Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6

17.2.2017, Milan Šurkala, recenze
K novému fotoaparátu Yi M1 se jako základní setový objektiv se zoomem dodává Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6. Dnešní recenze se podívá, jak dobrý je tento objektiv po fotografické stránce a zda bude mezi "seťáky" nadprůměrný nebo nikoli.

Sférické zkreslení


Na nejširší ohniskové vzdálenosti je soudkovité zkreslení objektivu dost silné s hodnotou +4,7 %. Na maximálním zoomu pak počítejte s mírným poduškovitým zkreslením s -0,4 %.


12mm ohnisko

40mm ohnisko



Vinětace


Ztmavení rohů umí být problém na nejširší ohniskové vzdálenosti při plně otevřené cloně, nicméně s přicloněním toto ztmavení klesá. Stejně tak se vinětace snižuje se zazoomováním.


Xiaoyi 12-40mm F3,5-5,6 průběh vinětace



Chromatická aberace


Nezapomeneme se podívat ani na chromatickou aberaci. To je vada vyznačující se barevnými konturami u kontrastních hran (většinou v protisvětle).



12mm ohnisko, clona F3,5



12mm ohnisko, clona F8



12mm ohnisko, clona F16



Na nejširší ohniskové vzdálenosti je chromatická aberace výrazná prakticky na všech clonách. Je však nutno žíci, že má docela příjemný charakter, díky kterému se dá snadno potlačit v editorech a nezbude po ní ani památka.



18mm ohnisko, clona F4,5



18mm ohnisko, clona F8



18mm ohnisko, clona F16



Na 18mm ohniskové vzdálenosti už začíná chytat méně příjemný charakter, kde se aberace přelévá do tmavých ploch a vznikají tak fialové oblasti.



30mm ohnisko, clona F5,6



30mm ohnisko, clona F11



Na 30mm ohniskové vzdálenosti se vrací charakter aberace, která vytváří jen kontury a neovlivňuje tmavší plochy.



40mm ohnisko, clona F5,6



40mm ohnisko, clona F11



Na maximálním zoomu je aberace stále trochu patrná. Jako u většiny ohniskového rozsahu, i zde se dá do značné míry softwarově potlačit v editoru.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.