Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaomi Redmi 4X LTE: miláček davu

13.3.2018, Milan Šurkala, recenze
Jedním z nejoblíbenějších telefonů na českém trhu, ne-li nejoblíbenějším, je superlevný Xiaomi Redmi 4X LTE. Nabídne slušný hardware, 5,0" HD displej, čtečku otisků prstů a 13MPx fotoaparát se světelností F2,0 a podporou Full HD videa.

Autofokus, ostření

 
Poněvadž si Redmi 4X nehraje na nějaký vyložený fotomobil, musíme počítat s poněkud omezenými možnostmi nastavení a menším počtem režimů. I u ostření tak toho moc nenajdeme. Manuální zaostřování tu tedy není, k dispozici je pouze automatické, kdy fotoaparát sám vybírá na co zaostří a pak částečně automatické dotykové ostření na displeji. To plně automatické ve výjimečných případech zaostří mimo. Dotykové mi proto přišlo zajímavější, umožňuje také snadné vyvolání korekce expozice (tažením prstu nahoru nebo dolů) a také vás informuje o úspěšnosti zaostření (pokud je zaostřeno, objeví se ikonka fotoaparátu a dotykem na AF bod můžete rovnou i vyfotit snímek).
 
Výrobce hovoří o rychlosti fázového ostření 0,3 sekundy. V praxi jsem dosahoval dvou časů. Pokud se vykašlete na ostření a jen zmáčknete spoušť (využijete automatické průběžné předostření), pak telefon fotí naprosto okamžitě. Měl jsem až pocit, že fotí ještě dříve, než vůbec zmáčknu spoušť. Pokud ale ostříte dotykově, připravte se na zhruba sekundové zaostřování. S opětovným dotykem na AF bod tak fotografii pořídíte za zhruba 1,05-1,1 sekundy od počátku zaostřování.
 
Xiaomi Redmi 4X LTE makro kleště
 
expoziční čas 1/50 s, clona F2, citlivost ISO 119, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení
 
S telefonem je možné fotit ze vzdálenosti zhruba 9 centimetrů a více. Dosahuje maximálně přepočteného zvětšení 0,36×, což jak sami vidíte, na dobrou makro práci nestačí. S dobrou světelností a rozumnou snímací vzdálenosti se dá lehce mazat pozadí.
 
 

Nastavení expozice, automatika

 
V případě Xiaomi Redmi 4X LTE jste odkázáni pouze na automatickou expozici a korekci expozice od -2 EV do +2 EV. Je zde sice režim, který se jmenuje "manuální", nicméně ten přidává pouze možnost nastavit citlivost od ISO 100 do ISO 3200 a vyvážení bílé. Jsou zde tři módy měření expozice, bod, na střed a maticové. Na sněhu to chce obvykle trochu přidat, ale nenechte se zmást displejem, snímky jsou ve skutečnosti o něco světlejší, než to tak na první pohled vypadá. Při dotykovém ostření se bere expozice z vybrané oblasti a je dost citlivé (hlavně to jde vidět ve videu).
 
Pokud jde o clonu, tak ta má pouze jednu hodnotu, a to F2,0. U expozičních časů je maximem 1/12 sekundy. Minimum není známo, ale u pořízených fotek v průběhu testu činila nejkratší expozice 1/6400 sekundy.
 
 

Videosekvence

 
Telefon umí natáčet maximálně Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 30 snímcích za sekundu. Na vyšší snímkovací frekvenci se nedostanete ani v nižších rozlišeních.
 
Xiaomi Redmi 4X videosekvence
 
Kvalita videa není špatná pokud se bavíme o detailech. Přesto působí trochu dojmem, jako by byl rozostřen (a odšuměn) a následně zpětně doostřen. Kontury jsou poněkud ztmavené a více kontrastní. Hlavním problémem je ale absence jakékoli stabilizace, takže video bude hodně roztřesené. Ve videu lze využít až 8× digitální zoom, ale s jakýmkoli přiblížením musíte počítat se ztrátou kvality obrazu, takže digitální zoom bych radil nepoužívat nebo jen v naprosto minimálním množství.
 


Full HD 30p ukázky pořízené pomocí telefonu Xiaomi Redmi 4X v různých pomdínkách.
 
Ostření může být průběžné, ale to velmi nepříjemně pulzuje a osobně bych radil se mu určitě vyhnout. O něco lepší je to s dotykovým ostřením, které umožňuje i korigovat expozici. Bohužel i zde je vidět vliv obrovského focus breathingu (velká změna zoomu při změně zaostření) a také příliš vysokou citlivost na jas zvoleného AF bodu. Nadšení nevládne ani u zvuku. Ten je plechový až syčivý. Je dost tichý a trochu více hlasitosti si užijete až tehdy, když je zdroj hluku dost blízko.
  • 1920×1080 / 30p - cca 2500 kB/s (20 Mbps)
  • 1280×720 / 30p - cca 1800 kB/s (14 Mbps)
  • 720×480 / 30p - cca 300 kB/s (2 Mbps)
K dispozici dávám dvě ukázky, díky kterým si můžete udělat lepší názor na kvalitu videa i vyzkoušet si, zda je váš software umí editovat. První ukázka využívá průběžný autofokus, který bohužel velmi silně pulzuje (13 sekund, 32 MB). Druhá ukázka se pak věnuje makru a ručnímu polohování AF bodu (11 sekund, 27 MB).
 
 

Bokeh

 
V rychlosti se také podíváme na kvalitu bokehu a jeho jemnost. Tradičně to vyzkoušíme na snímku vodovodního kohoutku.
 
Xiaomi Redmi 4X LTE bokeh
 
expoziční čas 1/12 s, clona F2, citlivost ISO 1243, ohnisko 33 mm, klikněte pro zvětšení
 
Poněvadž nejdelší expoziční čas činí 1/12 sekundy, nechal jsem ISO automatické (na nejnižší hodnotě by byl snímek velmi tmavý). Bokeh je sám o sobě poměrně jemný, nečekejte ale nějaké dramatické mazání pozadí. Přeci jen jde o mobilní telefon (přesto někdy dost příjemně překvapí).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.