Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
31.3.2016, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Olympus představila plány na příští roky. Pokud jde o fotoaparáty, je zde vidět jednoznačné cílení na high-end trh a výkonnější fotoaparáty i objektivy. Mimo toho se chystá protlačit produkty fotografické divize i do jiných odvětví.
ewing (208) | 1.4.201622:18
no dnes je sice prvniho aprila,ale co maji spolecneho olympusacke objektivy s Leicou? co je to US ­/snad ukrajinsky suchar­/?? a v porovnani s cim jsou ty objektivy drahe???
Odpovědět0  1
Doyl2kX (121) | 2.4.201622:00
ewingu je vidět že se v objektivech pro MFT se nevyznáš. Jinak ještě jsem neviděl že by tělo samo bez objektivu fotilo.Ten druhý je Zuiko 300mm F4. Tím jsem chtěl říci že pokud je kvalitní konkurence není nutné kupovat skla od Olympusu. Pokud Olympus začal dělat pro nižší a střední třídu lidí dostupné MFT fotoaparáty, tak by se toho měl držet a ne zničeho prodávat předražené objektivy a později i těla. S takovou tuto klientelu ztratí a zákazníci přejdou na jakýkoliv FF , ať už Canon, Nikon, Sony či Pentax, kde budou mít za stejnou cenu kvalitnější objektivy. Otázkou je co vzejde ze spolupráce Sony­-Olympus, doufám že něco rozumného.
PS: ten ukrajinský suchar nejde na mobilu napsát , mělo to být US$ , ale to ty jistě víš a jen ze sebe děláš hloupého.
Odpovědět0  0
Doyl2kX (121) | 1.4.201616:03
Jelikož se Olympus dal do holportu ze Sony a poslední dobou si nechal patentovat objektivy pro FF, lze očekávat že se brzy něco objeví na trhu. Necháme se mile překvapit.
Co se týká názoru, že OMD je předražené, mám jiný názor. Cena­/výkon odpovídá , ba co více OMD­-M­-10 se nyní prodává za 9K. Bohužel u posledních objektivů Leica 100­-400mm za 1.799,­- US a 300mm za 2.499,­- US už tomu tak není jsou dost drahé.
Odpovědět0  0
FotoZemek (919) | 2.4.201619:56
OM­-10 má hledáček jak ,,bleší divadlo,, pět tisíc je moc
Odpovědět0  0
Doyl2kX (121) | 3.4.201610:11
no Franto, kdo nikdy neměl větší, tak mu stačí. Jinak si myslím že by ta cena by nebyla špatná, ale to by pak odrovnal skoro všechny kompakty. :­-)
Odpovědět2  0
J77 (256) | 4.4.20161:10
Tak zrovna hledacek je to posledni, co bych E­-M10 vycital. Pri soucasne cene je to OK a rozhodne je vetsi, nez vse, co nabidnou zakladni APS­-C zrcadlovky v obodobne nacenenem kitu s kratkym setakem.

Problemy vidim dva, jednak ten, ze Olympusu se skutecne podarilo oslovit prave ty zakazniky, na ktere tvrdi, ze uz cilit nebude ... presne jak to nekdo psal. Druhym problemem je dle meho, ze E­-M10 je jedinym OM­-Dckem, ktere ma smysl kupovat a to az pote, co z tech predrazenych startovacich cen spadne do cenove reality ­- to jest nepatrne pod nebo maximalne na uroven zakl. zrcadlovek. Pak lze smysluplne uvazovat o tom, ktera pro a proti prevazi. Pri cenach, v jakych se tento system pohybuje a jak Oly tvrdi, ze hodla provozovat nadale, bohuzel nikoliv.
Odpovědět1  0
Choakinek (4686) | 31.3.201622:55
"... a cílit na specifické skupiny uživatelů, přestože tyto skupiny mohou být poměrně malé. To vše by mělo být při zajímavých cenách.­"

Přesně tak. Domněnka, že někdo, kdo je ochotný dát za foťák max. třeba 8000 Kč, chce fotit jen ­(pro focení­) ergonomickým nesmyslem zvaným mobilní telefon nebo si chce koupit nějaké cvakátko s rozpatlanými a difrakcí rozežranými detaily na výstupu apod., je pochopitelně úplně nesmyslná!

Neumíte to za ty prachy vyrobit? Tak se to začněte honem učit ­- čas letí a pohádková doba s možností prodávat foťáky za 30 ­- 50 tisíc Kč a skoro nic dalšího nenabízet, tu rozhodně nebude dlouho ;­-­).
