Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

12.12.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.

Fotografování portrétů, blesk


I když detekce tváří není zrovna nadprůměrná, ve většině případů odvede svou práci. Trochu delší ohnisková vzdálenost se hodí pro méně zkreslené portréty (nenutí vás to jít tak blízko), může ale zase udělat problémy pří snímání v malém prostoru. Opět to má ale i pozitivum, a to je menší zkreslení osob v rozích (protože se vám tam nemusí vůbec vejít a budete nuceni je stlačit více k sobě).




expoziční čas 1/1967 s, clona F2, citlivost ISO 101, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Výsledek je dost překvapivý, tolik detailů ve vlasech bych opravdu nečekal. Nicméně je nutné uznat, že v místech, kde jsou detaily méně výrazné, přeci jen dochází k rozmývání. Pozadí se trochu maže, ale samozřejmě nečekejte zázraky.




expoziční čas 1/12 s, clona F2, citlivost ISO 3200, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Dvoutónový LED blesk není žádný silák a zde je to dobře vidět. I při velmi dobré světelnosti F2, dosti dlouhém expozičním času a maximální citlivosti ISO 3200 je fotografie dost tmavá. Šumu je opravdu hodně, kresba je nevýrazná. Upozorňuji, že chodba byla bez blesku v naprosté tmě.




expoziční čas 1/14 s, clona F2, citlivost ISO 771, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



V interiéru, který je ale normálně osvětlen, jsou výsledky mnohem lepší. Bohužel čekejte slévání barev, vše je tak trochu bezbarvé a chytá žlutohnědý nádech.





Pokud jde o efekt červených očí, ten bývá i docela silný, je ale zamaskován právě již zmíněným rozmýváním barev.


Přední fotoaparát


Přední fotoaparát má 5MPx snímač, podle všeho má maličkou 1/5" úhlopříčku. Světelnost dosahuje velmi dobré hodnoty F2, dle výrobce pak má mít velmi širokoúhlou 24mm ohniskovou vzdálenost. Měřil jsem úhel záběru, nicméně skutečnost odpovídá spíše 26mm objektivu.
Bohužel testovaný kus měl defektní přední fotoaparát. Co jsem se díval na snímky na internetu, Mi 4C dokáže předním fotoaparátem vykouzlit mnohem lepší snímky. Zkoušel jsem i normální scény s vynuceným dotykovým ostřením, ale nic nepomohlo. Testovaný kus byl prostě špatně vyroben a přední fotoaparát ostřil dost mimo.


Výdrž baterie


Telefon disponuje 3080mAh akumulátorem, což teoreticky zajišťuje dosti slušnou výdrž. Vysoké Full HD rozlišení displeje ale toto trochu hatí. Test výdrže pro focení proběhl s trvale zapnutou GPS, telefonem se SIM kartou na mobilní síti, ale bez Wi-Fi a Bluetooth. Pokud bychom se bavili o vyplýtvání energie skutečně až do nuly, vydrží baterie na vyfocení zhruba 460 fotografií a natočení 20 minut videa. To jsou dost slušné hodnoty.


Displej


Tato kapitola se podívá na zobrazení displeje a fotografickou aplikaci. Připomeňme, že Xiaomi Mi 4C je vybaven 5,0" Full HD displejem.


U fotografií při poměru stran čekejte menší náhled a spoustu černého napravo. Tam je spoušť, přepínač na video a dole se pak můžete dostat k posledním vyfoceným snímkům. Dále zde vidíte přepínač předního fotoaparátu, zapínání HDR režimu a blesku. Pravý snímek ukazuje barevné filtry.


Když přetáhnete displej zleva, dostanete se k menu a výběru fotografických režimů. Je zde i manuální režim, který dovolí nastavit ISO, expoziční čas a dokonce je tu i manuální ostření.


Takto pak vypadá hlavní technické menu přístroje. To je dostupné po stisknutí ikonky ozubeného kola.


Video díky poměru stran 16:9 zabírá celou plochu displeje. Pravý snímek ukazuje výběr zpomaleného a zrychleného videa. Tlačítko se zpomaleným videem je k dispozici jen tehdy, pokud už máte nastaveno nižší rozlišení.


Tady už je vidět jen zobrazení snímků, vyvolat lze i expoziční údaje o snímcích.


GPS


GPS modul bude dělat docela radost. Signál většinou chytnete tak do 15 sekund, pochopitelně někdy to může být rychleji nebo pomaleji. Obecně můžete čekat velmi dobrou přesnost u většiny snímků, jen výjimečně se stane, že ustřelí o nějakých 15-20 metrů. Většina snímků je ale lokalizována dost přesně, což znamená, že se od skutečné pozice neliší o více než 5 metrů. Solidní práce.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.