Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
16.7.2019, Milan Šurkala, aktualita
Sony dnes představilo nový full frame fotoaparát A7R IV (ILCE-7RM4), který přináší zbrusu nový full frame čip se 61MPx rozlišením. Slibuje také nadprůměrný 15EV dynamický rozsah a vylepšené hybridní zaostřování.
ODSakEda (26) | 16.4.202017:45
To umí už i A6300 a vyšší a dokonce slušně u kompakt RX100M3 a vyšší a za pakatel :­-­)

Kdyby raději namísto Mpx přidali u 4k fps!!!
­(mám raději FullHD 50p a méně komprimované, než 100k , ale jen 30p :­-­( ... Ale to už dávno umí bravurně i staré SLT i A6000 i malé kompakty RX100IV ­- ten zdá se i FullHD 50p natívně scanuje 4k, nebo i více? a jen ukládá FullHD­/50p­)

Na mrskání z ruky, nejen na dovču je 50p, případně ještě lépe 60p, paráda! 30p je už příliš trhaný... Koupil jsem RX100IV ženě a nepřestává mě udivovat Video­-obraz, i v šeru! ­- jak nejnovší dokukemty na NAT GEO z DVB­-S2 :­-­(­)

Až to za ty love... bude umět 4k­/50p­/10bit­/4:2:2 na SD a né jen po HDMI..., tak to koupím namísto novšího ­(abgrejdu­) auta! :­-­) A to su jen foto­/video amatér ­- konajíc jen pro radost a občas nějaká ta charita... ­- dokument ukulturní akce pro obec a místní hudebníky za děkuju... ;­-­)

Ale takto? 4k jen 30p :­-­/ Tak leda na statické záběry krajiny... Budiž. To je pak ale lepší mnoha­-Mpx fotka :­-)
Odpovědět0  1
třebaň (358) | 22.7.201920:39
RIV primárně nebude určen pro profi video, sony ladí a7siii hevc kodek, doufejme v 10bit 8K tzn. určitě víc než 12 megapixel. Bude to univerzální rychlý aparát na pořizování špičkových fotografií s vysokým rozlišením a dyynamikou i pro akce díky superrychlému AF jako A9. Normální uživatel si pořídí k mobilu třeba A7ii­-iii + 24­-105 zoom nebo A6000­/35f1,8. Pokud nebude vyrábět billboardy k D1 nepozná rozdíl mezi 60 a 40 megapixely a už tak špičková RIII se stane díky slevě dostupnější.
Odpovědět0  0
jankamalova (4) | 18.7.201922:23
SONY prostě chtělo ukázat, že se jim podařilo vylepšit nějaké parametry. 61 MPx praktické využiti takřka nemá a je vůbec otázkou, jestli takový čip vykreslí alespoň ta GM skla. Vůbec to není jisté. Video je dobré tak na natáčení dovolené, ale rozhodně ne pro reálné profesionální nasazení, obzvláště počítáli­-se i s postprocesem. Cena prý 100+ tisíc peněz, tak to je teda nářez. A k čemu?
Odpovědět1  7
zorg (68) | 20.7.20199:38
Panebože, to jsou zase chytré řeči ­- co není jisté? Máte pro taková silná slova nějaký podklad? Protože:
1­) pixelová hustota odpovídá o trochu zvětšenému 24 Mpix APScčku, které je tu s náma skoro deset let, a např. je ­(výrazně­) menší, než na profesionální bezzrcadlovce od Olympusu E­-M1 ­(Mk.II­)
2­) R řada není primárně určená na video ani nikdy nebyla, ale i tak je kvalita velmi slušná ­(profesionál stejně bude snímat REDem apod.­) a pár let zpátky špičková. Dovolenou si natáčejte mobilem.
3­) MSRP stejné jako předešlý model
4­) k focení, tvl...
Odpovědět1  1
jankamalova (4) | 20.7.201912:19
Dost mě těší, že i ostatní vidí, že jsem bůh a tak mne i oslovují, Díky.
Můj předchozí příspěvek jasně popisuje, co není jisté.
Podklady k tomu jistě jsou. Stačí kouknout, kolik jsou schopny vykreslit Sony objektivy.
V tomto ohledu nejzdatnějšímu GM bylo naměřeno 40, jaký pak teda má význam narůst z 40+ na 60+? Asi dost pramalý.­(A kde myslíš, že jsou teda zoomy, které jsou používány většinově?­) Což ostatně ukazují i testy a samply na netu. Jinak z praxe vyplývá, že reálné využití je opravdu malinkaté. Spousta z těch, co mají snímače s velkým rozlišením stejně fotí do toho menšího, protože to prostě většině naprosto stačí + nemají skla na využití většího rozlišení + nemají pro to využití.
A taky až 2GB soubory u těch 12­-shot složenin taky není něco, po čem by moc lidí toužilo. SONY prostě chtělo ukázat, jak dobře na tom technologicky je a co umí vyrobit. Oni přeci dobře vědí, že kdyby tu ergonomii změnili pořádně do dimenzí Canon­/Nikon, prodejně by to byl rozhodně zajímavý počin, jenže to by vzali kšefty Nikonu, který od nich bere senzory.

