Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 15 PRO

26.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?

Import



I když se po spuštění jako první setkáte s menu Správce, začneme první záložkou programu (s výjimkou Přihlásit, čemuž se věnovat nebudeme), a to Importem. Po stisku si aplikace sama najde externí úložiště, třeba paměťovou kartu ve čtečce a zobrazí všechny importovatelné soubory. Nemá problémy ani s MTS soubory (AVCHD videosekvence).


Zoner Photo Studio 15 okno Import

klikněte pro zvětšení



Zdroj dat si samozřejmě můžete vybrat včetně vlastností importu. Důležitá je tedy zejména volba složky a názvosloví. Máte tu i nápovědu, abyste věděli, co vše může být v názvu a jaké zkratky k tomu použít. Snímkům lze hromadně přidat autorství, copyright, otáčet je dle EXIFu. Samotné kopírování z karty už záleží na její rychlosti.


Správce


Spoustu času určitě strávíte ve Správci. Zde je na levé straně adresářová struktura, dole vlevo náhled snímku, uprostřed malé náhledy (jejich velikost lze zvětšovat) a vpravo pak přehledně zobrazené EXIF informace. Samozřejmostí je ale možnost upravit si celé uživatelské rozhraní.


Zoner Photo Studio 15 Správce

klikněte pro zvětšení



Bez toho, aniž byste snímky rozklikávali, můžete na nich provádět mnohé operace. Z levé části horního panelu je to např. otáčení, přiřazování popisků, hledání, filtrování, tisk, poslání e-mailem nebo upload na Zoneramu.


Zoner Photo Studio 15 náhledy snímků

menu pro vložení popisku fotografií, vytvoření značek a hodnocení



Velmi užitečné může být již zmiňované filtrování výsledků. Prvně je to podle názvu souboru (s hvězdičkovou konvencí), dále podle data (rozsah dat podle vytvoření a modifikace), velikosti souboru, poznámky, klíčových slov, fotografických vlastností (jako je clona, čas, ISO a mnoho dalších, např. podobnosti - ta funguje tak všelijak), dále podle GPS souřadnic (a okolí od zadané souřadnice) a podle textu u různých údajů (popisky, autor,...).


Zoner Photo Studio 15 filtrování

filtrování výsledků



Na pravé straně v okně Správce je ještě malá lišta úprav, které lze se snímky provádět. Je zde automatické vylepšení, úprava úrovní, křivek, barev, teploty barev, doostření, změna rozměrů, konverze souborů, hromadný filtr a pak práce s GPS údaji.


Zoner Photo Studio 15 menu základních úprav


GPS souřadnice můžete snímku přidat ručně, nebo lze využít ty, které do EXIFu zadal už sám fotoaparát a nechat je zobrazit např. na www.mapy.cz nebo maps.google.com. Nemá smysl tu probírat celou aplikaci a každé její okno, a tak se podíváme jen zběžně na některé nabízené funkce.


Zoner Photo Studio 15 GPS mapy


Jako první tu máme menu Získat, kde lze různými způsoby dostat do počítače nové obrázky. Začíná to kopírováním ze zařízení (např. z paměťové karty - načte se menu Import, o kterém jsme mluvili už v předchozí podkapitole), dále lze skenovat, snímat obrazovku (např. PrintScreenem, lze volit zda celou obrazovku, aktivní okna, zda má být vyfocen kurzor myši, kam se má snímek uložit), stáhnutí obrázků z webu (ZPS projede zadanou adresu a do zadané úrovně prokliká odkazy a stáhne obrázky), dokáže dokonce vysekat obrázky z PDF souborů.


Zoner Photo Studio 15 menu Import


V dalším menu Upravit najdete mnoho editačních možností, většině z nich se budeme věnovat v další kapitole (menu Vylepšit, Efekty a Ostatní). Těmi zbývajícími jsou tedy možnosti otáčení, změny velikosti obrazu mnoha resamplovacími metodami, je tu možné vytvářet základní rámečky, vkládat text do obrázků a provést také hromadné úpravy snímků (barvy, velikost).


