Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.9.2010, Milan Šurkala, aktualita
V následujících dvou měsících se budeme věnovat převážně digitální zrcadlovkám známým také pod zkratkou DSLR. Tento úvodní článek napoví, na co všechno se v blízké době můžete těšit a co na stránkách Digimanie přineseme.
libich (242) | 1.9.201016:47
Canon stále vede, má velké zázemí a poměrně dobře vybavené lowendy 500D a 550D, ergonomie sice není nic moc, ale příslušenství a velká podpora se cení a to Canon zvládá nejlépe.Nový Canon 60D se povedl, konečně parádní kloubový displej s praktickým použitím a vnitřnosti podobné 7D, musím jen chválit.

Nikon je také oblíbený, i když mu mám stále za zlé, že do nejlevnějších zrcadlovek nedává pohon autofocusu objektivů a tím odepsal AF u starších a kvalitních objektivů, to je dle mne velké mínus jinak celkem dobrých zrcadlovek. Nikon D90 potřebuje nástupce jako sůl, přeci jen už trochu zastarává.

Pentax trochu škudlí, chybí mu pořádný highend i lowend. Jeho přístroje cena­/výkon moc neperlí, ospravedlní ho jen skvělé objektivy. Pořád má co zlepšovat. Samsung se rozhodl, že klasické zrcadlovky asi už moc nepojede a nejede druhé kolo za Pentaxem a nevydává mu konkurentní přístroje, i když je možná dobře investovat spíše do vlastního konceptu NX, uvítal bych dokonalejší nástupce s vyladěním much.

Výborně to rozjíždí Sony, zdá se, že Canon i Nikon budou mít velkou konkurenci, výrazně zlevnila A850 ­(nejlevnější fullframe nyní na trhu­) a k tomu A560 a A580 nebo A33 a A55 vůbec nejsou k zahození. Po prvních průměrných kouskách a drahém high endu mu chyběla vydařená střední třída a ta tu teď je, takže bude zajímavé, jak si povede, NEX není tak povedená koncepce, ale ujde.

Panasonic taky vše sází na jednu kartu, ale nevím, zda to není škoda. Je však pravda, že bezzrcadlovky mu jdou lépe, i když na pořádný kousek se stále čeká. I Leica se asi přidá s lepší konkurenční verzí Panasonicu.

Olympus se trochu tluče na stereotypnosti, nové foťáky hodně kopírují staré a jen trochu inovují, příjemná je však nízká cena a dobré rozměry, střední a vyšší třída však už tak výhodně nevychází.

No a pokud jde o Sigmu, tam je to silný propad, Foveon ji nezachrání. Problémem poměrně slibného konceptu je špatná realizace a pomalý vstup na trh, asi se z toho už nevyhrade a SD zrcadlovky si jen tak někdo nekoupí, ale třeba ještě překvapí.

Poslední je smolař FujiFilm, od S5 Pro nevydal žádnou zrcadlovku a pro fandy Super CCD a dalších dobrých čipových počinů to musí být velké zklamání. I já měl Fuji rád pro svoji velmi dobrou kvalitu a ergonomii za solidní cenu a hlavně opravdu dobré fotky, jenže kde ty časy jsou.

Kodak, kdysi slavný výrobce zrcadlovek, nyní se čachrá v levných a ne moc kvalitních foťácích, jen těžko si svoji reputaci spraví.

U dalších výrobců se výroba zrcadlovek nebo tzv. bezzrcadlovek s velkým čipem očekávat nedá, takže se můžeme jen těšit, zda se to přeci jen nezlepší. Nyní to vypadá docela slibně. Hlavně Canon a Sony to válí pěkně, nejvíce inovací a nejzdařilejší produkty.
Odpovědět0  0
Ganec | 2.9.201011:26
Ze sa Sony snazi, to je fakt .. ale co inovuje Canon?
Ak neratam demosenzory oznamene tento tyzden ­(maxisenzor a 120megapixlovy senzor­) tak ich zrkadlovky su stale len na urovni 2 roky stareho Nikonu D90 ­(len maju viac megapixlov­) .. ktoreho ty odsudzujes ako zastaraly.
Na 60D som okrem teba nepocul dobre slovo .. z tych ­"vnutornosti­" nema nic, co by mala 7D a nemala 550D .. je to v porovnani s 50D v niektorych veciach dokonca krok spat ­(material, bez AF Microadjustment, ...­)

U Canonu som zvedav len kedy implementuju ich oznameny HDR senzor
(aj ked to z principu nemoze fungovat na nizsich, pomoze aspon na vyssich citlivostiach­)

Inak NEX vyzera zaujimavo .. minule som bol v dakej predajni a nevyzera zle ani na pohlad.
Skoda ze tam nedali stabilizaciu na chip ­(koli pancake objektivom­) .. ale to by sa musela zvacsit velkost...

