Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6

17.2.2017, Milan Šurkala, recenze
K novému fotoaparátu Yi M1 se jako základní setový objektiv se zoomem dodává Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6. Dnešní recenze se podívá, jak dobrý je tento objektiv po fotografické stránce a zda bude mezi "seťáky" nadprůměrný nebo nikoli.
První ze setových objektivů nového fotoaparátu Yi M1 jsme tedy otestovali. Základní zoom Xiaomi 12-40mm 1:3.5-5.6 sice nemá optickou stabilizaci obrazu a zpracování nepůsobí zrovna prémiově, ale jinak byl poměrně příjemným překvapením. Potěší širokoúhlý začátek, 24mm ohnisková vzdálenost se často hodí. Zoom a světelnost jsou ale už tradiční. Objektiv má skládací konstrukci, což šetří trochu místo, o úplného drobka ale ani tak nejde. V rámci setových objektivů poskytuje menší zvětšení a moc se tedy nehodí pro focení makra. V tomto jsou konkurenční objektivy většinou o trochu lepší.


Xiaoyi 12-40mm F3,5-5,6 hodnocení


Xiaoyi nicméně potěší celoplošně hodně dobrou kresbou, uprostřed doslova vynikající. V tomto patří k nejostřejším základním zoomu pro Micro Four Thirds systém vůbec. Přesto se tu našel rozsah ohniskových vzdáleností (zhruba 15-20 mm, resp. 30-40 mm po přepočtu), kde je rohová ostrost velmi špatná. Zkreslení by mohlo být i menší, vinětaci si však na většině snímků nevšimenete. Často je na snímcích chromatická aberace, ta má ale "klasický" charakter v podobě jasných kontur a žádných velkoplošných duchů. Proto se velmi snadno odstraňuje a výsledkem je i po jejím odstranění velmi dobrá ostrost. Poměrně slušné výsledky předvádí objektiv i v protisvětle.

Ve výsledku je to tak překvapivě povedený objektiv, který by mohl velmi dobře posloužit i majitelům jiných fotoaparátů než Yi, což platí zejména tehdy, budou-li mít fotoaparát s mechanickou stabilizací obrazu. Škoda tedy, že se zatím neprodává samostatně. Aberace se totiž dá snadno potlačit a pokud se vyhnete středně širokoúhlým ohniskovým vzdálenostem, dostanete nadprůměrně ostrý objektiv.


Objektiv je vhodný pro:


1. Focení krajiny nebo architektury (po potlačení aberace, v rámci setových objektivů)
2. Snímky v protisvětle


Plusy


+ Široký úhel záběru (24 mm po přepočtu)
+ Výborná ostrost uprostřed
(většinou i v rozích)
+ Slušné chování v protisvětle


Minusy


- Velmi neostré rohy na cca 15-20mm reálné ohniskové vzdálenosti
- Chromatická aberace (dá se ale snadno úplně potlačit)
- Slabší schopnosti pro makro
- Podprůměrná kvalita zpracování

 
 

Cena v době testování: samostatně neprodejné


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.