Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
11.6.2013, Milan Šurkala, aktualita
Systém Samsung NX je proslavený množstvím malých objektivů a nyní se představuje další. Jedná se o ultra širokoúhlý objektiv typu rybí oko s názvem Samsung 10mm F3.5 Fisheye. Je nejmenším objektivem tohoto typu.
busy (4706) | 12.6.20139:21
Objektiv ma 10mm a F3.5, co predstavuje ekvivalentnu velkost vstupneho otvoru cca 2.8 mm. Ked si to tak predstavim ­- objektiv s priemerom skoro 6 cm ma ani nie 3 mm vstupny otvor, je to hooodne velky nepomer a pride mi to ako plytvanie a hodne neefektivne. Ale mozno ze z konstrukcneho hladiska ­(a aj z hladiska cenoveho kompromisu­) to ma nejake opodstatnenie. V kazdom pripade, by ma zaujimalo, ako to vlastne je...
Odpovědět0  0
lt (594) | 12.6.201311:52
Ale ten objektiv ma asi 3cm na vstupnej sosovke :)
Odpovědět0  0
busy (4706) | 12.6.201312:35
Ale ja nepisem nic o velkosti vstupnej sosovky :­) Ale o ekvivalentnom vstupnom otvore, ktory je rovny priemeru hypotetickej spojnej sosovky, ktorou by sa dal objektiv nahradit tak, aby zostali zachovane jeho dve zakladne vlasnosti ­- ohniskova vzdialenost a svetelnost.

Ak by bol ekvivalentny vstupny otvor velky 3 cm, potom by objektiv pri ohnisku 10 mm mal svetelnost F 0.333 co by bolo urcite znacne vynimocne :­)

Samotna velkost prvej sosovky nemusi nutne zodpovedat ohnisku a svetelnosti. Typickym prikladom su velke ultrazoomy ­- napr. FZ200 ma priemer vstupnej sosovky 4 cm, co by pri ohnisku 4.5mm predstavovalo svetelnost F 0.11 :­) A pritom ma ­"len­" F 2.8 ...
Odpovědět0  0
lt (594) | 12.6.201313:32
Ale ja som to napisal schvalne.Pretoze to je prave o tom a suvisi to s tym, co sa pytas :­) Je to prave konstrukcia objektivu a v pripade tejto rybiny, ak by si chcel napr. f2.8 svetelnost , tak predna sosovka by mala mozno nie sucasnych 3cm ale mozno aj 7cm.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 12.6.201313:50
No ved, a prave to ma zaujima, ze preco je to tak.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 12.6.201314:00
Nejsem žádný optik, ale optický střed ­(tam, kde se měří světelnost­) bude někde v prostředku objektivu. A do něj musíš narvat těch 180° úhlu záběru z předního členu. Je tedy jasné, že ten úhel záběru se bude v podstatě s každou čočkou od optického středu blíže k té první kuželovitě rozšiřovat, a proto je ta první tak velká. Pokud máš dlouhé ohniskové vzdálenosti, v podstatě nejde žádný obraz do stran a snímáš spíše tunel před sebou než nějaký kužel. Proto teleobjektivy mají v podstatě velikost předního členu velmi podobný clonovému otvoru. Aspoň tak si to vysvětluju já.
Odpovědět0  0
lt (594) | 12.6.201322:31
Ja tiez nie som optik, len som kdesi raz, ci dvakrat cital, ako to je s sirokacmi .. ten rozptyl velkeho rozsahu sa musi cez sustavu sosoviek nejako presmerovat ­/kvoli ostrosti a aberacii­/ do nejakeho rozumneho tunela. Tych optickych clenov a tiez presah az k cipu je dost vela. A vlastne ako pises, cim viac teleobjektiv, tym viac plati ten pomer predna sosovka vs. svetelnost. Ono aj rybie oko je take, ze predna sosovka berie obraz + svetlo ale nasledne sa vdaka sustave optickych clenov vyrazne redukuje celkova priepusnost svetla, co je vlastne samotna definicia svetelnosti a teda je tazko to prepocitavat na prednu sosovku, alebo vobec na rozmery objektivu ako takeho. A vzhladom na to, ze pri kompaktoch a ich UZ ide o velmi kratke ohniskove vzdialenosti tak plati to iste .. predna sosovka velka a svetelnost biedna. Zato ale mohutna sustava kadejakych optickych potvor, ktore uspesne znizuju kvalitu obrazu :D Cize z toho vyplyva, ak clovek chce max. kvalitu obrazu na min. ohniskovu vzdialenost, najlepsie je pouzit stredoformat a vyssie :)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.