Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Olympus DSLR

21.9.2010, Michal Srna, článek
Dnešní Zrcadla minulosti se ponesou v duchu firmy Olympus, aby zmapovaly historický vývoj její modelové řady DSLR. Příběh odstartujeme zrodem společnosti, který je opět opředen mýty a zajímavým spojením s biomedicínou.
Mnozí by čekali, že naši pouť časem začneme modelem Olympus E-1. Půjdeme však více do hloubky až k tzv. "All-In-One" digitálním zrcadlovkám, po kterých se Olympus dostal až k pravým DSLR s vyměnitelnými objektivy.

All-In-One zrcadlovkami Olympus označoval modely bez vyměnitelných objektivů, které ve svém pojmenování nesly slovo CAMEDIA, podobně jako jeho kompaktní fotoaparáty v té době. K rozvedení světelných paprsků do klasického TTL hledáčku nebo na snímací senzor používaly namísto mechanického zrcátka hranol.


CAMEDIA - označení pro první digitální zrcadlovky nebo některé kompakty

Z většiny All-In-One zrcadlovek se následně vyvinuly EVF (Electronic Viewfinder) fotoaparáty, které s DSLR nemají již nic společného a místo rozvedení světla do hledáčku používají hledáček elektronický a tím se řadí mezi klasické kompaktní fotoaparáty. Občas se v případě EVF setkáte s popisem "falešné" zrcadlovky, což není zrovna správné pojmenování, jelikož do zrcadlovek mají daleko.


1997 - Olympus CAMEDIA C-1000L


V září roku 1997 uvedl Olympus své dva první modely, které můžeme označit za digitální zrcadlovky. Prvním z nich byla "All-In-One" CAMEDIA C-1000L spadající do nižšího segmentu trhu. Americký trh znal tuto zvláštní zrcadlovku bez vyměnitelných objektivů jako CAMEDIA D-500L.

Světlo procházející zoom objektivem s ohniskovou vzdáleností 50–150 mm (35mm eq.) bylo rozváděno hranolem do TTL hledáčku s AF značkou, který pokrýval 95 % zorného pole objektivu. Podobně jako u většiny digitálních zrcadlovek mohlo jít světlo buď do hledáčku, nebo na snímač, a proto sloužil zadní 1,8“ LCD display s 61 000 px pouze k prohlížení pořízených fotografií.

Ke komunikaci s PC bylo použito rozhraní RS-232C nebo bylo možné fotoaparát připojit přímo k sublimační tiskárně Olympus P-300.


Sublimační tiskárna pro přímý tisk fotografií z Olympus CAMEDIA fotoaparátů
zdroj: olympus-global.com

C-1000L patřila do tzv. kategorie "Všestranných fotoaparátů" a nebyla cílena do poloprofi či profi segmentu, z toho důvodu se u ní můžeme setkat s 1/2" CCD snímačem obsahujícím 0,8 efektivních Mpx a umožňujícím fotografovat v rozlišení 1024 x 768 px. Fotografie se ukládaly ve formátu JPEG na karty typu SmartMedia.


Tenké paměťové karty, které Olympus používal u svých prvních All-In-One DSLR
zdroj: olympus.cz

Olympus tímto typem digitální zrcadlovky příjemně překvapil. Místo toho, aby poskytoval svá těla 35mm SLR ostatním výrobcům pro digitalizaci, vytvořil svoji vlastní kategorii digitálních zrcadlovek, i když do pravých DSLR, které známe dnes, měly tyto daleko a vzhledem spíše připomínaly kompakty.

Cenově All-In-One zrcadlovky nelze srovnávat s ostatními DSLR s výměnnými objektivy, nabízely však podobné možnosti fotografování a to v případě C-1000L za cenu kolem $900, čehož v té době dosahovaly i kompaktní fotoaparáty jiných výrobců.