Odpovědět2  1
J77 (256) | 1.4.201612:03
Ale jisteze umi, jaka si myslite, ze je vyrobni cena E­-PL5­/6, kdyz se muze ted prodavat v kitu za 8500­-9000 a na trh sel za vic nez dvojnasobek? Ale marze je nizka, narozdil od predrazenych OM­-Dcek, ktere vyrobne nepochybne nebudou nasobne drazsi.
Duvod teto ­"strategie­" je dle meho, ze Olympusu ujizdi cim dal vic vlak ve snimacich ­- ani za pet let nebyli schopni udelat nejaky rozumny pokrok v kontrastnim ostreni ­(zejmena C­-AF­), ani dostat na snimac fazove detektory, ani nabidnout lepsi snimac ­(mene sumu a rekneme 20­-24 mpix, jedina vyjimka je posledni Pen F­), a tak dale ­- a dohnat konkurenci ­(vyvojove i prakticky­) by bylo tak drahe, ze se radsi zameri na prodej radoby high­-end libivych fotaku, stavenych na stale stejne chudem zakladu, ktere se budou vylepsovat jen softwarove ­(ruznymi blbostmi typu focus peaking apod.­), ktere ve srovnani s HW vyvojem nic nestoji a dobre se vjimaji na ­"features listu­". S Vasi posledni vetou naprosto souhlasim, pokud skutecne pujdou timto smerem, tak se odstup od konkurence ­(Fuji, Sony, Panasonic­) jeste zvetsi ty predrazene kramy se po skonceni one ­"pohadkove doby­" stanou hrebickem do rakve. A co si mam predstavit po zajimavymi cenami opravdu nevim, protoze je to drahy system a vyplati se jen ve slevach nebo doprodejich ­(a vezmu­-li v potaz cenu jejich nedavno uvedene zbytecnosti 300 mm ­/ F4 za ~ 80 000, tak to budou ceny jiste hodne zajimave ...­).
Odpovědět0  0
JonSnih (370) | 1.4.201617:58
Olympus je ale závislý na výrobcích snímačů, na druhou stranu, proč je bere poslední roky jen od Sony ­(Paňácký snímač pro EM1 nepočítám­), je záhadou. Nevěřím, že by jim Samsung nevyrobil, co by si řekli. Snímač z NX1 je vážně povedený ­(BSI + phase detect­). V září přijde EM1II, tak snad se dočkáme většího pokroku ­(nový snímač + nový procesor + lepší AF + lepší video kodek atp.­).
Odpovědět3  0
Milan Šurkala (6625) | 1.4.201621:40
Žádná záhada to není, Sony je dnes jediný výrobce, kdo produkuje 4­/3­" snímače, takže je musí brát od Sony, ať chce, nebo nechce. Možná by mohl požádat jiné výrobce, ale těžko říci, zda by byly lepší, ostatně Sony je dnes lídrem v technologiích snímačů a i jeho 4­/3­" snímače v Olympusech a Panasonicu to potvrzují. Ty 4­/3­" snímače svými výkony docela dobře zapadají mezi 1­" a APS­-C čipy Sony, vzhledem k úhlopříčce nejsou nijak výrazněji ošizené.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 4.4.201612:04
S tim vsim souhlasim, ale kritizuji pristup Olympusu. Sony snimace s integrovanymi fazovymi detektory umi velmi dobre, nicmene Olympus je nepozaduje ­(ackoliv by si to pri cenach svych prodkutu mohl dovolit­) a tato stagnace trva uz roky. Ne proto, ze by to neslo, ale proto, ze ­"vyvoj­" probiha pouze v rovine okrajovych polozbytecnych SW features a recykluji se porad dokola tytez 3­-5 let stare veci, ktere jen s postupem casu propadavaji do levnejsich modelu.
Odpovědět1  0
JonSnih (370) | 6.4.201618:00
@Milan: nemyslím si, že ty 20MPx 4­/3 snímače jsou nějaký zázkrak a tak pokročilé jako FF BSI snímače, co má Sonka v A7RII. A neříkej, že by jí Samsung ten 4­/3 snímač nevyrobil, když si sám dělal APS­-C, které mají menší výtěžznost, když je to pro něj kšeft.

