Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
27.12.2019, Milan Šurkala, aktualita
Poptávka po snímacích čipech je obrovská, a to i přesto, že prodeje fotoaparátů a dokonce i smartphonů klesají. Může za to více faktorů. Proto bylo Sony nuceno už podruhé nepřerušit výrobu o vánočních svátcích.
Choakinek (4686) | 28.12.20199:05
Tak proč ne, je­-li zákazník s obrazovým výstupem fotomodulů spokojený... ;­-­).

"Nejlepší­" jsou asi ty ­"ultra wide­" fotomoduly v telefonech ­- malilinkatý střed fotografie s jakž takž budiž kresbou obklopený ­"čímsi­" s brutální chromatickou aberací. Člověk by si skoro myslel, zdali se nejedná o stereoskopický snímek typu ­"anaglyf­"...

Zkrátka děs a hrůza, koukat se na to vůbec nedá.
Odpovědět1  1
busy (4706) | 28.12.201913:30
A pritom na to, aby mobily dobre fotili, by podla mna uplne stacili tri veci:

1. Nesnazit sa za kazdu cenu robit tak tenke mobily. V par­-milimetrovom mobile proste nie je dost miesta pre poriadny fotomodul. Chapem argument ze mobil s 6­" displejom a hruby 2 cm by uz bola poriadna ­"tehla­", ale zase nikde nie je napisane, ze cely objem mobilu nutne musi byt zaplneny nejakym tazkym materialom. Aby mobil nemusel byt az tak tazky, cast z neho by kludne mohla byt prazdna ­- mohla by napriklad sluzit ako ozvucnica pre repracky, takze aj zvuk by tym celkove ziskal na kvalite a hlbke.

2. Poriadne vybrusit sosovky. Dnes uz nie je technologicky problem vybrusit a skombinovat sosovky tak dobre, aby to ani pri sirsich ohniskach nehadzalo brutalne chromaticke aberacie a podobne opticke chyby. Vecsia hrubka mobilu umozni lepsiu a kvalitnejsiu konstrukciu objektivu, vratane tych ultrasirokych a periskopovych.

3. Davat na snimac rozumny pocet megapixelov ­- taky, aby to aspon na zakladom ISO vobec nesumelo a tym padom to nebolo potrebne odsumovat a rozpatlavat. A pre laicku verejnost moznost upsamplingu na lubovolne vyssie rozlisenie :­)
Odpovědět4  1
Puppy8 (858) | 30.12.201911:30
1. se už nikdy nezlepší. Podívejte se na současné tenké notebooky, mají mizerný dlouhodobý výkon, protože se kvůli té zbytečné tenkosti neuchladí.

2. cena a poptávka

3. ano, o tom upsamplingu už jsem zde psal. Takové P.M.P.O. pro fotomobily :­-)
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 30.12.201912:02
Rozpatlávání ale nemusí až tak souviset se šumem. Podívej se např. na poslední Canony. Šumí snad na základní citlivost? V podstatě ne. Přesto je tam odšumování silné jak blázen. To, že se odšumuje, nemusí nutně znamenat, že je tam také i šum. Což také pochopitelně neznamená, že by se to rozlišení mělo přehánět.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 30.12.201914:00
Ano, to je pravda. Dobře je to vidět při srovnání s Nikonem Z50. Nástup šumu při vyšších citlivostech je u Canonů s APS­-C snímačem a 33 Mpx zbytečně poměrně prudký, ale na základní citlivosti je šum zcela minimální a výchozí úroveň odšumování JPEGu je tam nastavena zcela nevhodně.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.