Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Společnost Transcend u této karty neuvedla maximální rychlost zápisu u této karty, a tak se musíme spokojit jen s údajem 45 MB/s u čtení. Cena karty je při kapacitě 32 GB velmi zajímavá.

Transcend microSDHC 32 GB UHS-I 300x Class 10


 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Dosažené výsledky nemají s udávanými hodnotami nic společného. Těžko říci, kde Transcend přišel na 45 MB/s, resp. proč tuto hodnotu uvádí, když karta byla schopna dosahovat 73 až 76 MB/s při čtení, což je velmi pěkný výsledek. Se zápisem je to už podstatně horší, zde se můžete "těšit" jen na cca 21 MB/s. Pro většinu microSDHC zařízení je to ale i tak více než dostatečná hodnota.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V ATTO Disk Benchmark byly výsledky na různých čtečkách poněkud různorodé. U čtení bylo dosaženo 74 až 79 MB/s, zápis pak nabídnul 19 až 20 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Poslední testovací aplikace pak změřila výkon 65 až 70 MB/s u čtení. Vzhledem k tomu, že papírově nabízí tato karta 45 MB/s, více než dobrý výsledek.


Hodnocení


Za slušnou cenu nabízí tato karta slušný výkon zejména u čtení. Zápis není extrémně rychlý, ale postačí i pro fotoaparáty snímající do menších RAWů. U těch, které mají velké RAWy a hodně rychlé sekvenční snímání, bych byl opatrný.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.