@J77: ano i ne, Olympus je jedna z firem, které inovují ­(5osá stabilizace, hi­-res mód­), ale problém je, že foťáky, co jsou na trhu dnes, už nejde moc vylepšovat. Dokud tu nebudou supr snímače a supr výkonný CPU, tak to bude pořád o tom samém. Což ostatně předvadí takový Canon spoustu let. Ale souhlasím, že s tou absencí fázových snímačů i u mašin nad $1000 mě taky pijou krev ­(Pen F, M5II­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 6.4.201619:03
Já netvrdím, že jsou zázrak, ale rozhodně nejsou ani žádný propadák. Viz http:­/­/www.dxomark.com­/Cameras­/Compare­/Side­-by­-side­/Panasonic­-Lumix­-DMC­-GX8­-versus­-Sony­-Cyber­-shot­-DSC­-RX10­-II­-versus­-Sony­-A6000 _1041_1034_942 Přijde mi, že se ten výkon docela pěkně škáluje podle toho, jak jsou ty čipy velké. Sice by mohl být kapánek lepší, ale opravdu tam není žádný výraznější propad výkonu vůči tomu teoretickému, který by se dal očekávat s ohledem na výkony menšího 1­" a většího APS­-C čipu.

Jestli by to Samsung vyrobil či nevyrobil, těžko říci. Jeho 28MPx snímač je perfektní a stejně nikde jinde není ­(na rozdíl od 14,6MPx čipu, který používaly Pentaxy­). Navíc si sám není schopný vyrobit snímače ani pro své mobily a využívá své čipy i čipy od Sony, a to i v rámci jednoho mobilu. Patrně na to nemá kapacity ­(nevím­), takže vyrábět ještě APS­-C čipy pro jiné by asi nedal. Těžko říci, kde je problém.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 7.4.20160:49
JonSnih: S tim opravdu nesouhlasim. Inovace si predstavuji tak, jako napr. u Fuji ­- s temer kazdym novym FW nove nebo vyrazne vylepsene funkce, a to i pro starsi modely. Pokud vezmete velke mainstreamove a originalni ­(tzn. ne rebrandujici­) vyrobce, to jest CaNikon, Sony, Fuji, Olympus, Panasonic, Pentax a snad jeste porad Samsung, byt asi konci, tak ktery z nich inovuje mene nez Olympus? Nekteri dalo by se rici, zjednodusene, stejne malo, ale mene zadny, patri proste do te v tomto nejhorsi skupiny. A az donedavny pristup k videu je toho nazornym prikladem, a to je POUZE o softwaru. HW vykon uz jim davno umoznoval totez, co konkurenci ­(Sony, Panasonic­), ale kaslali na to jeste do lonska.
Moje kritika byla mirena na to, ze neinovuji to, co dela kvalitni fotky. Spolehlive ostreni, inovovane snimace. Nechavaji tam leckdy i fatalni chyby, cela jejich implementace kontrastniho ostreni je na komplet prepsani ­- nejen CAF, ale ani na to, natozpak na snimac s integrovanymi fazovymi snimaci, se tam nidko nezmuze. Misto toho radsi plodi libive retro krapy za desitky tisic typu Penu F, jejich jedina deviza je prave tohle ­(vzhled­), ale snad vse v te cene foti lip, casto vyrazne lip.
Petiosou stabilizaci beru, ale to uz je taky tri roky stara vec ... A to pisi jako clovek, v jehoz vybave se i M4­/3 Oly a par skel nachazi, nebudu neco chvalit jen proto, ze to ­(mezi jinym­) mam.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.4.201610:27
Nemyslím si, že je na tom tak špatně. Fázové ostření. Říkáš, že se na něj nikdo v Olympusu nezmůže, ale pokud se nepletu, tak E­-M1 fázový autofokus má ­(obecně je ale AF u Olympusu skutečně slabinou, to je pravda­). Co se týče čipu, jak už jsem posílal odkaz, výkon 4­/3­" čipů je zhruba v těch sférách, ve kterých by se dal očekávat na základě jejich velikosti ­(pěkně mezi 1­" a APS­-C senzory­), tam se nějaké extrémní zázraky nedají čekat, neboť ten výkon jde ruku v ruce s těmi lepšími senzory větších i menších velikostí. Olympus také jako jeden z prvních začal kutit duální stabilizaci obrazu a nevím, zda někdo jiný nabízí až 6EV kombinovaný účinek. Olympus také jako první zavedl Pixel Shift technologii do běžných fotoaparátů ­(nepočítám středoformát­). Rozhodně je u Olympusu ještě co dotahovat, ale že by vyloženě nepřicházel zahálel, to bych netvrdil.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 7.4.201618:40
To mate pravdu Milane, E­-M1 ho ma, ale plne vyuzitelne jen pro 4­/3 objektivy, ne M4­/3 ­- udajne, nezkousel jsem, nebylo by to poprve, kdy Olympus tvrdil na nekolika frontach neco jineho ­(viz doslova detektivni patrani jestli E­-M10 ma nebo nema AA filtr­).
