Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.2.2017, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Sony uvedla nový pevný objektiv FE 100mm F2.8 STF GM OSS (SEL100F28GM). Ten se má vyznačovat excelentním bokehem díky apodizačnímu elementu. K dispozici je také optická stabilizace obrazu.
Choakinek (4686) | 9.2.20171:16
Ale co s tím, když:
1­) Je to strašně drahé
2­) Určené jen k jednomu účelu ­- a tím úplně nemyslím ­"na focení­" ;­-­)
3­) Velké a těžké jak silo :­-­) ­- má to i podobný tvar
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 9.2.20177:17
Přesně, velké, těžké, drahééé, jen na jeden účel. Stejný nesmysl jako třeba BMW X5, Tak ale naštěstí my čehůni jsme chytří tak kupujeme raději Fabie na leasing a na akontačku si vezmem úvěr.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 10.2.20170:15
No, v kategorii osobních vozů bych spíše řekl, že za jinými osobními vozy BMW X5 zas tak moc nezaostává a přidává nejspíš i leccos navíc. Podle mě jsi nepoužil šťastné přirovnání ;­-­). Tento objektiv sice přidává hrstičku něčeho navíc, ale extrémně ztrácí v celé řadě případů za jinými skly, popř. kompakty, které jsou již sklem vybaveny ;­-­).
Odpovědět0  0
busy (4706) | 8.2.201710:25
Taka moja mala uvaha o hlbke ostrosti :­)

Otvor pri plne otvorenej clone je sice F2.8 ale podla mna hlbka ostrosti nebude presne taka ista ­(t.j. predmety mimo pasma ostrosti nebudu tak isto rozmazane­) ako pri beznom objektive F2.8 bez apodizačneho elementu. Pre plne rozmazanie je potrebne aby svetlo volne prechadzalo aj pri okrajoch clony. Ale cim blizsie k okrajom, tym je svetlo viac obmedzovane apodizačnym elementom, preto ­"okraje­" rozmazania nebudu tak jasne identifikovatelne ako pri beznych objektivoch, ale budu sa ­"stracat­" ­(v zavislosti od ND sily toho elementu na okrajoch­). Ale hlbka ostrosti urcite nebude zodpovedat ani F5.6 pretoze nejake svetlo predsa len prenikne aj mimo ­(pomyselnu­) dieru o velkosti zodpovedajucej F5.6, takze rozostrenie bude urcite vecsie. Ale nemoze to byt ani ziadna konkretna hodnota medzi F2.8 a F5.6, pretoze tu nemame clonu ­(alebo obecne velkost otvoru v objektive pri nastaveni clony na F2.8­) ktora by svetlo pod urcitu vzdialenost od optickej osi plne pustila a nad tuto vzdialenost plne odtienila.

Vysledkom mojej uvahy je zaujimavy fakt, ze tento objektiv nema hlbku ostrosti ohranicenu nejakymi presnymi hranicami, ale hranice hlbky ostrosti predstavuju urcite pasmo, zacinajuce na F2.8 a konciace na nejakom vysssom F, v zavislosti od priemeru, do ktoreho je apodizačny element este ciry a nad ktory zacina posobit ako ND filter.

V pripade ze je plne ciry iba v stredovom bode a tmavnut zacina hned, potom hranica pasma ostrosti konci az na ­(teoreticky­) F­-nekonecno :­)

V kazdom pripade, pocitat presnu hlbku ostrosti tohto objektivu pomoocu DOF calculatora len tak lahko nepojde.
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 8.2.201715:54
úvaha je to správným směrem, ale nikde se tam nepíše, že ten ND filtr jde k okrajům až do nuly ­(tedy ND nekonečno­), takže otvor zůstává otevřený stále celý a HO zůstává stejná jako u F2,8, ale rozostření bodu bude více gaussovské...
Odpovědět0  0
busy (4706) | 9.2.201710:42
Ved ani ja nikde netvrdim ze na okrajoch je ND­-nekonecno.

Tvrdim len to ze rozostrenie nebude take iste ako pri ­"poctivom­" F2.8, ale bude posobit dojmom ze je mensie. Pojem ­"Gaussovske­" je celkom pekny privlastok, ano, aj tak by sa toto rozostrenie dalo nazvat :­)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.