Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

12.12.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.
Tato kapitola se podívá na focení v protisvětle a také na HDR režim, který je podporován. Může být vynucen nebo být zapnut automatikou, ta jej ale nevolí moc často.




expoziční čas 1/1006 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



V tomto případě byl použit HDR režim, který dodal trochu kontrastu a více detailů tmavým stínům a stáhnul také jasy v obloze. Je vidět, že základním problémem objektivu jsou nejrůznější odlesky. Jsou zde specifické úhly, kdy dochází k velkoplošným světelným závojům. Obvykle se jich dá snadno zbavit mírnou změnou kompozice, nicméně u videa to není moc možné a při přechodech v protisvětle se prostě občas stane, že se větší část obrazu najednou schová za odlesk. Pokud jde o tento snímek, ve světlejších plochách vás čekají překvapivě dobré detaily, nicméně stíny jsou poněkud rozmyté.




expoziční čas 1/951 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Opět je vidět silný odlesk objektivu. Celkově znovu potěší neuvěřitelná detailnost a ostrost snímku ve většině plochy.




expoziční čas 1/2061 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Na snímku máme silné odlesky objektivu a stinné plochy jsou kvůli slabšímu jasu a naopak silnějšímu odšumování dost rozmyté. Všimněte si ale opět excelentních detailů v dobře nasvícených plochách (dráty elektrického vedení).




expoziční čas 1/2219 s, clona F2, citlivost ISO 101, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



S HDR funkcí je krajina o něco více prosvětlená a má výraznější barvičky. Díky více expozicím je ve stínech mnohem nižší šum, obraz je o něco hladší. Dobře nasvícené detaily ale nejsou tak ostré jako v prvním případě.




expoziční čas 1/484 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Ve stínech (zejména vlevo dole) je vidět silné odšumování, v ostatních částech obrazu jsou detaily zpravidla excelentní. Snímek trochu trápí chromatická aberace (namodralé kontury).




expoziční čas 1/512 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Hardwarové HDR srovná jasy a zmizely přepaly těsně nad horizontem. Ostrost není tak řezavá jako v prvním případě, pořád je ale dost slušná.




expoziční čas 1/5770 s, clona F2, citlivost ISO 101, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



V tomto případě je snímek dost tmavý. To se projevuje ve velkém množství šumu v krajině i obloze. Snímek opět trápí odlesky objektivu, které znatelně snižují kontrast v pravé polovině fotografie.




expoziční čas 1/5770 s, clona F2, citlivost ISO 101, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



HDR zvýšilo saturaci barev a kontrast. Jde to vidět zejména na trávě, která má výraznější stíny s HDR a nepůsobí tak ploše. Výsledkem je také nižší šum.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.