Vzhledem velmi zajímavá All-In-One DSLR Olympusu - CAMEDIA C-1000L
zdroj: olympus-global.com


1997 - Olympus CAMEDIA C-1400L


Ve stejném měsíci září představil Olympus ještě jednu All-In-One digitální zrcadlovku – CAMEDIA C-1400L (D-600L), která měla s levnější sestřičkou C-1000L mnoho společného. Cenově se řadila však do vyšší kategorie kolem $1300.

Největší změnu prodělal CCD snímač nyní velikosti 2/3", který se přehoupl již přes 1 Mpx a mohl se pyšnit 1,3 Mpx. Tato "kompaktní" DSLR umožňovala pořizovat snímky v rozlišení 1280 x 1024 px a ukládala je též na SmarMedia karty. Lepších hodnot dosahovala i nejnižší možná citlivost ISO 100 oproti ISO 180 u C-1000L.

Objektiv byl naprosto totožný s tím, který byl použit u C-1000L, ale díky jiné velikosti CCD se změnila i ohnisková vzdálenost na 36-110 mm (35mm eq.). Rozměry i hmotnost fotoaparátu zůstaly stejné.


Olympus CAMEDIA C-1400L - vyšší model z řady All-In-One DSLR
zdroj: olympus-global.com


1998 - Olympus CAMEDIA C-1400XL


Nástupce s drobnými vylepšeními, tak by se dal nazvat Olympus CAMEDIA C-1400XL ze září roku 1998. Na americkém trhu byste našli tento model jako D-620L.

Většina technických parametrů (CCD, objektiv, LCD, SmartMedia slot na karty...) zůstala nezměněna. Nově však přišla s možností sekvenčního fotografování rychlostí až 3,3 snímků/s (5 v řadě). Další malou změnou bylo dodávané příslušenství, kde jste v balení dostali 8MB SmartMedia kartu namísto 4MB u C-1400L.


Slot na paměťové karty SmartMedia u Olymupusu CAMEDIA C-1400XL
zdroj: imaging-resource.com



Olympus C-1400XL - kromě sekvenčního snímání rychlostí 3,3 snímky/s nepřinesl skoro nic nového
zdroj: olympus-global.com


1999 - Olympus CAMEDIA C-2500L


V březnu zveřejněný Olympus CAMEDIA C-2500L byl přímým nástupcem "All-In-One" DSLR C-1400XL. Největší změnu prodělal CCD snímač s 2,3 efektivními Mpx, který dovoloval snímat v maximálním rozlišení 1712 x 1368 px.

Z důvodu vyššího rozlišení si pohoršila rychlost sekvenčního snímání přibližně na 1,3 snímků/s. Změn doznalo i ukládání fotografií – vedle slotu pro SmartMedia karty přibyl i slot na karty typu Compact Flash.


C-2500L kromě slotu na SmartMedia disponovala i slotem na Compact Flash
zdroj: dansdata.com

Rozsah zoom objektivu zůstal z důvodu stejného rozměru snímače stejný – 36-110 mm (35mm eq.) a velikost LCD displeje se taktéž nelišila, počet pixelů však ano – 122 000 bylo 2x více než u předchozích modelů. Jelikož se jednalo o SLR (bez funkce Live View), tak podobně jako u předchůdců sloužilo LCD pouze k prohlížení fotografií či zobrazení informací o expozici.


Zadní strana C-2500L s vylepšeným LCD zobrazujícím pouze hotové fotografie či exp. parametry
zdroj: dansdata.com

Podobně jako předchozí dva modely spadala úspěšná All-In-One digitální zrcadlovka C-2500L do vyšší cenové kategorie lehce nad $1300, ale svým zaměřením nepatřila přímo mezi profesionály, jako byl například v té době uvedený Nikon D1 s téměř čtyřnásobnou cenou. C-2500L byla poslední z řady All-In-One DSLR značených jako "C-...".


Poslední All-In-One DLSR značená "C" - Olympus C-2500L
zdroj: olympus-global.com


2000 - Olympus CAMEDIA E-10


V srpnu 2000 se Olympus pokusil zaútočit na poloprofesionální až profesionální trh s digitálními zrcadlovkami. CAMEDIA E-10 byla kompletně předělána oproti předchůdcům značeným písmenem "C" a jediné co měly společné, byla nemožnost měnit objektivy.

