Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
20.9.2016, Milan Šurkala, aktualita
Olympus představil nový CSC fotoaparát PEN E-PL8. Základ této řady přináší 16MPx snímač a o 180° otočný dotykový displej pro pořizování selfie fotografií. V dnešní době nechybí ani tradiční bezdrátové rozhraní Wi-Fi.
FotoZemek (919) | 21.9.201619:31
co nemá hledáček, to řadím do hraček
A s tím přídavným je to kopyto, ne že ne ;­-­)
Odpovědět2  0
J77 (256) | 20.9.201621:07
... v poslednich 3­-4 letech, opet zadny vyvoj v zakadnich vecech. Tzn. stale tentyz snimac, stale tentyz ­(mizerne nedotazeny, odflaknuty­) 81­-bodovy CDAF ostrici system, stale totez 30 fps fullhd video do .mov ukladane, sekvencni snimani ­"vylepseno­" o marketingoveho 0,5 fps, ovsem dluzno zduraznit ze bez prubezneho ostreni, s prubeznym ostrenim dosauje jen ­(pod­)prumernych 4,5 ... pridano pouze nekolik druhotnych nepodstatnosti typu Wifi, par ­"umeleckych filtru­" z novejsich tel a vyssi vyklopitelnost ­(opet toho sameho jako pred 5 lety­) LCD displeje ... opravdu smutne. Ale jeden rozdil tu prece jen je, zakladni set nejde za trh za drive obvyklych skoro dvacet tisic, ale bude zacinat nekde kolem patnacti zda se ­(coz je za prebaleny fotak s technologiemi 3+ let starymi porad az moc­). Skoda.
Odpovědět0  0
martinX34 (367) | 20.9.201621:53
E­-PL8 prinasa jednu vyhodu. E­-PL7 bude vo vypredaji a klesne jej cena. Uvazujem nad upgradom E­-PM2 a kedze mam externy hladacik VF­-3 nepotrebujem E­-M10.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 21.9.201612:55
No, myslim ze s E­-M1 mII uz budes spokojeny, papirove vypada naprosto skvele... Ale je pravda, ze mezi E­-M1 a nizsimi radami je u Olympusu dost velka mezera, doufam, ze do E­-M5 mIII se dostane konecne aspon PDAF, at muzu upgradovat.
Odpovědět1  0
J77 (256) | 21.9.201613:42
To je ale nesrovnatelna a zcela jina kategorie, v niz uz ma opet jinou konkurenci. V konkurenci tridy PENu je to tragdie, preslapovani na miste v radu mnoha let a tuna marketingovych plku, ovsem skutecnost zcela jina. Je to opravdu smutne. Pro me upgrade v teto tride znamenal ­(neplanovany­) prechod se vsemi m43 skly k Panasonicu, ktery ac neni bez chyb, je pristupem k vyvoji zase ten opacny pol a za svoje penize tam dostanes mnohem vic ­(a tim opravdu neminim videozaznam, jakkoliv je to uzitecna drobnost, navic byvsi u Lumixu na spickove urovni­).
