Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Vyšší rozlišení a hustota pixelů APS-C čipů: k čemu další MPx?

17.11.2014, Milan Šurkala, recenze
Znáte to. Koupíte si nové tělo s vyšším rozlišením a vaše objektivy ostré jako břitva najednou začnou vypadat jako bláto. Podívejte se s námi na to, jak moc vyšší rozlišení pomůže a zda i neostrý objektiv dokáže na lepším senzoru dodat více detailů.
V dnešním srovnávacím testu jsme se podívali na problematiku zvyšování rozlišení u APS-C senzorů. Obecně se tvrdí, že rozlišení nemá smysl dále zvyšovat, protože objektivy jej stejně nejsou schopny vykreslit. Že když objektiv kreslí špatně už na malém rozlišení, nemůže přece lépe kreslit na rozlišení vyšším. Náš test nicméně ukázal, že to není úplně pravda a vyšší rozlišení v podstatě u všech testovaných objektivů (a to i těch setových) přináší více detailů. Pomáhá tomu i odstranění AA filtrů u moderních snímačů, což byl také jeden z důvodů, proč objektivy nekreslily tak pěkně, jak mohly.


CMOS senzor


Přestože je nízké rozlišení starších APS-C senzorů pro detaily jednoznačně brzdou, ukázal se zároveň zajímavý fakt, že i na malém limitujícím rozlišení jsou mezi objektivy rozdíly (ačkoli by teoreticky být neměly, pokud je jedinou brzdou rozlišení senzoru). Vinu tedy nelze svalovat jen na jednu stranu, ale má jej na svědomí senzor i objektiv.

Dostáváme se tak k paradoxní situaci. Máme tu limitující senzor s nízkým rozlišením, úzké hrdlo systému. Přitom ale existují objektivy, které nevyužijí ani toto rozlišení a viditelně kreslí hůře než jiné objektivy, které jsou rovněž brzděné tímto úzkým hrdlem. Teoreticky to tedy vypadá, že je v tomto případě brzdou tento objektiv, když nedokáže vykreslit ani malé rozlišení, se kterým jiné objektivy nemají problémy. Přesto takový objektiv dokáže na vyšším rozlišení senzoru kresbu vylepšit a přinést detaily navíc.

Otázkou samozřejmě zůstává, zda více detailů skutečně potřebujete, zda by nebylo lepší při stejném rozlišení využít moderní technologie k navýšení dynamického rozsahu a snížení šumu (místo toho, aby hodnoty těchto veličin zůstaly plus minus na původní hodnotě i po navýšení rozlišení). To si už musí zodpovědět každý sám. Jisté je však to, že ačkoli objektiv se na vyšším rozlišení skutečně může tvářit jako "bláto", v praxi obvykle na více megapixelech opravdu přinese o něco vyšší množství detailů a dodnes je hlavním limitem pro detailnost snímků i nadále především senzor. To, že objektiv hůře kreslí na malém rozlišení, ještě neznamená, že na vyšším rozlišení nepřinese vůbec nic.
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX30 s objektivy děkujeme Samsungu.
Za zapůjčení fotoaparátů Nikon D3300 a Nikon D7000 s objektivy Nikkor děkujeme Nikonu.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.