Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
1.12.2020, Milan Šurkala, aktualita
Canon nedávno šokoval dvěma novými teleobjektivy se světelností F11. Ty sice nepříjemně překvapily hodnotou F11, za odměnu ale nabídly překvapivě kompaktní konstrukci a velmi nízkou cenu. Není vyloučeno, že se objeví další podobné.
Nightlight (96) | 4.12.202021:30
Ja si myslim, ze Sony je na koni preto, lebo ako prvi pochopili, ze buducnost su mirrorless a nie DSLR. Canon sice dlho spal, ale teraz to nakopava tym spravnym smerom. Nastup Nikonu ma trochu znepokojuje svojim pomalym tempom. Panasonic je tam zatial velmi mly hrac, ale celkom si ho oblubili video tvorcovia.
Nemozem suhlasit s niektorymi tvrdeniami, ze vyrobcovia neponukaju cenovo dostupne riesenia. Teraz je doba ako nikdy predtym ­- clovek si moze za rekordne nizku cenu kupit fullframe aparat s rekordne sirokymi moznostami. Objektivov je viac nez dost ­- ci uz original, od vyrobcov 3. stran ­(hlavne Samyang a Sigma­) alebo rozne stare skla cez rozne adaptery. Takze ak niekto cakal, kedy si kupi dobry HW za dobre peniaze, zlata doba je tu prave teraz. Mozno sa to v priebehu 1­-2 rokov este zlepsi nastupom dalsich low­-end FF CSC.
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 2.12.202016:19
tak Sony šup šup, E mounťáci by také rádi :­-­) PS: Ono to F11 zní hrozně, ale když si vezmu, že taková 800­/11 je ekvivalentem třeba 400­/5,6 na MFT, tak už to tak hrozně nezní, tam by se za to nikdo nestyděl a kompaktnost je pak obdobná...
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 2.12.202019:35
Sony dělá jen výhradně drahé objektivy :­-­).

Co se toho Canonu týče, F11 je v pohodě, ale optická kvalita mi na pevné sklo připadala nevalná. Když už teda Canon udělá levné sklo, tak pro jistotu v kvalitě, kterou bych buď rovnou nechtěl anebo bych za ni dal opět mnohem menší peníze.

Prostě ty firmy honěj marže, dokud to jde. Takové pomalé páchání sebevraždy.
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 2.12.202019:54
oni fotografové se dost profesionalizují ­(ne že by šli nahoru, ale masy amatérů kteří ten průměr snižovaly odešly­), čemuž se přizpůsobuje i nabídka. Sony třeba dělá drahá skla, ale špičková a prodeje myslím mluví za vše. Jistě si dobře prozkoumají trh, nestřílí do tmy a pácháním sebevraždy bych to podle aktuálních čísel nenazíval. Dnes má problémy hlavně ten, kdo příliš dlouho levnou technikou cílil na amatéry, to se prostě už nevyplatí ­(nezaplatí­), ač těch amatérů ještě pár je, tak levná technika pro ně má malou přidanou hodnotu a nikdo se jí nechce zabývat. Neříká se mi to jako amatérovi snadno, ale nic si nenalhávám...
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 2.12.202022:07
Já si myslím, že v rámci celého světa existuje hodně profíků, čili lidí, kteří se focením živí či chtějí živit, co mají hluboko do kapsy. Ti se pak poohlédnou jinde, pokud bude mít vše nové přemrštěnou cenu ­(v použité technice atd.­). Tyto zákazníky trh odláká, často možná i trvale. Takhle se množina zákazníků bude čím dál více zmenšovat, což budou výrobci čím dál více nahrazovat marží, až nezůstane skoro nikdo :­-­).
Odpovědět0  0
Ozzelot (294) | 3.12.202014:51
teorie dobrá i logická, leč my už ta empirická i oficiálně doložená data máme a víme jistě, že nejprve byl masivní odliv zákazníků od levných fotoaparátů a až po té je výrobci postupně přestali vyrábět. Nabídku řídí poptávka, ne naopak. Nikon zůstal nejdéle cílit na zákazníky s potenciálním zájmem o levné DSLR a stáhlo ho to ke dnu, protože jej zákazníci přestali kupovat a spokojili se s mobilem. Třeba Sony šlo opačnou cestou a levné modely prakticky přestalo vyrábět a za poslední roky nejvíce ze všech zvětšilo svůj podíl na trhu.
Odpovědět0  0
Choakinek (4686) | 3.12.202019:31
Ano, to se shodneme. Chápu, že pro spoustu zákazníků je technický rozdíl mezi kompaktem a mobilem zanedbatelný, proto jakmile začaly lézt z mobilů celkem akceptovatelné snímky, lidi zahodili kompakty a začali fotit telefonem.

Chápu, že levné DSLR byly svého času bublina založená na myšlence DSLR do každé ruky, ti lidé to v podstatě neuměli ovládat ­(pracovali s tím jak s kompaktem v režimu ­"AUTO­") a tak jakmile přišly na trh mobily, co uměly obstojně fotit, tito lidi odhodili své DSLR a šli fotit mobilem.

Ale dnes se hraje jiná hra. Když to ti lidé udělali, tak těm firmám vypadly velké příjmy, které se nyní snaží nahradit vysokými maržemi a já tvrdím, že to je taktika výhodná nyní, ovšem za cenu velkých ztrát v budoucnu právě proto, že existuje řada lidí, která má hluboko do kapsy, s mobilem fotit nechce či nemůže a tyto zákazníky současná strategie honění marží jednoduše odrazuje.

