Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Od Kingstonu máme v testu microSDHC kartu SDC4/4GB, která je dodána i s redukcí na klasické SD. Paměťová karta splňuje rychlostní třídu Class 4. Minimální rychlost čtení a zápisu dat je tedy dle výrobce 4 MB/s, o vyšších hodnotách se nikde nezmiňuje.




 

Test 1 - CrystalDiskMark 3.0.2




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Ve všech případech se rychlost čtení pohybovala okolo 22,5 až 23,5 MB/s, což je na Class 4 kartu pěkná hodnota. Zápis se svými 12,5 MB/s také není na Class 4 kartu právě špatný.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Naměřené rychlosti se od těch předchozích prakticky neliší, i zde máme 22,5 až 23,5 MB/s u čtení a cca 12,5 MB/s u zápisu. Ještě 64kB bloky dokázala karta přenášet takřka plnou rychlostí, od 32 kB níže jde ale rychlost dolů.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V HD Tune Pro jsme testovali pouze rychlost čtení. Ta dosahovala v průměru cca 20 až 22,5 MB/s, což jsou opět vzhledem k rychlostní třídě pěkná čísla.


Hodnocení


Paměťová karta je dostatečně výkonná pro většinu dnešních smartphonů, rychlost zápisu je slušná (se 4K smartphony bych už byl ale opatrný a volil něco jiného). Díky adaptéru je karta dobře použitelná i v klasických fotoaparátech. Rozhodně bych ale doporučil si připlatit za 8GB kartu, neboť příplatek je skutečně mizivý v řádech několika málo desetikorun (v průměru asi o 20 Kč).
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.