1­-pixelová hustota mě moc v tomto ohledu nezajímá, to je parametr snímače, pokud nemám objektiv, který ten snímač dokáže využít, je mi sebelepší snímač na houby.
2­-nikde v mém příspěvku nelze nalézt tvrzení, že by A7Rx měl být prioritně pro video. Pro profi využití si produkce pořizují ledasco, vlastní RED má poměrově­/procentuálně v dnešní době málokdo. SONY se ale dost diskvalifikuje absence Slogu pro 10bit, což je myslím docela škoda, protože právě kvůli tomu dost lidí­/produkcí­/tvůrců SONY na video nepoužívá nebo používá, ale omezeně..
3­-MSRP znamená co?
4­-­"k focení tvl­" znamená co?
Odpovědět0  6
zorg (68) | 21.7.201910:46
Vedeš jen bohapusté žvásty, to je fakt strašný. Tak když něco není jisté ­(= nic o tom nevíš­), tak o tom nic takhle zasvěceně netvrď, bože!

- co znamená, nejzdatnějšímu GM bylo naměřeno 40? To jako 40 perceptuálních megapixelů dle metodiky DXO labs? A jako kolik asi čekáš, že naměřej na 42Mpix snímači!?

- co třeba Z7, ta má 47Mpix, to ty starý nikoní zoomy jako vykreslí? Máš vůbec ponětí, co je to ostrost objektivu?

MÁŠ VŮBEC PONĚTÍ, JAK MALEJ ROZDÍL JE MEZI 47 A 60 MPIX!?

1­) jak nezajímá? Píšeš, že 60Mpix nic nevykreslí! Tak ti říkám, že stejně husté nebo hustší body má již dlouhou dobu většina snímačů v nejrozšířenějším APS­-C segmentu! Takže to ty APS­-C skla jako ukreslí!?

2­) tvrdíš, že video z A7IV je dobrý tak na dovolenou. Uvědomuješ si vůbec, že před pár lety byla takováhle kvalita skoro nedosažitelná? Plácáš furt něco o profi, tak ti říkám, že na video tenhle foťák není primárně určenej! Kdyžtak už A7SII. BTW, ono je vůbec docela úsměvný jak všichni najednou potřebujou 10bitovej výstup, ale že maj z každýho formátu podvzorkovaný barvy prohnaný furierovkou ­(plus samozřejmě bayera­), to si nikdo nepřipustí...

3­) UTFG!

4­) běž si trolit jinam...
Odpovědět1  0
jankamalova (4) | 22.7.20192:17
Vedeš jen bohapusté žvásty, to je fakt strašný.
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Ale jdi ty ajnštajne. Napsal jsem ti fakta. nemohu za to, že ti míra tvého intelektu neumožní reagovat jinak, než agresivně. Nicméně neměj strach, tím se do zdejší sebranky více než hodíš.

Tak když něco není jisté ​­(= nic o tom nevíš​­)
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Na rovnost těchto dvou konstatování jsi přišel sám nebo ti s tím někdo pomáhal ajnštajne?

tak o tom nic takhle zasvěceně netvrď, bože!
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Já toho moc netvrdil, tvrdíš tady převážně ty a dokazuješ to tím, že já tomu prý nerozumím. Jinak meleš pátý přes devátý, možná ti v tom horku utekly nějaký chromozomy, nevím.

- co znamená, nejzdatnějšímu GM bylo naměřeno 40? To jako 40 perceptuálních megapixelů dle metodiky DXO labs? A jako kolik asi čekáš, že naměřej na 42Mpix snímači!?
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Co by to asi mělo znamenat? Nechápeš význam toho sdělení, tak se douč česky. Znamená to jen to, co si zacitoval. Tedy, že jednomu jedinému objektivu naměřili 40, u dalších jsou to poměrně značné skoky dolů, takže i kdyby tenhle, kterýmu naměřili 40 vykreslil na větším senoru třeba 55, tak ty ostatní rozhodně nevykreslí, t už tak nějak vyplývá z logiky věci. je to hodně těžký na pochopení?