Prostě je nutné začít přemýšlet nějak jinak. Je nutné začít nabízet i levné pokročilé přístroje a k nim levné, ovšem kvalitní příslušenství. Ale je možné, že to ti výrobci takto nechtějí, že by raději skončili. Pak nakonec asi skončí a možná časem nezůstane vůbec nikdo z tradičních výrobců ­- nahradí je někdo jiný.

Jinak ano, Sony sice přestalo prakticky nabízet levné modely, ale zase dlouhé roky nabízelo full frame tělo ­(v kategorii CSC­) za bezkonkurenční ceny ­(a možná stále nabízí­).
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 3.12.202019:50
"Je nutné začít nabízet i levné pokročilé přístroje a k nim levné, ovšem kvalitní příslušenství.­"

Jak honění marží? Radil bych ti podívat se na finanční výsledky těch firem. Optimalizují do zbláznění, šetří všechno, co jen jde, a kde jsou marže? Vždyť jsou obvykle ve ztrátě. Levné pokročilé přístroje nabízeli a stále ještě nabízí a asi dobře vidí, jaké to má prodeje. Je zajímavé, že všichni je vyráběli a vyrábí, všichni ví, jaké jsou prodeje, všichni ví, jak to sype, všichni tento segment opouští a nikdo z nich nevidí v tomto trhu výraznější potenciál. To jsou opravdu všichni výrobci do jednoho tak blbí, že to nevidí?

Nikdo neříká, že by to nebylo krásné, kdyby byla nabídka široká jako kdysi. I já bych si to přál. Ale prostě to v takové šíři nemá smysl. To, co navrhuješ, ty firmy potápí, nepomáhá jim. Vždyť přeci v přímém přenosu vidí, co jim to dělá. Ty si opravdu neuvědomuješ, že tohle není ­"kdyby něco začli­", když to přeci dělají celou dobu? Tohle přeci není ­"co by se stalo­", když výsledek toho ­"co by se stalo­" zažívají už pěknou řádku let. Ta data mají a vidí je.
Odpovědět2  0
Choakinek (4686) | 4.12.202020:42
No, je pravda, že v zisku firem ty marže nevidím, ale tak já nevidím do jejich provozů, nevím jak v nich moc plýtvají.

Ale vidím je nastřelené v nabídce zboží.

Když se na to podíváme, je to všechno výhradně high­-end. Zkrátka veškerou jinou nabídku na kost seškrtali. A k výrobkům z high­-endu se vážou určité marže, rozhodně jiné, než jsou u low­-cost výrobků.

Ceny těl foťáků by snad ještě šly ­(i když nabídka mimo high­-end je významně chudší­), ale objektivy k nim jsou opravdu velmi drahé a k drahým objektivům často vůbec neexistují levné alternativy ­(u zavedených výrobců­). Stejně jak seškrtali nabídku levnějších přístrojů, podobně seškrtali nabídku levnějších objektivů s horšími parametry, např. horší světelností.
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6625) | 4.12.202021:04
Myslíš, že plýtvají? Vždyť se šetří, kde se může. Plýtvá se tím, že se drží nabídka low­-endu. Proto ho škrtají. Jak víš, že jsou ty ceny nastřelené? Ty firmy jsou horko těžko v zisku, z příjmů třeba 50 mld. jenů mají 1 mld. jenů zisk a ty bys chtěl věci prodávat třeba za polovic? Aby měly poloviční příjmy a 24mld. ztrátu?

Pokud třeba Panasonic prodá pár tisíc objektivů 50­/1.4, tak to nemůže prodávat ze cenu, za kterou to např. Sigma prodá pro desítky, ne­-li stovky tisíc Canonů, Nikonů, Sony a dalších, i kdyby byly výrobní a vývojové náklady stejné, protože ­"počet kusů­". A takových záležitostí je tam spousta. Tohle fakt není tak jednoduché, jako si říci ­"prodávejme to levněji o 20 %, přijde 50 % lidí navíc a budem v pohodě­". Takhle jednoduše to opravdu nefunguje.

A znovu je otázka, kde kdo co seškrtal? Nevšiml jsem si, že by si ti zákazníci stále nemohli koupit low­-end a low­-endové objektivy. Pořád si pleteš příčinu s následkem. Pokud budeš chtít téměř jakýkoli běžný fotoaparát jakékoli kategorie, která byla dostupná v roce 2010, tak ji dneska seženeš. I ten kompakt s malým zoomem za 2500. Seženeš kapesní ultrazoom, s RAWem i bez něj, seženeš velký ultrazoom s 1­/2,3­" čipem ­(bez hledáčku i s ním­) i s 1­" senzorem, seženeš 1­" kompakty za 8 tisíc, seženeš APS­-C DSLR za pár šupů, seženeš MFT za pár tisíc... Ano, nabídka je chudší, ale pokud to chceš, není problém to sehnat. Ale lidi to nekupují. Možnost mají.

Jediné, s čím by se dalo souhlasit, je vyšší cena CSC objektivů než kdysi u DSLR. Ale opět musíš počítat s tím, že se nyní vše obvykle rozpočítává na nižší počet prodaných kusů, takže to nemůže stát stejně jako kdysi. To neznamená, že je ta cena nastřelená. A znovu, příčinou snížení prodejů není zvýšení ceny, ale příčinou zvýšení ceny je snížení prodejů.
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.