Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Canon DSLR

2.9.2010, Michal Srna, článek
V nové sérii článků se vrátíme o několik let do minulosti, abychom velmi stručně zmapovali historický vývoj modelů DSLR jednotlivých výrobců. Začněme božstvy opředenou značkou Canon, jejíž modelové portfolio doprovází již od počátku bohyně milosti a úsvitu.
Časový úsek mezi léty 2002 - 2004 by se dal pro Canon shrnout třemi body: full-frame, DIGIC a vstup mezi amatéry. Za tři roky stihl Canon vypustit do světa celkem 7 modelů DSLR. Podívejme se, čím byly zajímavé a co přinesly nového.


2002 - Canon EOS D60


Canon EOS D60 z března 2002 pokračoval ve šlépějích svého předchůdce D30, a proto v něm byl též použit CMOS snímač se shodnými rozměry 22,7 x 15,1 mm. Počet pixelů se však rozrostl na dvojnásobek a to na 6,3 Mpx. Většina HW parametrů zůstala podobná nebo drobně vylepšená jako u jeho staršího brášky Canonu EOS D30. Stejně jako jeho předchůdce spadala D60 do profesionální až poloprofesionální třídy.

Dle slov Canonu, vývojáři pečlivě naslouchali uživatelům první DSLR z dílen Canonu (D30), aby od nich dostali rady a náměty na vylepšení, které poté zužitkovali v tomto modelu. Díky tomu se Canon EOS D60 dočkal možnosti ukládat snímky zároveň do JPEGu i RAWu a vítané bylo i zavedení dalších nových "Custom Functions" v nastavení fotoaparátu, jejichž počet v té době čítal 14 různých druhů nastavení společně s možností nastavovat některé parametry přímo ve fotoaparátu.


Nástupce D30 - Canon EOS D60


2002 - Canon EOS-1Ds


Po nástupci D30 musel logicky přijít i nový model z řad nejvyšších. V listopadu proto spatřil světlo světa fotoaparát s označením Canon EOS-1Ds postavený opět na základech těla zrcadlovky EOS-1V. V názvu přibylo pouze malé písmeno "s". Změny, které však v tomto modelu Canon přinesl, nebyly vůbec malé, ba naopak, jednalo se o velký skok kupředu ve vývoji snímacích čipů.

Tou nejzásadnější změnou bylo použití zcela nového 35mm full-frame CMOS snímače, jehož vlajkovou lodí se stal právě fotoaparát Canon EOS-1Ds. Snímací čip nabízel dosud rekordních 11,4 Mpx a rozlišení 4064 x 2704 px. Při těchto parametrech byl EOS-1Ds schopný pořizovat snímky rychlostí 3/s, což však bylo pro většinu sportovních fotografů nepříjemné pohoršení oproti předchozím 8 snímkům/s u modelu 1D.

EOS-1Ds však nemířil primárně mezi sportovní či reportážní fotografy, ale jeho cílem se stala studiová fotografie, kde byl kladen důraz zejména na kvalitu obrazu a velké rozlišení. Započal tak novou kategorii profesionálních zrcadlovek.


První full-frame Canonu jehož vlajkovou lodí byl Canon EOS-1Ds

Full-frame formát snímacího čipu znamenal crop factor 1,0, nedocházelo tedy k žádnému násobení ohniska objektivu. Další výhodou použití CMOS snímače oproti CCD v modelu EOS-1D bylo prodloužení doby, kterou byl fotoaparát schopný pracovat na jedno nabití baterie. 1Ds přinesl též lepší možnosti nastavení ISO, a to v rozmezí 100 - 1250 s možností přes Custom Functions nastavit i ISO 50.

V několika parametrech byl sice Canon EOS-1Ds horší než EOS-1D, ale prvenství v oblasti full-frame DSLR Canonu mu nikdo již nevezme.


