Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Olympus DSLR

21.9.2010, Michal Srna, článek
Dnešní Zrcadla minulosti se ponesou v duchu firmy Olympus, aby zmapovaly historický vývoj její modelové řady DSLR. Příběh odstartujeme zrodem společnosti, který je opět opředen mýty a zajímavým spojením s biomedicínou.
Roky 2007 - 2008 se u většiny výrobců nesly v duchu inovací a vylepšování stávajících modelů, se kterými nastoupily počátkem tohoto desetiletí. U Olympusu to nebylo jinak - držel se úspěšně zaběhnutého E-systému a standardu 4/3, co nám tedy přinesl nového?


2007 - Olympus E-410


Březen 2007 byl pro Olympus velmi plodný. Seznamte se s první z dvou představených nových DSLR - Olympus E-410. Nástupce kráčející v cestě nejlehčí a nejmenší DSLR na světě, tak by se dal jednoduše popsat Olympus EVOLT E-410 (označení pro americký trh).


Další z řady nejmenších a nejlehčích DSLR na světě
zdroj: olympus-global.com

Od svých starších kolegů si vzal to nejlepší - 10Mpx snímač, ne CCD jako v případě E-400, ale 4/3" Live MOS (NMOS, výrobce opět Matsushita) použitý už u E-330. Fotografie pořizoval v rozlišení 3648 x 2736 px a obrazová data zpracovával nově uvedený TruePic III procesor.


TruePic III procesor starající se o zpracování obrazu
zdroj: olympus.cz

S Live MOS snímačem získala E-410 samozřejmě Live View, takže nová nejlehčí a nejmenší DSLR na světě byla vybavena již touto populární funkcí. Lehkých změn se dočkalo i sekvenční snímání při nastavení JPEG HQ nebo RAW. Zajímavostí je, že E-410 byla již dostupná i pro americký trh, E-400 však nikoliv.

Tělo fotoaparátu zůstalo stejné jako v případě E-400 a s tím i rozměry a hmotnost, většina ostatních parametrů neprošla taktéž žádnými výraznými změnami.


Olympus E-410 přinášející do nejnižšího amatérského segmentu funkci Live View
zdroj: olympus-global.com


2007 - Olympus E-510


Měsíc březen nám přinesl ještě pokračování E-500 nazvané jako Olympus E-510, který měl s E-410 společnou sice nízkou cenu (kolem $700), určující oba modely mezi amatérské fotografy, ale nesl se v duchu robustnějšího a těžšího těla.

Co se týče vnitřností, sdílel mnoho společného s E-410 - Olympus si zřejmě velice oblíbil Live MOS senzor s možností Full Time Live View zobrazovaného na LCD, a proto E-510 dostala taktéž 10Mpx snímač z dílen Matsushity. Chybět nemohl ani nově představený DSP procesor TruePic III.

Olympus E-510 byl však v jedné věci revoluční, jako první DSLR Olympusu odstartoval éru digitálních zrcadlovek s integrovanou obrazovou stabilizací založenou na gyro senzoru detekujícím otřesy fotoaparátu a následných posunech snímače pomocí technologie SWD (Supersonic Wave Drive).


Schéma systému pro stabilizace obrazu v podání firmy Olympus
zdroj: olympus-global.com

Olympus také vedle několika drobností vylepšil i LCD, které sice zůstalo stejně velké, ale byl navýšen počet px na 230 000.

Nová DSLR s funkcí Live View a obrazovou stabilizací, tak by se dal shrnout přínos Olympusu E-510 (v Severní Americe EVOLT E-510).


První DSLR Olympusu s obrazovou stabilizací - Olympus E-510
zdroj: olympus-global.com


2007 - Olympus E-3


Již dříve avizovaný příchod nástupce zatím jediné profesionální DSLR Olympus E-1 se uskutečnil v říjnu roku 2007 a na scéně se objevil Olympus E-3, který si drží svoji pozici v profesionálním segmentu trhu i dnes.

4 roky jsou v životě DSLR dlouhá doba, přesně tolik let uběhlo od zrození první DSLR s výměnnými objektivy E-1. Je tedy zřejmé, že E-3 byla kompletně novým fotoaparátem, jenž s E-1 spojovalo pouze využití 4/3 standardu.

Většinu novinek, které se objevily v profesionální E-3 už známe. Live MOS senzor s 10 Mpx a funkcí Live View, obrazový procesor TruePic III či obrazová stabilizace - to vše si Olympus připravoval ve svých nižších modelech, aby to nakonec zužitkoval v top modelu E-3. Přišel však Olympus u E-3 s něčím novým?

