24 milisekundy a stává se tak nejlepší kartou.



Burst rate by měla být nejvyšší rychlost, kterou je karta vůbec schopna přenášet. Překvapivě ale při testech byla tato rychlost zpravidla nižší. Opět je na tom výborně Lexar, na druhém místě Transcend. SanDisk Extreme Pro je na SATA adaptérech překvapivě pomalejší, naopak na ExpressCard adaptéru je rychlejší. Zde SanDisk docela potěšil, neboť překonal Kingston i Patriot, a to dokonce i střední variantou Extreme.



Využití CPU je na ExpressCard i USB čtečce nevjyšší a v průměru dosahuje kolem 12 %. SATA adaptéry jsou na tom s cca 5 % mnohem lépe.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.