DSLR s 11,4 Mpx - Canon EOS-1Ds


2003 - Canon EOS 10D


Canonu EOS 10D se často přezdívalo "dítě 1Ds", jelikož s ním měl mnoho společného, i když se oficiálně jednalo o nástupce modelu EOS D60. Toto "dítko" přišlo na svět v březnu roku 2003 a oproti modelům D30/D60 dostalo nový kabát z hořčíku, stejně jako má 1Ds.

Mezi jeho největší přednosti však patřil nový DSP procesor pro zpracování digitálních obrazových dat, nazvaný jako DIGIC, který do té doby firma Canon používala v některých kompaktních fotoaparátech. U DSLR si odbyl svůj debut právě v tomto modelu a sliboval menší spotřebu, rychlejší a kvalitnější zpracování obrazu.


DSP procesor DIGIC vyvinutý Canonem a v případě DSLR prvně použitý v modelu EOS 10D
zdroj: beareyes.com

Canon EOS 10D obsahoval stejný CMOS snímač s 6.3 Mpx jako tomu bylo u D60, i přesto Canon tvrdil, že díky zlepšení výrobního procesu dosahuje vyšší kvality. Došlo samozřejmě i na další drobná vylepšení - vyvážení bílé stejné jako u modelu 1Ds, nový LCD monitor, 7 bodový AF systém a mnoho dalších.


Poloprofesionál Canon EOS 10D


2003 - Canon EOS 300D


Uvedení Canonu EOS 300D na trh v září 2003, rok po kinofilmové zrcadlovce EOS 300V, by se dalo označit za jeden z významných milníku v dějinách digitálních zrcadlovek. Díky tomuto počinu Canon umístil DSLR do rukou spotřebitelů se středním rozpočtem a značně pomohl rozšíření DSLR i do amatérských sfér.

CMOS snímač byl totožný s tím, který Canon použil u 10D, disponoval tedy 6.3 Mpx. Od svého dražšího kolegy si EOS 300D vzal navíc i 7 bodový AF systém společně s 35 bodovým měřením a taktéž stejným DSP procesorem DIGIC. Nízké ceny Canon dosáhl použitím plastového těla podobného tomu ze SLR Canon EOS 300V.

Zajímavostí je, že u 300D představil Canon poprvé nový typ uchycení objektivů EF-S, který se hojně využívá dodnes. Systém EF-S je zpětně kompatibilní s EF. Výhodou tohoto systému je, že zadní optický člen může být blíže snímači a to umožňuje konstruovat lehčí, rychlejší a levnější objektivy jako například první představený setový objektiv Canon EF-S 18-55 mm.

Dostupná cena (poprvé pod $1000 i se setovým objektivem), nízká hmotnost a parametry podobné o dost dražšímu Canonu EOS 10D, tak by se dal charakterizovat Canon EOS 300D a zároveň to jsou důvody, které vyšvihly tento model do předních míst žebříčků prodejnosti a umožnily nejen profesionálům objevovat svět DSLR.

Pro různé trhy získal vedle typového označení 300D ještě názvy jako Digital Rebel (USA, Kanada) či EOS Kiss (Japonsko).


Japonský katalog propagující "lidovou" DSLR Canon EOS Kiss (300D)


DSLR, která znamenala vstup trhu s DSLR mezi obyčejné zákazníky


2004 - Canon EOS-1D Mark II


Duben 2004 byl měsícem příchodu první "Mark" DSLR a to Canonu EOS-1D Mark II, neboli přímého nástupce profesionála EOS-1D. Přinesl zejména zlepšení snímacího čipu, kde byl již samozřejmě použit CMOS, ne však full-frame. I přesto se u EOS-1D Mark II zdvojnásobil počet pixelů na 8,2 Mpx, nicméně 1Ds se svými 11,4 Mpx nebyl překonán.

