Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Mi 4C 16GB: ostřejší než břitva

12.12.2016, Milan Šurkala, recenze
Dnes se podíváme na zoubek 5,0" smartphonu Xiaomi Mi 4C s vnitřní pamětí 16 GB. Telefon je vybaven 13MPx snímačem a světelností F2,0. K dispozici je dokonce fázové ostření, HDR režim, Full HD displej a zpomalené HD videosekvence.

Noční scéna


Na noční snímky není telefon moc dobře vybaven, maximální expoziční čas totiž končí na polovině sekundy. Autofokus má také trochu rezervy, ale dá se přemluvit ke spolupráci.




expoziční čas 1/2 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Jak sami vidíte, při nejnižší citlivosti maximální expoziční čas vůbec nestačí a snímek je velmi tmavý. Chtě nechtě to bude chtít značně zvýšit citlivost. Následující snímky představují výřezy při různých citlivostech.




výřezy z 13MPx JPEGů



Tady vidíte, že rozumného jasu dosahuje snímek až někde kolem ISO 400-800. S vyššími citlivosti roste šum a odšumování, což se projevuje v horších detailech.


Standardní scéna


Pochopitelně nebudou chybět ani dva standardní snímky.




expoziční čas 1/1633 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Detaily jsou neuvěřitelné, je až s podivem, co vše dokáže tak malý čip a objektiv. Kresba je vynikající po celé ploše, snad jen růžky jsou trochu slabší.




expoziční čas 1/1731 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Ty detaily jsou fantastické, podívejte se na vykreslení trávy. Tohle vypadá spíše tak na zrcadlovku s velmi kvalitním pevným sklem, smartphone se ale prozradí na méně výrazných plochách jako jsou tmavší stromy nebo tráva v pozadí.




expoziční čas 1/902 s, clona F2, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, klikněte pro zvětšení



Tento snímek byl pořízen v HDR režimu, což se bohužel projeví na mnohem nižší ostrosti a větším rozmytí detailů. Budova je nicméně díky výrazným detailům stále velmi dobře prokreslena.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.