Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 15 PRO

26.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?
Nyní se podíváme na některé menu nabídky v horní části aplikace. O pár z nich jsme si už povídali, neboť jsou vyvedeny i na tlačítkách v levém sloupci.


Zoner Photo Studio 15 menu Editor Vylepšit


Vrchní polovinu jsme už víceméně probrali, u většiny položek můžete počítat s bohatými možnostmi nastavení, tedy např. s výběrem metody doostření a podobně. My ale začneme "pod čarou". Jako první je tu potlačení šumu a pokročilý režim, který nabízí více možností nastavení.


Zoner Photo Studio 15 odstranění šumu


Jako první je tu odstranění šumu typu "pepř a sůl", ale v praxi se u fotografií moc dobře nepředvedl. To odstranění aditivního šumu, to je jiná.


Zoner Photo Studio 15 bez potlačení šumu
výchozí obraz


Zoner Photo Studio 15 potlačení šumu na 25 procent
potlačení aditivního šumu na 25 %


Zoner Photo Studio 15 potlačení šumu na 50 procent
potlačení aditivního šumu na 50 %


Zoner Photo Studio 15 potlačení šumu na 100 procent
potlačení aditivního šumu na 100 %



Styl odšumování je vcelku slušný, při nastaveních do 50 % docela dobře zachovává detaily a odstranění barevného šumu je dostatečné. Pokud nastavíte moc vysoké hodnoty, začne být jasový šum odstraňován až moc a pak se snímek patlá.


Zoner Photo Studio 15 pokročilé odstranění šumu


Pokročilé odstranění šumu vám dovolí nastavit intenzitu šumu a především nastavit potlačování barevného a jasového šumu zvlášť.


Zoner Photo Studio 15 menu odstranění chromatické vady
menu pro odstranění chromatické aberace



Zoner Photo Studio 15 bez odstranění chromatické vady
původní obraz



Zoner Photo Studio 15 s odstraněním chromatické vady
po odstranění chromatické aberace



Jak sami vidíte, aplikace odstraňuje chromatickou aberaci dost slušně, pomůže i potlačení vybrané zbytkové barvy. Další úpravy jako korekci zkreslení objektivu nebo vinětace nemá smysl detailněji probírat.


Zoner Photo Studio 15 menu Editor Efekty


U většiny voleb je jasné, co dělají a nebudeme se jimi zbytečně příliš detailně zabývat. Trochu mi tu chybí detailnější úprava jednotlivých odstínů barev, nicméně základní úpravy pro zelenou, červenou a modrou tu jsou. Podíváme se jen na dvě z nich.


Zoner Photo Studio 15 bez efektu
výchozí fotografie, klikněte pro zvětšení


Zoner Photo Studio 15 s efektem poškozená fotografie
úprava, poškozená fotografie



Z uměleckých efektů může zajímavě vypadat např. efekt "stará fotografie", jinak zde máte ještě explozi, vlny, pixelizaci, prostě spíše "hračky" než pro fotografa užitečné funkce. Nechybí ani práce s histogramem, detekce hran, měkká kresba a další.


Zoner Photo Studio 15 s efektem mapování tonality

mapování tonality, klikněte pro zvětšení



Pro fotografy může být velmi užitečnou funkcí mapování tonality, které dokáže moc hezky rozšířit dynamický rozsah při poměrně realistickém vzhledu snímku. Můžete se doklikat až ke snímku v plném rozlišení a posoudit kvalitu provedených korekcí.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.