Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Nyní se dostáváme k 32GB modelu karty z předchozí kapitoly pod označením MB-MG32D. Tato verze má stejný design a slibuje stejně rychlé čtení s hodnotou 90 MB/s. Oproti 16GB verzi, která měla maximální udávanou rychlost zápisu 50 MB/s, se zde dle výrobce můžete těšit dokonce na 80 MB/s. Rovněž i v tomto případě dostanete SDHC redukci, takže kartu můžete použít nejen ve smartphonech, ale i běžných fotoaparátech.



 

Test 1 - CrystalDiskMark





Kingston MobileLite G3





Kingston USB 3.0 Media Reader





Transcend RDF8



Rychlost čtení se proti 16GB variantě příliš nezměnila, pohybuje se okolo 75 až 79 MB/s. Mnohem lepší je to ale se zápisem, který se z lehce nad 50 MB/s vyšvihl až k hodnotám okolo 68-70 MB/s. Rychlosti se liší v závislosti na čtečce, ve všech případech jsou ale hodnoty dost slušné.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark





Kingston MobileLite G3





Kingston USB 3.0 Media Reader





Transcend RDF8



V tomto testu jsme se opět pohybovali dost vysoko, dosažené rychlosti čtení byly okolo 77-79 MB/s. V případě zápisu činily naměřené hodnoty 69 až 71 MB/s.


Test 3 - H2testw





Kingston MobileLite G3





Kingston USB 3.0 Media Reader





Transcend RDF8



O něco zajímavější jsou výsledky s aplikací H2testw, která zapíše celou kartu a celou ji posléze i přečte. Naměřená rychlost čtení byla v tomto případě mezi 54 až 56 MB/s, u zápisu pak 48 až 51 MB/s.


Test 4 - AS SSD Benchmark





Kingston MobileLite G3





Kingston USB 3.0 Media Reader





Transcend RDF8



A nakonec tu máme test AS SSD Benchmark. Zde karta shodně na všech čtečkách dosahovala rychlosti čtení lehce přes 72 MB/s. U zápisu pak byly rychlosti trochu více různorodé, mezi 65 a 67 MB/s.


Hodnocení

 
Tato karta už není v prodeji
 
Původní hodnocení
Tato karta od Samsungu nabídne opravdu hodně vysoký výkon, výrobce ale za to chce také poměrně vysokou částku. Nicméně v microSD třídě patří skutečně k tomu nejrychlejšímu a za výkon je tedy nutné si i zaplatit.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.