Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Od Panasonicu jsme vyzkoušeli jubilejní SDHC kartu vydanou k příležitosti Olympijských her v Londýně, nicméně fyzicky jde o tutéž kartu jako je série Gold UHS-I Class 10. Ve 4GB verzi výrobce slibuje rychlost čtení skvělých 90 MB/s, nicméně u zápisu pouze 25 MB/s. Totéž platí pro starší modely 8GB varianty, zatímco od 16 GB nahoru se můžete těšit na 45 MB/s.




Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



Naměřená rychlost čtení byla skutečně vysoká, nicméně na 90 MB/s se nevyšplhala. V testu bylo dosaženo 79 až 84 MB/s, i to jsou nadmíru pěkné hodnoty. Zápis velmi lehce překonal udávaných 25 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V tomto testu se dařilo dosáhnout větších rychlosti při čtení, zhruba 80,5 až 86 MB/s. Naopak zápis byl ve všech případech lehce pod hranicí 25 MB/s.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3




Kingston USB 3.0 Media Reader




Transcend RDF8



V testovací aplikaci HD Tune Pro dosáhla tato paměťová karta přenosové rychlosti u čtení mezi 72 a 77 MB/s. Rychlé, ale na údaje výrobce to nemá.


Hodnocení


Výkon při čtení dosahuje slušných cca 80-85 MB/s, zápis se pohybuje okolo 25 MB/s, což už v dnešní době není na UHS-I kartu žádný zázrak. Za dané peníze šlo koupit i lépe, dnes se už tato karta v podstatě neprodává.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.