Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Pokračujeme velmi rychlou kartou ze stáje Transcendu. Jde o nový model typu SDXC s UHS-I U3 rozhraním, který slibuje přenosovou rychlost 95 MB/s u čtení a stále dost slušných 60 MB/s u zápisu. Pojďme tedy tuto kartu (TS64GSDU3) otestovat.



 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



Udávané rychlosti čtení karta nedosáhla ani na jedné čtečce, a to ani zdaleka. Naměřili jsme zhruba 74 až 75,5 MB/s, což jsou velmi pěkná čísla, ale k 95 MB/s tomu přeci jen ještě něco chybí. Naproti tomu udávané rychlosti zápisu 60 MB/s dosahuje a lehce ji i překonává.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



Zde byla naměřená podobná čísla, zhruba 76 MB/s u čtení a 58,5 až 60,5 MB/s u zápisu. Opět tedy odpovídá zápis, ale čtení má k papírovým hodnotám poněkud dále.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



V programu HD Tune jsem naměřil 65 MB/s, se čtečkou Transcend si karta logicky rozuměla trochu lépe a přiblížila se k 69 MB/s u čtení.


Hodnocení


Karty Transcend jsou známy dobrým poměrem ceny a výkonu a ani tato není výjimkou. Přestože nejde o nejrychlejší model značky, nabízí velmi dobrou rychlost čtení a ani zápis na tom není vůbec špatně.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.