Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
24.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Také Olympus nevyšel z letošních cen TIPA Awards 2016 s prázdnou a se ziskem tří titulů se řadí k nejúspěšnějším společnostem. Cenu získal za pokročilé CSC, širokoúhlý CSC objektiv a za odolný outdoorový kompakt.
J77 (256) | 25.4.20167:56
Ono je to cele smesne, ­"16MPx 4­/3­" senzor­" je, s drobnymi pseudorozdily, pet let stary, ­"sekvencni snimani 8,5 fps­" je bez autofokusu, tzn. nepouzitelne pro to, pro co ma rychla serie nejvetsi smysl, s ostrenim je to polovicni rychlost a to uz se pak dostavame do na dnesek prumernych az podprumernych hodnot ­(­(a navic jeste s ostrenim spatnym, CAF opet neinovovoan a stejne spatny, jako u 4 roky stare E­-M10 I­), ddto ­"81bodový systém FAST AF­". ­"hledáček s rozlišením 2,36 milionu bodů­" se rozlisenim teprve ted dostal aspon na uroven konkurence a totez plati o ­"Full HD 1080p60­" videu, ktere meli konkurenti v podobnych pristrojich taky uz delsi dobu ­(a casto v dost lepsi kvalite, pouzitelnosti­).
Takze ­"cenu­" realne dostali pouze za 5­-osou stabilizaci ­(plus par nepodstatnych, zde nezminenych SW blbustek­), ale ani ta stabilzace neni shodna s 5­-osou v E­-M1 a E­-M5 II ... nemam cas dohledavat detaily, ale pokud si dobre pamatuji, deklarovany ucinek je o 1 EV nizsi, nebot je kombinovana a tech pet os myslim jen pri videu.
Odpovědět2  0
J77 (256) | 25.4.201612:54
Jinak aby nedoslo k nepochopeni, netrpim vucil Oly zadnou nesnasenlivosti ­(a E­-M10 mam ve vybave jako zalozni reseni­), kritizuji TIPU, protoze mi pripada absurdni udelovat cenu za to, ze nekdo vicemene jen dohnal konkurenci ­(a v leccems ani to ne ­- prubezne ostreni, snimac­). E­-M10 I i II nejsou spatne fotaky, ale jsou to ve sve tride uplne normalni stroje, zadne ­"bomby­", natozpak neco na udeleni ceny. Za tradicne olympusove nizke vyprodejove ceny dobre koupe, jinak ani omylem. Na TIPU se je proste treba divat jako na normalni placenou reklamu, zalozenou na nesmyslech, vymyslech a nepravdach, nic vic. Ale na krabici se to vjima urcite hezky :­).
Odpovědět2  0
Choakinek (4679) | 25.4.201618:53
No, máš úplnou pravdu. Měl jsem pár dní E­-M10 ­- tedy tu původní verzi. Byl by asi ok, ale mně tam vadilo divný zpracování obrazu v tom smyslu, že si můžeš zvolit příliš šumu nebo příliš odšumování ­- nic mezi tím a bohužel obé už se negativně projevuje již na ISO 200. A jak jsem se díval, tak se to přístroji Olympusu táhne taky pěkně dlouho, aniž by na to nějak šáhli. A FullHD video bylo také značně nemastný neslaný. Přímá konkurence v platformě ­- Panasonic ­- je prostě technologicky někde úplně jinde. Zpracování obrazu výborné a FullHD video ultra kvalitní.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6623) | 25.4.201619:08
A nemá náhodou čtyři různé úrovně odšumování? Pokud vím, tak Olympus to takthle vždycky měl včetně kompaktů řady XZ.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 25.4.201619:24
Jo, ctyri stupne ma i E­-M10, ­(ne tak uplne vypnute ­"vypnuto­" plus nizke, stredni, vysoke­), tak nevim, co to Choakinkovi prodali :D Kazdopadne vykony co se tyka sumu jsou to posledni, co bych Olympusu vycital, tam problem neni ­(i kdyz zpracovani obrazu v E­-M10 II mi v odsumovani prijde o neco horsi nez u jednicky nebo penu E­-PL5­/6, vidim tam vetsi vliv na saturaci a sum ma trochu vice rusivou strukturu ­- tohle je uz ale subjektivni, narozdil od vyse psaneho­).
Odpovědět0  0
Choakinek (4679) | 25.4.201621:42
Měl jsem to půjčené ;­-­), ale uvažoval jsem o něm původně hodně...

Ano, to sice má, jenomže jak ­"vypnuté­", tak nízké zachovává šum, zatímco střední už dost ­"žehlí­". Ale pozor, jde mi jen o základní citlivost, na kterou kladu u fotoaparátů s velkými snímači velmi vysoké nároky :­-­). Naopak takový ISO 1600 mi je při volbě ­"vypnuto­" mnohem více sympatičtější u E­-M10, než u Panasoniců ­- v rámci podobného typu foťáku. Ale nakonec bych dal přednost lepšímu výstupu na základní citlivosti a zde Panasonic prostě vede. Je to pochopitelně dost individuální ­- na co to kdo potřebuje, no.
Odpovědět0  0
Choakinek (4679) | 25.4.20160:41
No, co jsem se díval, tak ten Olympus 7­-14mm f­/2.8 není žádný zázrak. Minimálně ohnisko 7mm při f­/2.8 je diskutabilně použitelné kvůli značně rozmazaným rohům, což mi při ceně 35 tisíc Kč úplně nesedí na roli kandidáta pro nějakou cenu. Ale je to TIPA, tak to chápu :­-­).
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.