Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
12.5.2021, Milan Šurkala, aktualita
Máme tu další nový objektiv společnosti TTartisan. Tentokrát jde o 90mm model s velmi dobrou světelností F1,25. Kvůli vyšší hmotnosti dostal i závit pro stativ. S adaptéry je možné použít ho na mnoha různých systémech.
Florián (66) | 16.5.202122:47
S tím pokrytím středoformátu bych to neviděl tak kriticky...

jednak senzor 44 x 33mm je spíš rádoby­-středoformát, druhak jsem viděl už spoustu fotek s klasickým 85mm FF sklem na GFX tělech ­(přes prostou redukci bez optiky a bez ořezu snímku­)...

Samozřejmě bývá vinětace silnější, ale na plnou díru to není tak drastické, protože úbytek jasu je dostatečně pozvolný... Na krajinky to samozřejmě není... nicméně u portrétu, kde se viněta často i uměle přidává a kde se motiv málo kdy přibližuje krajům obrazu, to svou práci udělá... A ať mi nikdo neříká, že si pořizuje supersvětelný čínský portréťák hlavně na focení krajiny nebo na astrofoto... Většina fotek z těchto objektivů je postavená na supertenké hloubce ostrosti a principu ­"modelka + psychadelicky rozmazené pozadí­"... na všechno ostatní jsou tu vhodnější skla...

Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 12.5.202123:21
Tak to jsem zvědavej, jak bude u středoformátů na F1,25 v rozích ostrej jako břitva ;­-­).

Nicméně na FF by nemusel dávat špatný výsledky, když je i pro středoformáty.
Odpovědět0  0
busy (4706) | 13.5.20218:51
Napadlo ma, ze v tych rohoch nebude ani ostry, ani neostry, ale uplne cierny :­)

T.j. ze objektiv dobre vykresli iba kruh opisujuci FF velkost snimaca a na stredoformatoch sa bude musiet pouzivat s cropom, tak ako sa daju APS­-C objektivy nasadit na FF a tiez pouzivat s cropom.

Na jednej strane, ak je prezentovany ako objektiv hlavne pre FF a ten stredoformat je spomenuty az na konci, je kludne mozne ze je to naozaj ­"iba­" FF objektiv, a vyrobca proste ponuka aj redukciu na stredoformat, a kto chce, moze ju vyuzit.

Zase na druhej strane, ak by to bol skutocne pravy stredoformatovy objektiv, tak pre FF by bol potom zbytocne velky a tazky, a tym padom aj zbytocne drahsi, co by mohlo znizit jeho predajnost u FF zakaznikov, co vyrobca asi nechce, kedze FF zakaznikov je ­(predpokladam­) mnohonasobne viac nez stredoformatovych zakaznikov.
Odpovědět2  0
třebaň (358) | 13.5.202112:54
Na MILC s adaptérem asi bude tohle kilové sklo generovat silně rozostřené pozadí ­(zajímavé pro video­) ale paradoxně na M bajonetu ­(Leica­) bude velmi obtížně ostřit kvůli blokování hledáčku a extrémně nízké hloubce ostrosti na plnou díru ­(tipuju 1 cm na tři metry­). O schopnosti vykreslit středoformát bez extrémní vinětace silně pochybuji.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.