Zoner Photo Studio 15 menu Upravit


V menu Informace toho na první pohled není mnoho zajímavého, nicméně najdete tu např. Statistiky, což může být pro mnohé velmi zajímavá věc. Třeba můžete zjistit, jaké ohniskové vzdálenosti nejčastěji používáte a podobně.


Zoner Photo Studio 15 menu Informace


Zoner Photo Studio 15 statistiky


Můžete si i generovat seznamy souborů na základě zvoleného formátovacího řetězce. Dále v menu Informace můžete různě upravovat data v EXIFu, pracovat s nimi, hodnotit fotky a přidávat jim značky, upravovat GPS souřadnice, popisovat fotografie, přiřazovat jim klíčová slova a mnoho dalšího.


Zoner Photo Studio 15 seznamy


Menu Organizovat vám dovoluje vytvářet složky, alba, přidávat soubory do katalogu, případně zálohovat originály. Na tvorbu alb, zálohování a synchronizaci se podíváme později v této kapitole.


Zoner Photo Studio 15 menu organizovat


Osobně mi přišla velmi užitečná funkce hromadného přejmenovávání souborů. Opět si zvolíte konvenci pro přejmenovávání a vše se za chvíli automaticky provede.


Zoner Photo Studio 15 hromadné přejmenování


Menu Vytvořit vám dovolí vyrobit panoramata, 3D snímky, HDR nebo pohlednice. Užitečnou funkcí může být i skládání multiexpozic. Na výsledky těchto funkcí se podíváme později na konci této kapitoly.


Zoner Photo Studio 15 menu Vytvořit


Šestá záložka má na starosti publikaci. Začíná to promítáním na displeji počítače (prodlevy lze nastavit, můžete si to odklikat sami), snímky lze vytisknout, máte tu předvolby pro kalendáře nebo např. možnost vytvářet webová alba, viz níže.


Zoner Photo Studio 15


Zde vidíte jednu z mnoha variant webových alb. Dále je možné vytvořit si CD se snímky, nahrát snímky na Zoneramu nebo klasické sociální sítě jako Facebook, Flickr nebo Picasu. Zkoušel jsem Facebook a vše probíhá srozumitelně rychle a naprosto bez problémů. Aplikace je schopná sama načíst již vytvořená alba na Facebooku a přidat snímek právě do toho alba, kam je potřeba.


Zoner Photo Studio 15 webová alba

klikněte pro zvětšení



Poslední záložka se věnuje jen tomu, jak si lze v aplikaci rozložit okna. Nyní už přejděme k menu úprav a podívejme se, co vše aplikace zvládne s vašimi snímky udělat.


Zoner Photo Studio 15 menu Okna


Se snímky můžete pracovat mnoha způsoby. Základem je Katalog, který může obsahovat v podstatě celý pevný disk i jiné jednotky a se všemi tak můžete pracovat z jediného místa. Samozřejmě se může hodit možnost vyloučit z Katalogu některé složky, např. složky systémové. Hodně užitečná jsou klasická alba. Jsou to vlastně jakési složky obsahující odkazy na skutečné soubory. Smazání souboru v albu tedy nesmaže skutečný soubor, jeden snímek pak může být ve více albech.


Zoner Photo Studio 15 katalog a alba

klikněte pro zvětšení



Hodně důležité jsou možnosti zálohování. Prvně je to Vykopírování souborů, které vytvoří kopii souboru nebo složky na předem zvolené místo. O něco užitečnější může být Synchronizace složek. Program sám pozná, které soubory jsou ve zdrojové složce, které v cílové, a které tedy kopírovat odkud kam a co smazat. Synchronizace samozřejmě může být nejen symetrická (v obou složkách totéž), ale i asymetrická (cíl obsahuje vše ze zdroje), případně s mazáním.


Zoner Photo Studio 15 vykopírování souborů

klikněte pro zvětšení
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.