Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
8.2.2011, Milan Šurkala, aktualita
Canon uvedl dvojici nových kapesních ultrazoomů PowerShot SX230 HS a SX220 HS. Oproti předchůdci SX210 IS přináší nový 12MPx CMOS BSI snímač a podporu Full HD videa. SX230 HS navíc disponuje i GPS modulem.
Tondli | 22.3.201215:50
Dobrý den, v uživatelské příručce pro Canon SX220­/230 HS je na str. 56 uvedena a popsána funkce ­"digitální telekonvertor­". Má tento typ fotoaparátu skutečně tuto funkci či sem zabloudila z uživatelské příručky jiného typu fotoaparátu Canon ? Co si mám pod tím představit ? Jedná se o rozšíření optického zoomu bez ztráty, popř. s minimální ztrátou kvality ? Děkuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 22.3.201220:13
Je to normalni digitalni zoom, nic zajimaveho. Temer tehoz efektu muzete dosahnout pouhym vyrezem snimku na pocitaci.
Odpovědět0  0
MMM333 | 23.9.201118:46
Dobrý den, pane Šurkala. Předem moc děkuji za všechny ty recenze, které o fotoaparátech píšete. Pro nás lajky je to nedocenitelné :­-­) Snažím se vybrat mezi 3mi kompakty: SX220HS, HX5 nebo TZ10 a nemůžu se rozhodnout. Měla jsem doposud SX200is, který mi kromě vyskakovacího blesku celkem vyhovola. Nicméně foťák se zničil na dovolené. V zásadě fotím jen na dovolených, výletech, tj. převážně venku, nicméně za nedlouho se nám narodí přírůstek, takže počítám, že začneme výrazně víc fotit i vevnitř. Vím, že jste již několikrát psal, že kompakt dovnitř není zrovna nejvhodnější, ale nejsme žádní profíci a tak si žádný dražší­/velký foťák kupovat nechceme. U HX5 se trochu bojím ­"jen­" 10x optického zoomu, když jsem u SX200 byla zvyklá na 12x. Na druhou stranu nevím, jestli 14x u SX220 není zase zbytečně moc a na úkor kvality. A TZ10 mi zase přijde, že vychází nejlépe ve světlosti... No prostě je to hrůza, každý má něco a já se musí pro jeden rozhodnout. Takže vám budu vděčná, za jakékoliv doporučení :­-­) Děkuji.
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 23.9.201119:47
Dobry den. Normalne byste 10x a 12x zoom ani nepoznala, ty rozdily tam jsou male, ale vzhledem k znatelne sirsimu ohnisku u modelu HX5 by byl uz rozdil trochu vetsi. Takze zkusim to poporade.
SX220 HS ­- Velmi detailni denni fotky, objektiv celkem fajn, jen aberuje ­(modre, fialove kontury kolem kontrastnich hran­), na kompakt slusne vysledky i za horsiho svetla, priserna ergonomie ovladani ­- nez si to koupite, kupte si i permanentku do fitka :­-­) Opravdu mizerna automatika, bez korigovani expozice a nastaveni vyvazeni bile se obcas neobejdete, nemluve o technologii prosvetlovani stinu, ktera sice srovna jas, ale totalne vse rozmaze. Tento fotoaparat je vhodny pro ty, kteri vi, co a jak nastavit ­- takovi z nej dostanou jednoznacne nejlepsi fotky z cele trojice. Vynikajici video. Blesk dela na nejsirsim ohnisku stin v jednom rohu snimku.
HX5 ­- Mizerna svetelnost objektivu, potreba vyssich citlivosti, nicmene diky dobremu cipu je zvlada celkem dobre. Denni fotky spise s horsimi barvami, kresba rozpatlana ­(na bezne velkych snimcich a tiscich 10x15cm to ale nepoznate ­- na vyrezech velmi rychle­). Automatika je o neco lepsi, video skvele, zajimave jsou i rezimy jako HDR.
TZ10 ­- Nejvic blbuvzdorny fotak. Umoznuje velmi dobre hratky pro ty, kteri si vse radi nastavuji, stejne jako disponuje vybornou automatikou a nejlepsim makrem z cele trojice. Slusne video, na druhou stranu mizerne vysledky za spatneho svetla. Zde je sice vyhoda v tom, ze diky lepsi svetelnosti nejsou vysoke citlivosti tak moc potreba, ale do interieru to opravdu neni az tak dobry fotak.