PDAF bych Olyho fotakum pral, nebo alespon tak dobre CDAF, jako ma Panasonic. Ale je otazka, jak to zase ubastli, kdyz doted nebyli schopni dat do poradku ani 81­-bodovy CDAF, ktery toci na mnoha telech porad dokola, aniz by vyresili byt jen jediny z jeho cetnych nedostatku ... nebot ani u E­-M1 nebylo PDAF plnohotne vuci konkurencnim implementacim. Nehlede na to, ze tak meli ucinit uz davno, ale to se nedeje a nebyt predrazene a nesmyslne stylovky PEN F, tak i snimace jsou stale tytez, maximalne s odebranym AA filtrem. K zamysleni by byla i totalni stagnace ve vyvoji setovych skel ... cele je to proste ze strany spatne a obavam se, ze s timto pristupem brzy prijdou i o ty minimalni prodeje, kterych v posledni dobe dosahli.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 22.9.201612:08
No, tak s tim snimacem je na tom Panasonic uplne stejne jako Olympus, ale video a AF by si vylepsit zalouzilo, to je pravda. Uvidime do bude dale, zatim Olympus zdimal platformu predstavenou v E­-M5 mI., snad ted zacnou pomalu prosakovat zmeny z E­-M1 mII i do nizsich rad. S tim PDAF u E­-M1 mI je otazka, jaky je soucasny stav, firmwary 3.0 a 4.0 AF systemy dost zmenily. A nova verze setoveho 12­-50 s lepsim vystupem by byla treba, to taky souhlasim.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 22.9.201621:04
Ne tak docela, GX8 ­(uvedena uz loni na podzim­) ma novy 20 mpix snimac, jehoz vystup mimochodem vypada vyborne. Jinak souhlasim, na levnejsich telech, vc. GX80, nechava take ten 3 roky stary 16 mpix, nicmene aspon fotaky doplnuje intenzivnim vyvojem ostatnich zakladnich funkci ­(a tim neminim jen DFD, ale celkovou implementaci CDAF ­- mezi nami, i ostrici system na 3 roky starem GX7 je vyrazne lepsi ­(rychlejsi, presnejsi, chytrejsi nebo spis, mene tupy + s o hodne pouzitelnejsim CAF­), nez cokoliv na lonskych­/letosnich Olympusech­). Ono jsi to celkem vystihl ­- E­-M1 se snazi vyvijet, je tam vyvoj firmwaru temer a la Fuji, tzn. dost snazivy, ale tim to bohuzel konci. A nove verze by potrebovaly i standardni 14­-42 setaky, pancake je opticky mizerie na druhou, ten normalni velikosti je OK, ale na soucasna skla Lumixu uz taky nema ani omylem. Necekam od Oly zazraky, ale toho uvedeni E­-PL8 s opet nulovym pokrokem jen podrthlo dlouhodoby stav. Je to fakt skoda, rozhodne bych jim nepral zanik, ale to preslapovani na miste uz je opravdu do oci bijici, nebal bych se rict az trestuhodne ­- a konkurence jim zacina ujizdet cim dal vic a o tolik, ze uz to tezko kdy dozenou.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 23.9.201618:48
Nejspise ten samy 20 mpix snimac je i v PEN F, takze jak jsem psal ­- jsou na tom stejne. A o co je Panasonic lepsi v AF, to zase ztracel v EVF, ktere mel horsi nez Olympus ­(i kdyz u G80 to, zda se, napravil­). Se zbytkem souhlasim, ale uprimne, to s preslapovanim na miste si obcas rikam u vsech vyrobcu fotaku ­(a nejen tech­). A s tou konkurenci to neni zas tak ruzove, kazdy ma neco. Uvidime jak to bude dal, snad uz bude E­-PL8 poslednim vykrikem stare techniky a Olympus se presune u dalsich fotaku k novejsi platforme. Rad bych casem E­-M5 vymenil za neco lepsiho a Oly proste fotaky delat umi, je radost je drzet v ruce. Design fotaku sice lepsi fotku neudela, ale aspon me inspiruje k tomu fotak vzit a vyrazit ven... A Panasonicy jsou proste hnusne :­-)
Odpovědět1  0
J77 (256) | 24.9.201620:24
Tot otazka, muze byt, ale v GX80 ho doprovazi rada praktickych vymozenosti, ktere Fko nema ... na druhou stranu je ale Lumix o dost vetsi, s rozmerama uz to dle meho trochu prehnali, byt v cislech to tak mozna nevypada, v ruce je to velky rozdil. Sice se to lip drzi, ale uz je to hodne nekompaktni. S EVF souhlasim naproto bez vyhrad, ale opet ­- horsi EVF u Panasonicu zisku dobre fotky prilis neprekazi, mizerny AF na Olym bohuzel ano. Zrovna jsem se vratil z foceni sportu ­(stredne rychleho­), za zapadu slunce, tzn. nic moc svetla, z 250 fotek je spot­-on skoro 200, ze zbytku cca 40 temer OK ­(nestihnute doostreni na puvodni bod, ale stale udrzeny subjekt­) a jen nejakych 10 na vyhozeni. A jakkoliv to pro GX7 az tak ­"zrcadlovkove­" skore neni bezny vysledke ­- jen se hodne zadarilo a obvykle to byva tak 60% keeperu ­- ani neco takoveho je na jakemkoliv existujicim Oly krom E­-M1 naprosto nerealne i v S­-AF, natozpak v prubeznym ... a neni to o rychlosti, ale o celkovy implementaci AF, ta inteligence Panasonicu v analyze popredi ­- pozadi a schopnost nepadat na pozadi ani v kontrastne slozitych nebo barevne hodne jednolitych scenach je neuveritelne vymakana, smekam. Jinak foceno s 40­-150 Olym :­) a na vysledek zadny negativni vliv, spoluprace Lumix + M.Zuiko = 1*
Souhlasim s Tebou i s konkurenci, dokonale fotaky nikdo neprodukuje, ale nelibi se mi proste DLOUHODOBA stagnace Olyho ve vyvoji a pristup k opravam chyb a nedostatku, tot vse. Neni samozrejme jediny, Nikon taky zrovna neoslnuje, nemluve o jejich dodnedavna neustale se opakujicich probemech s kvalitou produkce, ale Sony, Fuji, Panasonic a v poslednim cca roce jakz­-takz i Canon jsou na tom s pristupem k vyvoji podstatne lepe.