To, že měl Olympus namířeno do vyšší oblasti, i když s cenou kolem $2000 spadal spíše do poloprofesionálního segmentu trhu, naznačovalo kovové šasi fotoaparátu stejně jako pogumovaný objektiv.

Jak jsme již byli u prvních digitálních zrcadlovek Olympusu zvyklí, světelné paprsky rozděloval hranol mezi TTL hledáček a CCD. V případě E-10 byla konstrukce poupravena tak, aby světlo dopadalo zároveň do hledáčku i na CCD snímač, a proto jsme se u E-10 mohli setkat s funkcí Live View (poprvé v historii DSLR) přinášející výhodu kompozice záběru přímo na zadním LCD, které bylo možné vyklonit do 3 pozic.


E-10 byla v mnoha věcech značně pokroková - výklopné LCD, Live View...
zdroj: olympus-global.com

Nejradikálnější změnu však prodělal 2/3" CCD snímač nesoucí v té době úctyhodných 3,8 efektivních Mpx a rozlišení 2240 x 1680 px, které překonávalo i plně profesionální DSLR Nikon D1. Rychlost sekvenčního snímání byla i s tímto rozlišením 3 snímky/s, v řadě 4.


Nový 3,8Mpx CCD snímač použitý u E-10
zdroj: olympus-global.com

Fotografie se prvně ukládaly vedle JPEGu i do formátu RAW (10 bit) a připojení k PC bylo realizováno konečně pomocí USB. Podobně jako u C-1400XL obsahoval fotoaparát dva sloty pro karty – SmartMedia a Compact Flash.

Co se týče objektivu, tak ten nebyl stejný jako u modelu C-1400XL a vyznačoval se nyní 4x zoomem v rozsahu ohniskových vzdáleností 35–140 mm (35mm eq.). Z důvodu zaměření této zrcadlovky byl společně s ní představen i battery grip B-30LPS.

Osobně považuji E-10 za významný model Olympusu, který sice ještě nebyl "ta pravá DSLR" s výměnnými objektivy, ale při nízké ceně přinesl hodně nového a umožnil Olympusu nahlédnout k poloprofesionálním až profesionálním uživatelům.


Olympus E-10 - významný model All-In-One DLSR, kterým Olympus zamířil mezi poloprofesionály
zdroj: olympus-global.com


2001 - Olympus CAMEDIA E-20 P


Poslední z řady All-In-One digitálních zrcadlových dam s "Camediemi" v názvu byl Olympus CAMEDIA E-20 P označovaný pro americký trh pouze jako E-20.

Největší změnu prodělal CCD snímač se 4,9 Mpx, kterým se pořizovaly fotografie v rozlišení 2560 x 1920 px. Ostatní parametry zůstaly stejné, nebo pouze mírně změněné.


Poslední z řady DSLR značených jako "CAMEDIA" - Olympus E-20
zdroj: olympus-global.com

E-10 i E-20 P poskytovaly výbornou obrazovou kvalitu, robustní konstrukci fotoaparátu a vysoké rozlišení společně s plnohodnotným TTL hledáčkem a Live View funkcí, která se u většiny ostatních výrobců digitálních zrcadlovek objevila až za několik let.

I přesto, že to nebyly DSLR s výměnnými objektivy, našly si místo jak mezi pokročilými amatéry, tak i fotografy z řad poloprofesionálů.

Nižší modely (C-1000L, C-1400L a C-1400XL) umožnily koncem 90. let fotografování ve stylu digitálních zrcadlovek s plně funkčním TTL hledáčkem už i obyčejnějším uživatelům. To v té době nebylo vůbec zvykem, jelikož profesionální upravené 35mm SLR stály několikanásobně více.

Následující období 2003 – 2006 znamenalo již příchod DSLR s výměnnými objektivy a tím se Olympus přesunul od úspěšných All-In-One digitálních zrcadlovek k výrobě pouhých těl DSLR, které se v základu nelišily příliš od modelů Nikonu či Canonu...