- co třeba Z7, ta má 47Mpix, to ty starý nikoní zoomy jako vykreslí? Máš vůbec ponětí, co je to ostrost objektivu?
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Nikony jsou na tom ještě výrazně hůře, ale proč to sem taháš? Jako myslíš, že tím zakryješ fakt, že ty tvoje bláboly není čím podložit? Psali jsme tu o Sony, o Nikonech si zkus podiskutovat tam, kde se o nich diskutuje.
I tohle je pro tebe těžký na pochopení?
Co je to ostrost objektivu ponětí mám, ale nechápu, proč se mě na to ptáš ty, který nechápe, co znamená jednoduchá , jasná a krátká věta.

MÁŠ VŮBEC PONĚTÍ, JAK MALEJ ROZDÍL JE MEZI 47 A 60 MPIX!?
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Asi 3,5 cd? Nebo ti nejde odečíst 60­-47?

1​­) jak nezajímá? Píšeš, že 60Mpix nic nevykreslí! Tak ti říkám, že stejně husté nebo hustší body má již dlouhou dobu většina snímačů v nejrozšířenějším APS​­-C segmentu! Takže to ty APS​­-C skla jako ukreslí!?
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Nepsal jsem že 60MPX nic nevykreslí. Proč řešíš, co vykreslí APSC skla? Já tu taky neřeším, co vykreslí například Jiří Kovanda. Téma bylo SONY A7R4 ..chápeš?

2​­) tvrdíš, že video z A7IV je dobrý tak na dovolenou. Uvědomuješ si vůbec, že před pár lety byla takováhle kvalita skoro nedosažitelná? Plácáš furt něco o profi, tak ti říkám, že na video tenhle foťák není primárně určenej! Kdyžtak už A7SII. BTW, ono je vůbec docela úsměvný jak všichni najednou potřebujou 10bitovej výstup, ale že maj z každýho formátu podvzorkovaný barvy prohnaný furierovkou ​­(plus samozřejmě bayera​­), to si nikdo nepřipustí...
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
Jeee, tak to byl snad primer s tou dovolenou. Slušný video se dá natočit i na nějakým low­-endu, ale ja to psal v kontextu toho, že jde o fotak za 100k+ a že bych teda čekal podstatný změny tam, kde měli uživatelé problémy či jevili nespokojenost, což absence Slog10bit byla. Já vím, že není určenej primárně pro video, nikde jsem taky nepsal, že tomu tak je, tak nevidím důvod proč bys mi to měl psát stylem, jakobych to tvrdil.
Tak všichni 10 bit samozřejmě nepotřebují, ale Slog v 9nit byl v mnohých situacích dost problémový, při postprocesu se v některých případech objevovaly slité oblasti, rozpixelované oblasti ... jinak samozřejmě, že většina lidí po 10bit ­"volá­" asi se stejným přehledem a důvody jako jiní volají po nutnosti 4k či 100MPx atd ...
No co si kdo připustí je jedna věc, ale pokud je na výsledku vidět, že je něco špatně, jak jsem právě popsal, tak to je reálný problém.

3​­) UTFG!
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
To je nějaký tvůj rodiný pozdrav? Nebo jen následek horka? jako odpověď na mou jednoduchou a slušně a jasně položenou otázku mi to moc nepřijde.

4​­) běž si trolit jinam..
-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-­-
jako když si někdo dovolí rozporovat ty tvé výblitky, tak to je trolení jo?

Něco k věci teda máš nebo budeš pokračovat v těch skřecích?

