Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Po dlouhé době se podíváme také na paměťovou kartu od společnosti Adata. Konkrétně jde o jejich střední řadu Premier, která slibuje rychlost čtení 50 MB/s a u zápisu alespoň 10 MB/s daných rychlostní třídou Class 10. Má však UHS-I rozhraní, takže můžeme snad čekat lepší výsledky. Testovaný model byl prodáván i s redukcí na SD. Od této karty dále používáme k testu PCIe kartu Axago PCEU-23R.

A-Data Premier microSDHC 32 GB Class 10 UHS-I

 

Test 1 - CrystalDiskMark



A-Data Premier microSDHC 32 GB CrystalDiskMark 1
Kingston MobileLite G3



A-Data Premier microSDHC 32 GB CrystalDiskMark 2
Kingston USB 3.0 Media Reader



A-Data Premier microSDHC 32 GB CrystalDiskMark 3
Transcend RDF8



Skutečnost je ale mnohem lepší. Udávaných 50 MB/s je silně podhodnocených, na čtečkách Kingston dosahovala karta rychlosti i přesahující 90 MB/s, u Transcendu to bylo stále velmi pěkných 86 MB/s. Bohužel zápis je opravdu výrazně pomalejší s hodnotami okolo 20-22 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark



A-Data Premier microSDHC 32 GB ATTO Disk Benchmark 1
Kingston MobileLite G3



A-Data Premier microSDHC 32 GB ATTO Disk Benchmark 2
Kingston USB 3.0 Media Reader



A-Data Premier microSDHC 32 GB ATTO Disk Benchmark 3
Transcend RDF8



V Atto Disk Benchmark se výsledky v podstatě zopakovaly. Téměř 91 MB/s u čtení na čtečkách Kingston a něco přes 86 MB/s u čtečky Transcendu. Při zápisu jsme se pohybovali mezi 18 až 20 MB/s.


Test 3 - H2testw



A-Data Premier microSDHC 32 GB H2testw 1
Kingston MobileLite G3



A-Data Premier microSDHC 32 GB H2testw 2
Kingston USB 3.0 Media Reader



A-Data Premier microSDHC 32 GB H2testw 3
Transcend RDF8



H2testw vezme celou kartu a zapíše na ní data, která pak všechna přečte a podá tak výsledek o průměrném výkonu celé karty od prvního bajtu po téměř poslední. Rychlost čtení se pohybovala okolo 74 až 77 MB/s. U zápisu to pak bylo jen 17 MB/s.


Test 4 - AS SSD Benchmark



A-Data Premier microSDHC 32 GB AS SSD Benchmark 1
Kingston MobileLite G3



A-Data Premier microSDHC 32 GB AS SSD Benchmark 2
Kingston USB 3.0 Media Reader



A-Data Premier microSDHC 32 GB AS SSD Benchmark 3
Transcend RDF8



V posledním testu jsme pak naměřili střední hodnoty mezi výše uvedenými testy. Čtení probíhalo rychlostí 85-86 MB/s na čtečkách Kingston a 81 MB/s na Transcendu. U zápisu to bylo 20 MB/s, resp. 17,5 MB/s.


Hodnocení


Testovaná karta od Adata přináší mnohem vyšší výkon než udávají specifikace. Rychlost čtení je mnohem vyšší než udávaných 50 MB/s a v mnoha testech se pohybovala okolo hranice 90 MB/s. Zápis je ale opravdu výrazně pomalejší. S hodnotou okolo 20 MB/s to sice můžete použít bezproblémově pro natáčení vysoce kvalitního Full HD videa, postačit by to mohlo i na 4K video, ale ne v nejvyšších kvalitách. U smartphonů to postačí na 4K video s přehledem.
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.