Co se tyka vykonnosti, to jsem nemyslel. Minil jsem tim to, ze porad tocit tentyz 16mpx cip s rozdily typu treba ma­/nema AA filtr, ale vetsina ostatnich vyrobcu uz davno zvladla rozumne navysit rozliseni a neztratit obrazovou kvalitu proti mene­-mpix cipum. To je to, na co jsem narazel. Z toho 16 mpix dostali uz davno maximum a dobre maximum, hodne dobre, ale na tom uz taky sedi prach.
Dualni stabilizaci obrazu uznavam, jakkoliv jeste nevim, zda tech 6 EV bude realnych a jak to bude fungovat. Treba u E­-PL5­/6 je taky uvadeny ucinek 3 EV a realne je to tak neco kolem 1 EV, na delsich ohniscich ani to ne.
S pixelshiftem, nebyl nahodou prvni Pentax? Nemam bohuzel cas to ted overovat, mozna budete vedet z hlavy ... ale i kdyby ne, toto jsou po hrichu opravdu jedine dve veci, ktere se daji za pet let jmenovat, zavalene spoustou negatvi z toho ­"nevyvoje­" plynoucich.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 7.4.201619:34
Částečně souhlasím, chtělo by to v těch čipech poskočit kapánek dopředu ­(takový solidní 20MPx senzor s fázovým ostřením by určitě nebyl k zahození­), jen si myslím, že i dnes je to stále bez problémů akceptovatelné a není to nějaká ostuda. Co se týče účinku stabilizace, tam je to oproti udávaným účinkům nižší v podstatě u všech, takže i kdyby to místo 6EV bylo jen 5 EV, pořád by to bylo více než u konkurence, která uvádí 5 EV, ale ve skutečnosti má třeba jen 4EV... PixelShift měl první Olympus o 2 měsíce před Pentaxem, alespoň co jsem se díval. A i kdyby ne, stále by byl jeden z prvních.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 7.4.201620:05
Mne by uplne stacilo to fazove ostreni na stavajicim 16 mpix snimaci, nebo aspon opravene kontrastni, anebo alespon nejaky pokus od neco typu DFD u Panasonicu, proste cokoliv, krome ­(trapneho­) pridavani ostricich bodu bez souvisejiciho vyvoje a vzniku situaci, kdy PENy s 35 body ostrily spolehliveji nez novejsi 81 bodova verze. Pripadne situaci, kdy v C­-AF mezi E­-M10 i E­-M10 II neni zadny rozdil, oboje stejne spatne. Tohle jsou zakladni veci, pixel shitf a 6 EV stabilizace jsou veci sice hezke, ale druhorade. I kdyz na krabici napsane vypadaji uzasne.

A ostuda je to jen v kontextu nastupnich cen, kdyz uz to u Olympusu ­(tradicne­) padne na ceny dnesnich cen double kitu s PENama nebo single kitu E­-M10, tak budiz, ale tim se opet dostavame k te skupine zakazniku, na ktere udajne uz cilit nehodlaji. To jest tech, ktere nezamiaji retro stylizace a nadbytecne features, ale pocitaji si uzitecnou hodnotu vs. investici ­(a pokud se nedopocitaji, tak sve penize, naprosto rozumne a ze zakaznickeho pohledu spravne, utrati jinde, k cemuz presne tato ­"nova strategie­" smeruje­).
Odpovědět0  0
Irving (201) | 8.4.201611:39
No, psat o firmwarech Fuji jako inovaci je celkem odvaha, casto pridavaji funkce, ktere konkurence ve fotacich ma uz od zacatku, nebo opravuji chyby a zrychluji puvodne tragicky AF. Jinak treba ta E­-M1 tech upgradu firmwaru mela taky peknych par, je to dneska celkem jiny fotak nez na zacatku. A na vasi otazku kdo inovuje mene nez Olympus mam protiotazku ­- kdo inovuje vice? Podle me akorat Sony, a to taky jenom v hardwaru a ­"hrube sile­", zbytek konkurence je s Olympusem tak +­- nastejno, kazdy ma par unikatnich technologii. Souhlasim akorat s tim PDAF, tam by mohl Olympus trochu pridat, i kdyz treba v te euforii kolem podpory PDAF pro zrcadlovkove objektivy na A7RII se trochu zapomina na to, ze jako prvni s tim v pouzitelne verzi prisel prave Olympus...
Odpovědět1  0
ewing (208) | 1.4.201622:25
celkove ­"zajimavy­" nazor a urceni vyhledu budoucna. muzu se zeptat na zaklade jakych informaci je postaven?
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.