Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zoner Photo Studio X: světový software z Česka

2.10.2017, Milan Šurkala, recenze
Do dnešní recenze jsme si vzali oblíbený český program pro správu a úpravu fotografií, Zoner Photo Studio X. Ten přináší např. práci s vrstvami, možnost snadné výroby fotopředmětů i upravené uživatelské rozhraní.
První část aplikace, se kterou přijdete do styku, je Prohlížeč. Jde o rychlé zobrazení snímků ve vybrané složce, Teprve odtud se dostanete do plného Photo Studia, nicméně kdo chce Prohlížeč přeskočit, může. Chování aplikace lze snadno nastavit a komu to nevyhovuje, může rovnou skočit do modulu Správce, Vyvolat nebo Editor. Vše je konfigurovatelné.
 
Prohlížeč
klikněte pro zvětšení
 
Pokud jde o rychlost prohlížení, ta je akceptovatelná, ale pochopitelně záleží na konkrétním počítači a mohlo by to být i lepší. Při prohlížení složek se snímky ve vysokém rozlišení bych čekal menší prodlevy. Musím ale podotknout, že mé PC už rozhodně není výkřik moderní techniky a brzy se dočká významného upgradu, nicméně starší ACDSee je i s tímto hardwarem svižnější. Oceňuji ale rychlost náběhu Prohlížeče (zobrazení prvního snímku).
 
Prohlížeč konfigurace
 
Jako celé Zoner Photo Studio X, i sekce prohlížeče je bohatě konfigurovatelná a pokud chcete, můžete si nechat zobrazovat informace o snímku (viz obdélník nahoře). Samozřejmostí je možnost konfigurace toho, co a jak si chcete nechat zobrazit.
 
Prohlížeč menu
 
Ovládání prohlížení má pár užitečných vychytávek jako je např. zvětšení na 100 % stiskem levého tlačítka myši. Mezerníkem pak lze spustit prezentaci snímků. Vidíte i tlačítko na přechod do Photo Studia, to ale samozřejmě můžete udělat i jinými gesty nebo klávesovými zkratkami podle toho, jak si to nastavíte. Uživatel toho může konfigurovat opravdu dost, jen je třeba to v aplikaci najít.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.