Design ­- OK, bohuzel u Olyho to az podezrele casto vypada, ze tim vzhledem, kterym je skutecne schopen radu lidi oslovit, radoby­-vyvazuje vsechny ty nedostatky a zaostalost za stale se vzdalujici konkurenci. A jakkoliv GX7 vedle E­-M10 vypada opravdu ... mene esteticky :­), porad je to fotak, takze preference fotograficke pouzitelnosti nad vzhledem je jasna ­(jakkoliv to muze u nekoho prevazit a Oly na tu libivost a styling jejich fotaku zjevne dost sazi ... bohuzel­).
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6625) | 24.9.201620:41
Já bych tu stagnaci u Olympusu až tak tragicky neviděl. On se spíše od Panasonicu liší v tom, že je zde větší rozdíl mezi low­-endovými a high­-endovými modely. Na lepší PENy tu už dávno máme PEN­-F. On E­-M5 Mark II není žádná tragédie a připravovaný E­-M1 Mark II vypadá být na neskutečnou pecku. Jen prostě člověk nemůže čekat toto všechno v tom nejzákladnějším modelu výrobce. To sice neznamená, že by to nemohlo být lepší, ale E­-PL8 zas nemá moc důvodů být výrazně lepší než je. Je to prostě základní, nejlevnější model ­(E­-PMx se snad už ani nedělají­).
Odpovědět0  0
J77 (256) | 24.9.201623:29
Nerikam, ze je E­-M5 II tragedie, ale inovaci v nejzakladnejsich vecech opet nula ­(za zminku by stal snad jen pixel shift, nebo v jejich pripade ­"hi res shot­" ci jak tomu rikaji, ale to je okrajova vec­). A PEN F nelze brat za ­"lepsi PEN­", kvuli cene. Je to stylovka v kategorii sama pro sebe, vzhledem k cene a funkcnosti ovsem neschopna konkurovat stejne drahym konkurentum. Pricemz PENy z PL rady maji konkurovat bezhledackovym lowendum ­(ovsem i ty se u ostatnich aspon trochu vyviji, zatimco mezi Olympusimi E­-PL5, 6, 7 a 8 jsou jen kosmeticke a minimalni rozdily ­- 5 a 6 pouze firmware, 7 a 8 stabilizace a par hw prkotin, jinak nic­). Na vic jak pet let casu mezi temito modely opravdu velka bida. E­-M1 mark II samozrejme bude pecka, ale to je po hrichu jedina rada, kde se neco v poslednich letech opravdu vyviji. Aspon, ze tam uz se k tomu fazovymu ostreni konecne dokopali :­), byt s nekolikaletym zpozdenim. Preju jim, aby jim to vyslo lepe nez Fuji, kteri hybridni PDAF­/CDAF museli dlouho ladit nespoctem updatu, nez to zacalo byt pouzitelne.
Odpovědět0  0
bedo. (844) | 21.9.201610:41
s tým videom by už naozaj mohli niečo urobiť ­- ale zasa, kto chce kvalitné video, ten asi pokukuje skôr po Panasonicoch...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.