Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Vykreslí starý ruský objektiv 400 MPx? Zkusili jsme to

5.9.2016, Milan Šurkala, recenze
Rozlišení fotoaparátů se neustále zvyšuje a vyvstává otázka, zda vůbec objektivy zvládnou vykreslit tolik pixelů. Proto jsme vyzkoušeli starý objektiv Helios-44M a další na snímači, který má pixelovou hustotu odpovídající 400MPx+ full frame čipu. Vykreslí to? 
Kapitoly článku:
V dnešním testu jsme ukázali, jaké detaily jsou objektivy ve skutečnosti schopné vykreslit. Výsledky předčily všechna očekávání. Vyzkoušeli jsme pixelovou hustotu senzoru, která by odpovídala 35MPx, 59MPx a 440MPx full frame senzoru. Jak bylo vidět, ani 59 MPx zdaleka nevyužilo vše, co byly testované objektivy schopny nabídnout. Snímač z mobilu s 1,4mikrometrovými pixely vykreslil podstatně více detailů a ukázal, že limity starších pevných objektivů jsou spíše někde v řádech stovek megapixelů. Objektivy rozhodně nejsou limitem pro výstupní rozlišení fotografie.


Kamerka ELP s 8MPx rozlišením


Ani nejhorší z testovaných objektivů se nezastavil u pixelové hustoty odpovídající cca 60MPx full frame čipu a zmenšení velikosti pixelů přineslo další detaily navíc. Máme tedy vítat full frame čipy, které budou mít rozlišení třeba přes 100 megapixelů? Ano i ne. Jak jsme ukázali, množství detailů se skutečně zvýší, ale samozřejmostí jsou i negativní následky. Vysoká pixelová hustota zvyšuje šum (byť ten se částečně schová právě v onom vyšším rozlišení), má také tendenci snižovat dynamický rozsah a barevnou věrnost. Holt, není to zadarmo, nemluvě o obrovských datových nárocích.

Zásadní otázkou ale je, zda by takto dobré detaily byly objektivy schopny podávat nejen v centrální části obrazu, kterou jsme testovali, ale také směrem k rohům. Tady bychom už tak optimističtí asi neměli být. Těžko můžeme čekat, že nabídnou skutečně přes 400 megapixelů, perfektní detaily po celé ploše (např. u Pentaconu jsou výsledky mimo úplný prostředek dost tristní, a to i po přiclonění). Každopádně je vidět, že rezervy na čipech tu jsou a rozhodně nejsou malé. Otázkou by také bylo, jak by se s touto pixelovou hustotou popraly zoomovací objektivy, nicméně ty už dnes ukazují, že minimálně uprostřed umí být také velmi ostré.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.