Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio 17 v testu

3.12.2014, Milan Šurkala, recenze
Zavítáme i do vod softwaru a dnes se podíváme na oblíbené Zoner Photo Studio, které přišlo na trh už ve verzi 17. Vývojáři vylepšili RAW modul, zapracovali i na vkládání klíčových slov. Jaká bude nová verze tohoto programu?
Dnes jsme se podívali na novinky a některé další vlastnosti nového Zoner Photo Studia 17. Navazuje na předchozí šestnáctku a přináší pár užitečných vylepšení. Hned jako první je zajímavé to, že krabicová verze je distribuována na USB flash disku. Jsou zde jak nové efekty, tak i záležitosti důležité pro ty, kteří se fotografii věnují trochu vážněji. Zde by bylo dobré vyzdvihnout např. vylepšený modul RAW, který má pokročilejší práci s jasy a stíny. Jde už o dostatečně propracovaný systém, se kterým se dobře pracuje a začíná být důstojnou konkurencí ostatním konvertorům s ohledem na cenu. Zoner zapracoval na importu, usnadnil také přiřazování klíčových slov a hodnocení fotografií.


Zoner Photo Studio 17 hodnocení


Neurazí ani přidání mapových podkladů od Seznamu včetně turistický map. Novinkou je také expoziční přechodový filtr, ale logicky jde jen o softwarový nástroj, takže tam, kde byl přepal, přepal už zůstane. V neposlední řadě může mnoho lidí potěšit i zavedení podpory DLNA a možnost nechat si promítat fotografie např. na televizi. Hodně se mi líbilo snadné přiřazování GPS souřadnic a obecně práce s mapami, mezi kterými jsou nově podporovány i ty turistické.

Některé funkce nicméně trpí na přílišnou pomalost (např. aplikace nově zavedených profilů objektivů je užitečná, ale než se změny projeví, trvá to hodně dlouho) a Zoner nezapracoval ani na skládacích algoritmech, ať už jde o panoramata nebo HDR. Panoramata tak i nadále mají problém s navazováním u velmi širokoúhlých snímků (s větším "zoomem" není problém), nelze je skládat maticově a multiexpozice nebo HDR má problém s korekcí perspektivy (prostředek zarovná výborně, rohy však vytváří duchy pokud nebyly snímky foceny ze stativu).

Zoner Photo Studio 17 je stejně jako jeho předchůdci nadále výborný program pro správu fotografií i jejich úpravu. Za 1499 Kč s DPH tedy rozhodně stojí, a když si připlatíte 299 Kč, dostanete krabicovou verzi s příručkou. Za dalších 499 Kč dostanete rozšíření na celou domácnost. Na druhou stranu upgrade ze šestnáctky za 799 Kč mi přijde jako docela vysoká částka. Zas tak revoluční skok nová verze nepřináší. Za čtyři stovky bych v přechodu neviděl problém.


Software je vhodný pro:


1. Správu fotografií i jejich editaci
2. Rozumnou editaci RAW snímků
3. Snadné přiřazování GPS souřadnic vašim snímkům
4. Tvorbu HDR snímků (pořízených ze stativu)


Plusy


+ Rozumná cena
+ Software je dodáván na USB flash

+ Podpora map a snadné zadávání GPS
+ Lépe pracující RAW modul


Minusy


- Multiexpoziční režimy mají jen jednoduché zarovnání snímků (vynikající zarovnání prostředku, ale nikoli perspektivy rohů)
- Některé úpravy trvají příliš dlouho (aplikace korekcí objektivu, HDR,...)
- Cena za upgrade z předchozí verze je poněkud vysoká vzhledem k množství změn


Cena v době testování: 1499 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte software Zoner Photo Studio 17?
V anketě šlo hlasovat od 3.12.2014 do 1.12.2015. Počet hlasujících: 26
Výborný65 %
Průměrný31 %
Špatný4 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.