Diskuze k článku: Zoner Photo Studio 15 PRO
26.7.2013, Milan Šurkala, recenze

Předmětem dnešní recenze nebude žádný fotoaparát, ale editační software Zoner Photo Studio 15 PRO. Jde o českou aplikaci, která toho nabízí opravdu hodně a přitom je k mání za velmi příjemné částky. Jak si povede?

reklama
Zoner 15 v. Olympus Viewer 2 | od: Dudgeon  4.9.201310:25
Ahoj,
pravě jsem si objednal Olympus Pen e­-pm1.
Současti balení by měl být software Olympus Viewer 2, bohužel jsem na něj nenašel žádnou recenzi.
Potřeboval bych poradit, jestli mi bude pro upravu Rawů a Jpegů stačit nebo jestli bude vhodnější investovet do koupě Zoneru.
Díky za radu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
rychlost úprav RAWu | od: kubusf  18.8.201316:26
..no a kdyby tu někdo používal ZPS15 a dělal s RAWem...mám dotaz na rychlost zpracování...bo mně to z toho leze tedy jako z chlupaté deky.. No ..není divu ­- na mém ­"stroji­" Dotaz zní zda na nějakém PC lze dosáhnout úprav v RAW konvertoru ZPS tak aby byly úpravy vidět ­" ontime­" ­( jako v editoru při zpracování jpg , nebo Tif­)..máte někdo zkušenost?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: rychlost úprav RAWu | od: Iudex  19.8.201312:39
Ja mám podobný problém ­(doba medzi posunom nejakého jazdca pri úprave RAWu a premietnutím do obrázka je aj niekoľko sekúnd­); ale pripisujem to svojmu nie najnovšiemu NTB, ktorý nebol primárne určený na grafické práce.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: rychlost úprav RAWu | od: Irving  19.8.201315:46
Tak pak leda zkusit Lightroom, ten i na mem, uz ponekud obstaroznim notebooku funguje relativne svizne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
zoner | od: FotoZemek  17.8.201310:48
Dobrý pokus o reklamu, ale už je pravidlem, že kolem září vycházejí nové verze a tak si myslím, že 15­-ka je už za zenitem.
Ostatně, kdo si počká, ten se dočká, já se dočkal kolem března Free stáhnutí 14­-ky z nějakého web.obchodu, sory fakt už nevím kde a co to bylo, ale nebylo to v česku a tahle šance byla pouhých 24h.
Nicméně, ta 14­-ka mi jede bez omezení a jak říkám už od toho března­-dubna ­)­)­)­)­)­)­)