Značného vylepšení se dočkal hledáček, který byl větší a jasnější, dále byl představen nový 11 bodový AF systém či dokonalejší technologie v oblasti LCD zlepšující pozorovací úhly a možnost vyklápět a natáčet celé LCD. Rychlost sekvenčního snímání byla 5 snímků/s (v případě RAW 19 v řadě), v čemž Olympus značně zaostával za konkurencí v profesionální oblasti.

Jak můžete vidět, od E-1 zaznamenala profesionální třída velký skok dopředu. V porovnání s amatérskými DSLR, které se objevily před E-3, změn již moc nebylo.


Olympus E-3 - nejnovější nástupce profesionála E-1


2008 - Olympus E-420


Jak se dalo čekat, přesně rok po E-410 byl v březnu 2008 odtajněn Olympus E-420. Opět si udržel označení "nejmenší a nejlehčí DSLR na světě" a nepřišel s ničím výrazně důležitým. Vše byly pouze drobné změny či úpravy předchozího modelu.

Na první místo by v krátkém výčtu změn patřil jednoznačně větší LCD display s 2,7". Vylepšení se dočkal i AF systém nyní s podporou detekce kontrastu a byla přidána i detekce obličejů v Live View. Malé změny jsme mohli zaznamenat i u sekvenčního snímání, které přineslo navýšení rychlosti na 3,5 snímků/s. E-420 neobsahovala obrazovou stabilizaci.

Přechod se uživatelům E-410 přiliš nevyplatil, ale novým zájemcům přináší E-420 příjemné novinky. S cenou se Olympus dostal u E-420/EVOLT E-420 na velmi příjemných $500 a postupně klesá, jelikož je tento model stále na pultech obchodů, i když se dostává již do výprodeje.


Olympus E-420 přišel s drobnými vylepšeními E-410
zdroj: olympus-global.com


2008 - Olympus E-520


Podobně jako lehce vylepšená E-410 se svého potomka dočkala i E-510 - květen 2008 byl měsícem Olympusu E-520. Jako jeho předchůdci 5-XXX spadal do vyššího amatérského segmentu trhu.

Na zadní straně fotoaparátu jsme mohli nalézt větší 2,7" LCD display (stejný jako u E-420) a tím podobnost inovací s E-420 nekončí. Zjednodušeně můžeme říct, že co vylepšila na svém předchůdci E-420, vylepšil i Olympus (EVOLT) E-520.


Olympus E-520 - zástupce vyššího amatérského segmentu trhu


2008 - Olympus E-30


Koncem roku 2008 uvedl v listopadu Olympus DSLR s úplně novým značením pojmenovanou jako Olympus E-30. Dlouho očekávaná E-30 měla vyplnit obrovskou mezeru Olympusu mezi amatérskými DSLR a profesionální E-3.

Poloprofesionální E-30 si vzala hodně od svého dražšího kolegy a s novým typem Hi-Speed Live MOS snímacím senzorem čítajícím 12 Mpx (rozlišení 4032 x 3024 px) přišel i větší a jasnější 2,7" LCD display (stejný jako u E-3, s možností vyklápění a natáčení) nebo detekce kontrastu u 11 bodového AF systému společně s detekcí obličejů. O zpracování obrazu se staral procesor TruePic III a E-30 se držela v sekvenčním snímání na 5 snímcích/s.

Zdokonalena byla i obrazová stabilizace či materiál použitý na tělo fotoaprátu - vyztužený plast pomocí skleněných vláken. Mezi další drobnosti patřilo přidání 6 "uměleckých" filtrů či nové scénické režimy.


Ukázka jednoho ze 6 "uměleckých" filtrů - Pinhole
zdroj: olympus-global.com

Modelem E-30 se podařilo Olympusu alespoň trochu zakrýt velkou díru, kterou měl v poloprofesionálním segmentu, a tak se stal Olympus E-30 s cenou $1300 konkurenceschopným fotoaparátem v porovnání s Canonem EOS 50D či dražším Nikonem D300 a v poloprofesionální sféře se drží dodnes.


Olympus E-30 vyplnil konečně mezeru Olympusu mezi amatérským a profesionálním segmentem
zdroj: olympus-global.com

Největší přínos měla v těchto letech pro DSLR Olympusu nově uvedená obrazová stabilizace. Kromě méně důležitých vylepšení amatérských digitálních zrcadlovek došlo i na představení první poloprofesionální DSLR, díky níž mohl Olympus vstoupit do souboje s poloprofesionální konkurencí.

Před námi jsou poslední 2 roky historie DSLR, kde Olympus doplní své portfolio o několik nových zrcadlových přátel...