Zrcadlovka s koncovým označením Mark II si udržela prvenství v rychlosti snímání a stejně jako EOS-1D nabízela rychlost 8 snímků/s, což bylo mezi DSLR Canonu to nejlepší, co mohli nabídnout sportovním fotografům.

U Canonu EOS-1D Mark II si odbyl svůj debut i DSP procesor DIGIC s označením II. EOS-1D Mark II měl vedle standardního rozhraní FireWire i možnost připojení k PC pomocí USB 1.1, i když se mu u prvního modelu EOS-1D Canon bránil. Díky USB mohl Mark II nabídnout funkci PictBridge pro snadný tisk snímků přímo z fotoaparátu. Tato DSLR otevřela jako první možnost ukládat snímky na SD kartu.


Druhá verze procesoru pro zpracování obrazu - DIGIC II

Další drobná vylepšení (LCD, možnosti nastavení...) byla u nástupce EOSu-1D samozřejmostí, nicméně je zvláštní, že nejkratší doba expozice si u EOSu-1D Mark II pohoršila z 1/16000 s (EOS-1D) na 1/8000 s.


Přímý nástupce EOSu-1D, to byl Canon EOS-1D Mark II


2004 - Canon EOS 20D


Podzim 2004 (září) se nesl ve znamení potomka legendárního poloprofesionála 10D pojmenovaného Canonem jako EOS 20D. Bylo tomu přesně 52 měsíců od uvedení první DSLR Canonu ze stejné řady - Canonu EOS D30.

CMOS snímač se stejnými rozměry jako u 10D získal o 2 Mpx více a obsahoval nyní 8,2 Mpx. Polepšilo si též sekvenční snímání z 3,3 snímků/s na 5 snímků/s. Mezi další novinky, které mohl EOS 20D nabídnout, patřil nově vyvinutý 9 bodový AF systém, DIGIC II, se kterým jsme se poprvé setkali u modelu EOS-1D Mark II, nebo například podpora EF-S objektivů, jež byla doposud devizou nejlevnějšího Canonu EOS 300D.

Poslední drobnost nebo spíše zajímavost se týká loga Canonu, které bylo od tohoto modelu vytlačováno přímo do těla fotoaparátu.


Potomek poloprofesionála 10D - Canon EOS 20D


2004 - Canon EOS-1Ds Mark II


Rok 2004 se u Canonu zapsal jako jeden z nejproduktivnějších roků a ještě v listopadu Canon stihl uvést nástupce profesionální DSLR z nejvyšší třídy - Canon EOS-1Ds Mark II. Byl cílen primárně pro studiovou fotografii, kde měl nabídnout nejlepší možnou kvalitu obrazu. Stal se opět rekordmanem v počtu pixelů - jeho full-frame CMOS (poprvé vyvinutý pro EOS-1Ds) nesl nyní 16,7 Mpx a fotografům nabízel nejvyšší rozlišení 4992 x 3328 px s možností snímat sekvenčně až 4 snímky/s při plném rozlišení.

Fotoaparát byl samozřejmě vybaven nejnovějším procesorem pro zpracování digitálního obrazu DIGIC II a stejně jako EOS-1D Mark II dostal možnost ukládání snímků na SD kartu.

Společně s EOS-1Ds Mark II představil Canon jako odpověď na Nikon bezdrátový přenašeč fotografií WFT-E1, který podporoval normy 802.11/b a 802.11/g (Wi-Fi) a byl k fotoaparátu připojen přes FireWire rozhraní, vedle něj nabízel i USB.


Canon EOS-1DS Mark II s bezdrátovou jednotkou WFT-E1 pro přenos snímků
zdroj: apphotnum.free.fr

Následující roky 2005 - 2006 přinesly zejména inovace a pokračovaly ve výborně rozjeté jízdě, kterou Canon se svými DSLR započal v tomto období. Canon se snažil udržet též pozici mezi amatéry, kterou si vydobyl 300D, a proto se dočkáme novinek i z této oblasti...