Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 15 PRO

26.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?
Nechybí ani modul na vyvolávání RAWů a oproti známému Photoshopu s modulem Camera Raw na vás čeká jedno příjemné překvapení. Není třeba tolika aktualizací pro podporu nových fotoaparátů, aplikace si poradí i s novými fotoaparáty a nemá problémy ani s X-Trans senzory od Fujifilmu. Jen se připravte, že to trvá nějakou dobu, než takové RAWy přechroustá a připraví k práci. Úpravy RAWů jsou ukládány do XMP souborů, neovlivňují tedy samotný RAW.


Zoner Photo Studio 15 menu RAW

klikněte pro zvětšení



Solidní je i dávkové zpracování, každopádně nejprve musíte přijít na to, jak se kopírují jednotlivá nastavení a že nestačí označit všechny RAWy v levém sloupci. Aby se všechny vyvolaly, je nutné je nejprve přiřadit do fronty.


Zoner Photo Studio 15 RAW úpravy expozice


Práce se světly a stíny bych si představoval i o trochu lépe. Stejně jako u JPEGů, i zde se při výraznějších úpravách přepaly jen ladí do jednolitých šedých barev, naopak prosvětlení stínů má vliv jen docela mírný. To však není konec, máme zde i softwarový HDR režim, který se projevuje mnohem lépe.


Zoner Photo Studio 15 RAW úpravy tonality


Samozřejmostí je znovu úprava tonálních křivek, práce s barvami a redukce šumu v jasové i barevné složce. Následuje redukce šumu, korekce optických vad jako zkreslení objektivu a vinětace, je tu i naklopení horizontu.


Zoner Photo Studio 15 RAW HDR


Kvůli trochu delšímu překreslování náhledu se v RAWu chromatická aberace odstraňuje o něco složitěji. Nicméně je důležité nezapomenout na fakt, že v menu programu můžete zapnout akceleraci pomocí grafické karty, což výkon aplikace může značně zlepšit. HDR světla a stíny pracují trochu lépe než výchozí korekce na začátku tohoto pravého sloupce v sekci Expozice, nicméně ani tak se tu se světly nepracuje úplně nejlépe. Aplikace nedokáže z RAWů vymáčknout maximum. Naopak ve stínech je to lepší, dokáže je vcelku příjemně prosvětlit a přitom zachovat solidní kontrast. Zde u RAWů je už i ladění jednotlivých barev, které mi chybělo u JPEGů.

Pro 12 barevných odstínů můžete nastavit korekci odstínu (hloubku), sytost a světlost. Na můj vkus jsou extrémní hodnoty málo výrazné, míra úprav je poměrně malá a i přetažení posuvníku na maximum se na snímku neprojeví nějak výrazně. Pro běžné úpravy reálně vypadajících fotografií to stačí, pro více "umělecké" záměry je to málo.


Zoner Photo Studio 15 RAW nastavení


Tady už vás bude zajímat asi jen převedení do stupňů šedi, rovněž i zde jsou extrémní hodnoty relativně málo výrazné (problém je spíše v tom, že pod modrou si představuje spíše modrou barvu jako takovou a ne modrý barevný kanál). Můžete ještě měnit rozměry a formát výsledného souboru či souborů.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.