Takze tezko rici, co vybrat. Osobne bych sahnul po TZ10 a pokud nemate ambice interierove fotky tisknout na plakaty, tak vam myslim i v interieru prokaze prijatelnou sluzbu. O to vice budete fotit venku :­-)
Odpovědět0  0
MMM333 | 23.9.201121:49
Dobry vecer, dekuji za rychlou odpoved. Ambice tisknout fotky z interieru nemam zadne natoz na velky fotmat :­) to si pak radeji zaplatim profesionala :­) Podle vaseho doporuceni asi zvolim TZ10, i kdyz je pravda, ze z nejakeho nepochopitelneho duvodu citove inklinuji ke Canonu :­) asi diky spokojenosti s sx200is, i kdyz me tam hodne vadilo presviceni, ktere bylo dost caste. Vetsinou fotim automaticky, ale zacinam zkouset nastavovat clonu a cas, ale zatim spis pokus­-omyl, nez znalost :­) Zaroven je pro me dulezita relativne mala velikost, do kapsy to byt nemusi, ale zrcadlovka taky ne. Musim priznat, ze me u tech fotaku prekvapila cena. Rikala jsem si, ze za lepsi fotak dam kolem 10tis, ale tyto se pohybuji vyrazne nize, coz me navadi na myslenku, jestli bych nemela jit do neceho drazsiho :­) Tam jsem pak ale nasla profi kompakty, kde jsou zoomy max5x nebo vetsi ultrazoomy, coz netusim jestli ma o tolik lepsi kvalitu a hlavne jestli ji na fotkach, ktere si jen stahnu na pc vubec poznam :­) Pro nas neznalce by snad bylo lepsi kdyby byly 3 fotaky :­))
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 23.9.201122:22
No, u profi kompaktu amte vyhodu ve vetsim cipu, tedy i mensim sumu a z toho plynouciho mensiho odsumovani. Fotografie tedy nejsou tak rozpatlane jako u beznych kompaktu a ultrazoomu. V interieru vetsina z nich diky lepsi svetelnosti navic nemusi s citlivosti tolik nahoru, coz sum dale snizuje. Co se tyce ultrazoomu, to jsou jen bezne kompakty s velkym zoomem, kvalita snimku u ultrazoomu za 10 tisic je v podstate stejna jako u ultrazoomu za 5 tisic. Rozdily tam jsou v moznostech, zoomu a podobne, kvalite ani tak moc ne.
Odpovědět0  0
MMM333 | 24.9.201122:08
Dobrý den, dnes jsem se na uvedené foťáky byla podívat v krámu a prodavač mě vyloženě nutil Sony HX9V. Divala jsem se na vase recenze a nabyla jsem dojmu, ze i vy byste ho mezi kapasnimi ultrazoomy doporučil ­- je to tak? I když teď jsem našla jinou diskuzi, kde naopak píšete, že pokud si někdo chce hrát s expozicí, doporučil byste spíš TZ10. No, asi má každý něco a já musím zvolit, co je pro mě to nejdůležitější :­-­) Prosím ještě odpověd na jednu otázku. Když jsem před tím používala Canon SX200 a byla s ním spokojená, splní mi Canon SX220 nebo Panasonic TZ10 stejnou nebo lepší službu? Děkuji
Odpovědět0  0
Milan Šurkala (6618) | 25.9.20119:00
SX200 IS jsem bohuzel netestoval, takze nevim, jak je na tom s ovladanim. SX220 urcite foti lepe, ma i mnohem lepsi video, ale je mozne, ze to ovladani bude delat potize ­(mne osobne ty neuveritelne tuhe ovladaci prvky strasne vadi­). HX9V je velmi slusny fotak se spoustou zajimavych rezimu, ale necha si za to take poradne zaplatit. Jde o to, zda Vam to za to stoji ­(vyborne HDR, asi nejlepsi Full HD video ve sve tride, zajimavy rezim automatickeho skladani panoramat, nejrychlejsi sekvencni snimani,...­)
Otazkou je, co si predstavujete pod pojmem ­"lepsi­" sluzbu. TZ10 i SX220 Vam nabidnou vedle automatiky i plne nastaveni expozice ­(TZ10 delsi casy, SX220 zase vetsi rozsah clon­), fotky maji oba velmi kvalitni ­(TZ10 ma mene optickych chyb ve dne, SX220 zase lepe foti za horsiho svetla a ma trochu detailnejsi snimky­). TZ10 ma lepsi automatiku, ktera nedela nejake extremni pitomosti, coz naopak Canon obcas umi. At koupite ten ci onen, chybu neudelate, osobne bych si koupil spis TZ10.
Odpovědět0  0
MMM333 | 25.9.201110:48
Moc dekuji za rady. Vypada to, ze vsechno smeruje k TZ10 :)
Odpovědět0  0
K.R. | 24.2.20129:00
Dobrý den, rád bych se dozvěděl, jak dopadl tento výběr a výsledek. Řeším totiž stejný problém. Mám zapůjčený Canon PowerShot SX200 IS, abych vyzkoušel jeho provoz a jsem s kvalitou spokojen. Proto uvažuji nákup novějšího modelu 220. Ale jak už tady zaznělo, parametrů je příliš a laik se v tom nevyzná. Navíc canon jsem vyzkoušel, ale k TZ10 se kvůli vyzkoušení nijak nedostanu.
Odpovědět0  0
Jarkofil | 15.3.201115:34
marketing ­- to stejný tvrdí pana u TZ20 a SONY u HX9 ­- u TZ20 je už v podstatě jasný že je to lež

ale z dostupných fotek je fakt vidět, že ty fotky jsou fakt míň zašumněný, jak u konkurence ­( TZ 20 atd­).



Odpovědět0  0
Enemim (2) | 8.2.201115:12
čím by jako měl být způsoben ten o 60% nižíš šum? počitam že ten čip je stejne od SONYho...
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.