Odpovědět0  3
jankamalova (4) | 22.7.20192:25
oprava:
originál:
Tak všichni 10 bit samozřejmě nepotřebují, ale Slog v 9nit byl v mnohých situacích dost problémový,
opravená verze:
Tak všichni 10 bit samozřejmě nepotřebují, ale Slog v 8bit byl v mnohých situacích dost problémový,
Odpovědět0  3
třebaň (358) | 17.7.201912:03
Označení R znamená rozlišení ­- 60 MP je zatím v bezzrcadlech rekordní, účelem je dostat z výřezu maximum s GM skly, je otázka nakolik ještě ­"čistá­" makro skla budou nutná protože sony uvádí na trh skla se zajímavým zvětšením 1:4. Na informace o kvalitě a detailech 240MB souboru po multiexpozici je ještě brzo. Ve srovnání s Riii se výrazně zlepšil grip, OLED hledáček, stabilizace, ovládací prvky a utěsnění proti vlhkosti, nové jsou zvukové možnosti a komunikace. Uživatelské rozhraní ­(menu­) prakticky zůstalo. Kvalitnější video asi bude vyhrazeno pro typ ­"Siii­" i když se Riv pyšní vylepšeným AF. Cena asi bude mírně vyšší než Riii při uvedení na trh ale ta zase zlevní.
Odpovědět0  0
RiMr (756) | 17.7.201913:18
...jestli to R nebude spíš Resolution...
To je jako napsat, že HD znamená Hodně Detailů... :­)
Jinak souhlasím.
Odpovědět4  1
Nightlight (96) | 19.7.20199:01
Rekord v bezzrkadlovkach to neni, Fuji ma 100 MP.
Odpovědět0  0
FLASHMAN520 (60) | 17.7.20198:06
Ty **le tak to je pořádný monstrum.
Odpovědět1  1
Choakinek (4686) | 17.7.20191:51
Bože, se s těmi Mpx nějak roztrhl pytel... mě spíš zajímá nové SEDM ESKO od Sony ;­-­).
Odpovědět0  0
Puppy8 (858) | 16.7.201921:49
Tak doufám, že bude i ne­-R a pak se to projeví na ceně staré verze :­-)
Odpovědět3  0
JonSnih (370) | 16.7.201920:41
60 megapixelů je opravdu slušný kalibr. To už chce rovnou i novou optiku, stará manuální skla si už asi neškrtnou ­(neukreslí to­).
Odpovědět1  1
Sakini (772) | 17.7.20195:51
To neukreslí ani ty běžné objektivy, 28­-70 určitě ne, v tomhle případě se má fotit v první řadě s G­-Mastery. A to už je finančně jiná story, samozřejmě výsledky budou grandiózní.
Odpovědět5  1
spokee (21) | 17.7.201916:50
Osobne si myslim, ze to zvladne kazde slusnejsie sklo. Nove Sigmy a Tamrony sa len usmeju
Odpovědět4  0
Sakini (772) | 18.7.201911:27
Zvládne, otázka nakolik, a nové Sigmy a Tamrony ­- upřímně, to nejsou slušnější skla, ale vysoce nadstandardní. Tam se vůbec nebojím, tihle výrobci ten systém konečně dělají opravdu zajímavým i pro normálně movité fotografy.
Odpovědět1  0
zorg (68) | 17.7.201922:26
Bože, vždyť jde o marginální zvýšení rozlišení.
To jako 5 let starý 25 megový APScčko je ještě v pohodě? To ty starší skla ukreslí?
BTW, zrovna u toho FE28­-70 bych si na nedostatek ostrosti nestěžoval,jako seťák jí má až až.
Odpovědět1  2
zorg (68) | 18.7.201910:56
Už jsem to tady vlastně psal i pod tím článkem, že vycházím z měření DXO labs, kde po přiclonění vychází jako zatraceně slušnej seťák. Těžko říct, jestli maj takovej rozptyl kvality nebo je to změřený bůhvíjak na nějakém golden samplu a nebo měl pan Šurkala pech na kus...
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 18.7.201911:08
Sony je známo velkým rozptylem kvality u optiky ­(alespoň dle mých zkušeností­). Nicméně problémem tohoto objektivu je především to, že se s ním velmi komplikovaně ostří a má neuvěřitelně pokroucenou ­"rovinu­" ostrosti. Pokud zaostříš na určitou vzdálenost ­(třeba 10 metrů­), tak bude ostrý jen prostředek ve vzdálenosti 10 metrů, ale ne rohy v téže vzdálenosti ­(ty jsou zaostřeny na podstatně kratší vzdálenost­). Když ale zaostříš blíže ­(třeba na 5 metrů­), tak budou rohy slušnější a střed se ještě vejde do hyperfokální vzdálenosti a bude OK. Ten objektiv vyžaduje ostření na rohy, aby byly ostré ­(ostřilo se tam, kde rohy budou mít dobrou ostrost­) a s nimi bude docela ostrý i prostředek. Takže on možná umí podat dobrý výkon, je ale extrémně nekomfortní ho k tomu výkonu přemlouvat, protože vyžaduje ostřit na jiná místa, než ta, která chci mít primárně ostrá.
Odpovědět2  0
Sakini (772) | 18.7.201911:24
Tuhle zkušenost mám taky, na plošné záběry jedině ostření do rohu, pak je to aspoň ostré celé. Je to opravdu nepohodlné, neustále se na to musí myslet, jinak ostrost má, to ne že ne
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 18.7.20199:40
No zrovna FE 28­-70mm je dosti neostrý objektiv. Je pravda, že uprostřed je sice ostrý jak blázen, ale potíž je v tom, že jen uprostřed.
Odpovědět1  0
Puppy8 (858) | 18.7.201921:02
A to se na příští rok už chystá smartphone ­(Samsung Galaxy S11­) co bude mít 108 megapixelů a 10x optický zoom! Chudáci výrobci superzoomu, budou muset zase nějaké ty megapixely přidat, aby to přece fotilo lépe, než ten mobil :­-)
Odpovědět0  0
zorg (68) | 19.7.201912:55
Samsung S108 DiffractionMatic :­-D
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.