Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Jednou z nejrychlejších UHS-I karet na trhu je Transcend SDHC Ultimate 32 GB UHS-I 600x Class 10. Podle názvu slibuje rychlost čtení až 90 MB/s, zápis opět není výrobcem na jeho stránkách uveden (místy lze na internetu najít hodnotu 45 MB/s).

Transcend SDHC Ultimate 32 GB UHS-I 600x Class 10

 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Čtení dosahuje velmi pěkných hodnot okolo 76 až téměř 79 MB/s. Nedosahuje sice rychlostí udávaných výrobcem, ale každopádně jde o hezká čísla. Rovněž zápis se svými 60 až 62 MB/s rozhodně neurazí a patří k těm vyšším číslům na trhu.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Druhá testovací aplikace naměřila výkon okolo 74 až 75,5 MB/s u čtení. Se zápisem to není o mnoho horší, pohybuje se mezi 60 až 61 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



HD Tune Pro naměřil rychlost čtení 65 až 68,5 MB/s. Jde tedy tradičně o nejnižší čísla z použitých tří aplikací.


Hodnocení


Tato karta není o mnoho dražší než 300x varianta, rychlost čtení je hodně podobná, ale zápis dosahuje velmi příjemných 60 MB/s, díky čemuž je vhodná i pro fotoaparáty s velkými RAWy a hodně rychlým sekvenčním snímáním. Poměr ceny a výkonu je vynikající.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.