Jinak zonera používám, mám koupenou 11­-ku a stačí mi.
Photoshop ani nemám v PC

PS
Co se těch fotošopů týče, kolik je jich v česku asi tak kreklých, pochybuju, že 1­/4 z těch PHS vychvalujících, jej má legálně ­)­)­)­)­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
ZPS15 | od: ThK  28.7.201317:38
ZPS 15 je skvělý program za skvělou cenu, a i když se to některým nemusí líbit, mám ho raději než Photoshop. V Zoneru je totiž pro většinu úprav přímo určený nástroj, který se používá mnohem snadněji než klávesové zkratky a menu v PS. To dost urychluje práci. Uznávám ale, že pro opravdové hračičky bude PS vhodnější. Verze 15 je proti předchozím o dost rychlejší ve zpracovávání ­(pravda, na PS v rychlosti nemá­) a příjemná pro práci s RAWem. Zkrátka jsem před dvěma lety přešel z Photoshopu na Zoner a nelituji.
Trochu mě zaráží recenze ZPS 15 uveřejněná až letos v červenci. Jak známo, nové verze vycházejí vždy začátkem října, za tři měsíce tak tento článek nebude aktuální a měl tu být už koncem loňska. Za zpracování recenze však autor zaslouží pochvalu. Pokud bude i test ­"šestnáctky­" podobně kvalitní, všechna čest ­- už se těším:)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Rozšíření filtrů a použití zásuvných modulů | od: petpaz  26.7.201313:44
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Rychlost Zoneru | od: Per  26.7.201313:31
Moje zkušenost ­(na Athlonu 64 X2­): Např. editovat obrázek pomocí mapování tonality je v Photoshopu značně pohodlnější než v Zoneru. Reakce na změny nastavení je výrazně rychlejší a teprve po klepnutí na OK se provede finální přepočet, který trvá asi tak dlouho jako u Zoneru každá změna. V praxi to řeším tak, že obrázek zmenším zhruba na hodnotu rozlišení monitoru ­(čili z mého pohledu se nezmění nic­), vyladím fotku, pak kliknu na zpět a aplikuji tutéž funkci ­(poslední nastavení zůstává uložené­) na obrázek v plném rozlišení. Myslím si, že ve Photoshopu to bude tak nějak podobně probíhat samo. Tady vidím ještě u Zoneru velké rezervy. Tzv. rychlý prohlížeč je také ve skutečnosti také spíše pomalý ­(např. proti náhledu Win.­). Abych zjistil, co že je nějaký soubor .jpg zač, použiju radši náhled Win, tam to vidím výrazně dřív a víc nepotřebuju.
Ale je třeba říci, že v Zoneru na připomínky slyší, takže u další verze to už třeba bude mnohem lepší. Patnáctka mi přišla tak trochu na půl cesty celkem dobrým směrem ­(např. boční editační okno, bohužel needitovatelné­) , takže zůstávám u čtrnáctky a čekám na šestnáctku.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zrýchlenie programu | od: Iudex  26.7.201313:01
Milane prosím Ťa, kde a ako sa nastavuje Tebou spomínané zrýchlenie programu cez grafickú kartu?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrýchlenie programu | od: rousini  26.7.201313:44
Nastavení­/Možnosti­/Pokročilé. Ale nevím jak je to s podporou ATI. CUDA bez problémů a IGP Intel se nechytá. On tam taky u VGA musí být nějaký potenciál, takže u Intel HD3000 není divu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrýchlenie programu | od: Iudex  26.7.201313:57
Vďaka. Žiaľ mne to vôbec neumožňuje zakliknúť, takže sa budem musieť zmieriť s pomalým spracúvaním RAW.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrýchlenie programu | od: petpaz  26.7.201314:27
Pokud ti to nejde zakliknout, tak zřejmě nemáš grafickou kartu, která podporuje zobrazení v 10 bit. barevné hloubce
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrýchlenie programu | od: Pavel Matějka  27.7.201321:08
S barevnou hloubkou to vůbec nesouvisí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Zrýchlenie programu | od: Pavel Matějka  27.7.201321:08
S ATI to jede přes OpenCL, musíte samozřejmě mít nainstalované ovladače pro OpenCL a podporovanou kartu ­(což je někde od HD5xxx­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kvituju | od: rousini  26.7.20138:55
Takový podrobnější popis grafických editorů patří k fotomagazínu. Další tutoriály zaměřené na jednotlivé funkce by mohli klidně následovat...
Při hodnocení svižnosti programu by bylo vhodné uvést komponenty testovací soustavy, protože mě ZPS na desktopu narozdíl od NTB chodí na cvrknutí.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kvituju | od: JonSnih  26.7.201310:07
Oproti Olympus Vieweru je Zoner rychlík. Editace JPG je svižná.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(1)
Re: Kvituju | od: Iudex  26.7.201311:42
Ja mám ZPS 14 Pro na NTB a tam je to spracúvanie ­(najmä pri RAWoch­) dosť pomalé, niekedy až frustrujúce. Za tú cenu ale nemožno nič vytýkať; len uvažujem, či upgradnem na 15ku alebo chvíľu počkám až na 16ku ­(Zoner vydáva nové verzie zhruba raz za rok­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kvituju | od: kubusf  26.7.201317:49
Ahoj
pracuji na jednom PC se 14kou a na druhém s 15kou. Na tom prvém se 14kou čím dál tím méně...na dobré se rychle zvyká. :­-­) Pro běžnou práci je skvělý panel ­"rychlých úprav­" a také jsem si rád zvyknul na zálohování orig. snímků. To je skvělé protože pokud se vracím k záběrům po nějaké době a kupříkladu provedené změny nevyhovují lze se lehce dostat k originálu fotografie. Vždy když pracuji s verzí 14 a zapomenu se, hledám věci, které umožňuje 15ka ­- evidentně jsou vhodně připraveny k užívání..Nový pohled to otevřelo i na archívování a třídění a zálohování snímků cestou Importu. Trošku zatím tápu ve filtrování snímků ale to se poddá.. :­-­). s ozn TREFA jen souhlasím !
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kvituju | od: Iudex  17.8.20130:45
No tak Zoner zlacnil 15ku ­(zrejme je 16ka neďaleko­), tak som nakoniec podľahol a upgradol na ňu; za 19 eur asi niet o čom premýšľať.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
reklama
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.