Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Xiaoyi 42.5mm 1:1.8

1.3.2017, Milan Šurkala, recenze
Dalším setovým objektivem fotoaparátu Yi M1 je světelné Xiaoyi 42.5mm 1:1.8. Po přepočtu dává klasickou portrétní 85mm ohniskovou vzdálenost. Jak si novinka povede v testu? Dokáže ostře kreslit a vyhnout se nejrůznějším optickým vadám?
Stejně jako základní zoomovací objektiv Xiaoyi 12-40mm 1:3.5-5.6 byl příjemným překvapením, stejně tak to platí i o 42,5mm F1,8 objektivu. Jeho kresba je už od plně otevřené clony výborná, detailů poskytuje skutečně více než dost a platí to prakticky po celé ploše. Netrápí jej zkreslení, vinětace pak na reálných snímcích není skoro vidět, neboť je hodně pozvolná. V podstatě jedinou vadou je zde chromatická aberace a jiné barevné kontury, které se při nižších clonách vyskytují i uprostřed obrazu. Nejhorší je to pak u makra v bokehu. Zatímco aberaci v bokehu budete těžko odstraňovat, ty na ostrých hranách nebudou činit výraznější problémy.





Nepotěší plastový bajonet a velmi zarážející je to, že objektiv nemá ostřící kroužek (ten, který vidíte, je jen na efekt, ale nemá funkci). Manuální ostření je možné jen elektronicky z těla fotoaparátu. Samotné ostření je dostatečně rychlé (je rychlejší než jak působí pocitově), v interiérech je ale trochu hlučné. Objektiv nabídne makro režim s docela příjemným zvětšením, ale zejména při nižších clonách počítejte s výraznou a dost nepříjemnou chromatickou aberací.

Ve výsledku musím říci, že jde o skutečně velmi povedený objektiv, který může být vážnou konkurencí např. oblíbenému Olympusu 45mm F1,8. Škoda, že tento objektiv není zatím samostatně v prodeji, mohl by být velmi zajímavou volbou i pro stávající majitele těl od Olympusu nebo Panasonicu. Uvidíme, jaká bude případně cena, nicméně i tak mohu říci, že ocenění TREFA měl tento objektiv opravdu nadosah.


Objektiv je vhodný pro:


1. Focení snímků s rozmazaným pozadím
2. Fotografie, kde je potřeba celoplošně dobrá kresba (i na nízkých clonách)


Plusy


+ Vynikající kresba až do rohů
+ Rozumné makro (bohužel s výraznější chromatickou aberací)
+ Rychlé ostření


Minusy


- Chromatická aberace
- Nemá manuální ostřící kroužek
- Plastový bajonet
 
 
 

Cena v době testování: samostatně neprodejné


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.