Pentax ze ma zly pomer cena­/vykon?
Ved K­-x ma vsetko co maju dnesne moderne zrkadlovky ­(HD video, liveview, dobry vykon na vysoke ISO­) a navyse aj HDR, ktore napr Canon ma doteraz len na jednom oznamenom kompakte...

Osobne najviac ocakavam modularny koncept od Olympusu .. ale to bude asi najskor buduci rok...
Odpovědět0  0
libich (242) | 2.9.201018:10
Je dobré, že máš jiný názor. Jednak s dobrým rozjezdem Sony se shodneme. Ohledně Canonu, je fakt, že těla a ergonomie moc nepokročily, ani funkce, ale D60 má podle mne konečně žádaný kloubový LCD displej, zejména na makro a mnoho věcí se hodí. Já si ho u mnoha kompaktů nemohu vynachválit. Pokud jde o Nikon, ergonomii má velmi vydařenou, to souhlasím, sám vlastním 6 zrcadlovek od Nikonu a jsem mu věrný, Canon si mne ovládáním nikdy nezískal, ještě mi seděla Minolta, ale Sony už se vydalo jinou cestou. Pentax má nesporné výhody, byly doby, kdy mne hodně lákal, třeba K10D a K20D, ale po ozkoušení v reálu mne oba zklamaly. Je fakt, že Pentax K­-x není tak drahý a má mnohé plusy, ale asi bych ho stejně nekoupil. Možná poměr cena a výkon není tak zlá, horší je však rozsah příslušenství, ten na Nikon a Canon zatím nemá i přes kvalitní Pentax skla.

Olympus se babrá a pokud nepřijde s ničím novým, tak to nebude nic extra, má hodně svých zastánců, dobrý a rozhodně spolehlivý systém, ale malý čip vše kazí vyšším šumem, i když už se to také zlepšilo.

No a NEX zatím má porodní bolesti, leč ne tak velké a pokud se vydaří novější modely, tak se může stát dobrou alternativou Olympusu nebo Sony či Panasonicu.
Odpovědět0  0
jio | 14.9.201018:42
Děkuji za vynikající shrnutí aktuální situace.
Odpovědět0  0
nephilim (906) | 1.9.201014:14
Po úspěchu bezzrcadlovek od Panasoniku a Olympusu přišli i kluci od Sony se svým konceptem NEX. Vedle toho představili A55­/33. Poslední, kdo nic podobného nemá je nejsilnější dvojice výrobců ­- Canon a Nikon. Očekávalo se, že letos na podzim přijdou i tyto dvě formy s něčím podobným jako je Sony NEX. Nyní se zdá, že nic podobného zatím nechystají. A pokud ano, pak nejspíš až za rok či za dva. Škoda, uteče jim trh. Lidí, především žen, kteří požadují něco malého, lehkého, takříkajíc do kabelky, co by mělo výstup na úrovni DSLR, je poměrně hodně. Po Olym a Pana je je schopen uspokojit i Sony. Jen Canon a Nikon je i nadále přehlíží.
Odpovědět0  0
Arktur (2) | 1.9.201011:52
so staršími modelmi by sa hodilo. Marketingové oznamy nových vlastností nie vždy rezonujú s realitou a nie sú vždy merateľným prínosom v kvalite či výkone.
Odpovědět0  0
JonSnih (371) | 1.9.20109:53
Ááá, tak Nikon D3100 dostane záhy pěknou konkurenci v podobě Pentaxu K­-r a Canonu 2000D. Paráda. Á propos, ona i ta Sonyho A55­/A33 nevypadá vůbec zle!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.