Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

12.12.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.

Autofokus, ostření


Xiaomi Mi 4C disponuje fázovým autofokusem. V zásadě ale funguje tak, že náhled je průběžně doostřovaný, takže v momentě zmáčknutí spouště se už neostří a rovnou se fotí. Prodleva je tak pod 0,1 sekundy. Pokud ale kliknete na displej a vyberete si sami ostřící bod, zaostří se znovu a trvá to mnohem déle, okolo 1,3 sekundy. Ve většině případů si však vystačíte s automatickým předostřením. Bohužel je nutné říci, že se občas předostří špatně. Není úplné zřídkavé, že je snímek špatně zaostřený a lehce rozmazaný., přičemž toto platí zejména v protisvětle. Pokud vám svítí slunce do objektivu, je správné zaostření občas spíše dílem náhody (zejména v lese).

Možnost výběru AF bodu chválím, druhou možností výběru je pak detekce tváří. Ta je docela pomalá, "čtvereček" s tváří skáče s většími prodlevami, úspěšnost vyhledávání je průměrná. Jak už je u většiny telefonů zvykem, naprosto nespolehlivá je indikace zaostření. Smartphone nedá vědět, že nezaostřil, resp. toto se stane jen tehdy, kdy je už ostrost opravdu totálně mimo. Zejména u makra tak pořádně nevíte, zda je zaostřeno tam, kam potřebujete, nebo jste to trochu přepískli a jste blíže, než by dovolovala minimální ostřící vzdálenost objektivu. Ta činí 7 centimetrů a maximální zvětšení dosahuje přepočtené hodnoty 0,48×. Vzhledem k širokému úhlu záběru tak makra nejsou úplně ideální, ale přesto se to dá používat. Když se budete trochu snažit, vylezou vám i velmi pěkné makro snímky.




expoziční čas 1/33 s, clona F2, citlivost ISO 424, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Jak sami vidíte, zvětšení není zázračné, postačí to na méně náročnou práci a spíše trochu větší objekty než např. malý hmyz nebo květiny. Případně budete muset ořezávat.


Nastavení expozice, automatika


Testovaný smartphone potěší možností nastavovat expozici, a to nejen ISO citlivost (od ISO 100 do ISO 3200), ale také expoziční čas (od 1/1000 sekundy do 1/2 sekundy). Poněvadž je clona objektivu pevně na hodnotě F2, máte zde tedy automatiku, prioritu clony (protože nejde změnit), prioritu času, který je zároveň vlastně plně manuálním ovládáním. V případě automatického času volí telefon různorodé časy a nelze říci, co je minimem. Maximální hodnota je ale 1/2 sekundy.

Pokud jde o měření expozice, telefon má tendenci dělat spíše kontrastní a lehce tmavší fotografie, rozhodně se ale nejedná o nějakou trvalou podexpozici, která by vadila. Pokud chcete korigovat expozici, uděláte to dotykem na displej a kroužením kolem ostřícího bodu ve nebo proti směru hodinových ručiček. Korekce se tradičně hodí např. v tmavém lese, kde je dobré stáhnout jas snímku.


Videosekvence


U videa nebudu moc hýřit nadšením. Rozhodně není špatné, maximem je ale jen Full HD (1920×1080 pixelů) při 30 snímcích za sekundu. I když 4K video by na tuto kategorii bylo trochu moc velkým luxusem, plynulejší 60p Full HD video by vůbec nebylo marné. Nicméně 60p video chybí i mnoha dražším telefonům.





Míra detailů je solidní, v tomto budu chválit. U videa je možné snadno polohovat ostřící body v průběhu natáčení, stinnou stránkou je ale silný focus breathing, tedy změna úhlu záběru při přeostření. Obraz se tak při přeostření různě zvětšuje a zmenšuje. V tomto režimu ale telefon přeostřuje pouze tehdy, když se dotknete displeje. Pokud chcete, aby ostřil automaticky a průběžně pořád, je možné to nastavit, ale pak zase nemůžete manuálně volit ostřící bod. Takže buď a nebo. Navíc průběžné ostření není žádná sláva, takže určitě doporučuji manuální klikání na displej. U videa v podstatě nelze téměř nic nastavit, pouze při manuálním výběru AF bodu lze nastavit korekci expozice.



Ukázky slow-motion videosekvencí natočených smartphonem Xiaomi Mi 4C.
 
Digitální zoom může být maximálně 8násobný, ale jako vždy, i zde bych digitální zoom nedoporučoval, přicházíte o obrazovou kvalitu. K dispozici je také zpomalené video, počítejte ale maximálně s HD rozlišením 1280×720 pixelů při 120 fps. Počítejte také s velmi nízkou kvalitou, neboť čip neposkytuje 720 řádků na výšku, ale mnohem méně (sousední řádky se opakují a video je tak hodně kostičkované). Najdete tu také time-lapse videa s intervaly 1 až 30 sakund. Co se mi také dost nelíbilo, je velmi krkolomné zapínání zpomaleného videa. Jak již bylo řečeno, to je k dispozici maximálně v HD rozlišení, takže nejprve je nutné změnit rozlišení v technickém menu z Full HD na HD a až pak můžete v HD rozlišení nastavit zpomalené video. Chcete-li najednou zpomaleně něco natočit, zapomeňte na to. Než to všechno nastavíte, uběhne mnoho a mnoho sekund.
  • 1920×1080 / 30 fps - cca 1900 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 1000 kB/s
  • 720×480 / 30 fps - cca 300 kB/s

Pro posouzení kvality videa si můžete stáhnout venkovní Full HD video (15 sekund, 28 MB) a jedno zpomalené HD video (49 sekund, 48 MB).


Bokeh


Velmi dobrá světelnost F2,0 dovoluje dosahovat menší hloubky ostrosti a lehce mazat pozadí. Bokeh bývá zpravidla trochu nervózní, má jakousi auru. Na následujícím snímku je nutné počítat s tím, že bylo málo světla, a tak byla použita vysoká citlivost, což zvyšuje šum.




expoziční čas 1/14 s, clona F2, citlivost ISO 921, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.