Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Zrcadla minulosti: historie Pentax DSLR

28.9.2010, Michal Srna, článek
Po Olympusu tu máme dalšího ze známých výrobců DSLR - Pentax (dnes již spadající pod křídla Hoya). Prožijeme vznik této společnosti i celou éru historie jeho digitálních zrcadlovek a podíváme se i na revoluční modely, které se bohužel nikdy nedostaly na trh.
V těchto letech se ještě více rozrostlo "podhoubí" DSLR Pentaxu a bylo obohaceno o nové druhy značené písmenem "K". Fanouškové této japonské firmy měli velké požadavky po drobném zklamání, které přineslo pouhé vylepšování řady *ist D bez větších inovací.

Většina z nich mohla být spokojena - pokračování jsme se v těchto letech dočkali jak v nižším amatérském segmentu trhu, tak i úspěchu Pentaxu v oblasti pokročilých fotografů. Podařilo se Pentaxu v digitálním světě splnit poslání písmene "K" znamenající "King of SLR"?


2006 - Pentax *ist DL2


Před nástupem nové řady značené "K" jsme se v lednu 2006 mohli setkat ještě s modelem Pentax *ist DL2. Podobně jako u DS2, byl určen z počátku pouze pro mimoevropské trhy, v tomto případě jenom Kanada a Asie. O mnoho však Evropané nebyli ochuzeni - oproti DL přinesl její nástupce z řad *ist Pentaxů několik ostřicích bodů navíc (celkově 5 bodový AF systém), pár scénických režimů a tělo bylo "vyšperkováno" stříbrnými prvky. Pentax *ist DL2 se opět prodával i pod značkou Samsung a to konkrétně pod modelovým označením GX-1L.

Tímto fotoaparátem skončila série *ist D Pentaxů, kterou se společnost uvedla na trh s DSLR a pomalu začínaly nastupovat nové modely z řady "K".


Pentax *ist DL2 - poslední z řady *ist D digitálních zrcadlovek
zdroj: aohc.it a akihabaranews.com


2006 - Pentax K100D/K110D


V květnu 2006 nám Pentax nadělil hned dvě digitální zrcadlovky z řady "K". První z nich byl Pentax K100D. Z hlediska chronologie se jednalo o přímého nástupce *ist DS2 a největší změnu prodělalo tělo fotoaparátu, které dostalo novější a lehce upravený design. Celkový vzhled byl nyní zakulacenější a jemnější než u předchůdců. Plast, ze kterého bylo tvořeno, ukrýval pod povrchem konstrukci z nerez oceli. Dále došlo opět k použití 5 zrcátek namísto hranolu (podobně jako tomu bylo u DL2, DS2 měla 5-boký hranol) a velký jasný hledáček pokrýval 96 % obrazové plochy.


Pohled do útrob nového modelu K100D
zdroj: steves-digicams.com

CCD snímač Sony se stále držel na 6,1 Mpx a AF systém zůstal taktéž 11 bodový. Použitý typ bajonetu byl opět kompatibilní s objektivy typu KAF2, KAF nebo KA. Setový objektiv tvořil kvalitní smc PENTAX-DA Zoom 18mm-55mm F3.5-F5.6 AL.

Možná se ptáte, proč jsem model K110D zařadil po boku K100D. Pentax K110D byl naprosto totožný až na jednu důležitou změnu - oproti 100D neměl integrovaný "Shake-Reduction" (SR) systém, což byla vlastní obrazová stabilizace Pentaxu, kterou začal používat právě v K100D.

Elektromagneticky řízený systém byl založen na detekci otřesů fotoaparátů a kompenzaci posunem snímače v různých směrech. Výhodou bylo, že díky použití magnetů a elektromagnetického pole se mohl snímač pohybovat volně všemi směry a nebyl nijak vázán.


CCD snímač přidělaný na "Shake-Reduction" systému aneb stabilizace obrazu v podání Pentaxu
zdroj: steves-digicams.com

Důvod absence obrazové stabilizace u K110D byl zřejmý - dostat se s cenou co nejníže, a tak se K110D ($500) stala levnější variantou K100D ($700).


První DSLR s písmenem "K" a stabilizací - Pentax K100D, K110D byl totožný jen bez stabilizace
zdroj: aohc.it


2006 - Pentax K10D


Velice očekávaný model byl odtajněn v září 2006 a světlo světa spatřil Pentax K10D. DSLR mířená mezi pokročilé amatéry, to byla K10D s cenou lehce pod $1000. Tělo fotoaparátu bylo větší, pevnější a K10D přinesla mnoho nových inovací. Vylepšení se konečně dočkal CCD snímač o rozměrech 23,5 x 15,7 mm (formátu APS-C) s 10,2 efektivními Mpx a maximálním rozlišení 3872 x 2592 px.


10Mpx snímač novinky K10D
zdroj: pbase.com

Pro nejvyšší kvalitu obrazu (zejména v oblasti stínů) použil Pentax nevšední 22 bit A/D převodník a o zpracování obrazu se staral DSP procesor vlastní výroby nazvaný jako PRIME. Zajímavostí je, že tento procesor byl vyroben 90 nm technologií a podporoval komunikaci s pamětí RAM typu DDR2, kterou K10D využívala.


Vlastní procesor pro zpracování obrazu od Pentaxu - PRIME
zdroj: pentax.jp



22 bit A/D převodník pro maximální detaily zejména v oblastech stínů použitý u K10D
zdroj: pbase.com

Stejně jako u K100D uplatnil Pentax opět obrazovou stabilizaci "Shake-Reduction" využívající permanentní magnety a elektromagnetické pole, čímž se lišila od stabilizací ostatních výrobců.

Pentax začal taktéž bojovat s problémem prachu na snímači použitím speciální povrchové úpravy low-pass filtru (založené na fluoru) a systémem "Shake-Reduction" prováděl "otřepání" snímače při každém spuštění. Opadaná prachová zrnka byla poté sbírána na lepicí plošce pod snímačem.


Ukázka implementace SR systému v těle K10D
zdroj: pentax.jp

Dalším krokem kupředu, který touto DSLR Pentax učinil, bylo kompletní utěsnění těla fotoaparátu. Celkem bylo použito 72 těsnění, která poskytovala ochranu před stříkající vodou a prachem. Těsněním byl vybaven i volitelný battery grip D-BG2, který šlo použít také na uskladnění záložní SD karty.


Grafické znázornění těsnění, díky kterým se stala tato DSLR voděodolná
zdroj: photoreview.com.au


Battery grip D-BG2 s úschovnou SD karty a náhradní baterie
zdroj: pbase.com

K10D byla již plně kompatibilní s objektivy využívajícími ultrasonické zaostřovací elektromotorky (SDM) a byly přidány i nové expoziční programy. DSLR umožňovala v té době jako první volbu typu RAW souboru - Pentax PEF nebo standardní Adobe DNG a rychlost sekvenčního snímání se sice držela na 3 snímcích/s, ale K10D byla schopna uložit neomezené množství snímků JPEG a 9 snímků RAW v řadě.

Uživatelé přivítali i nové tlačítko na boku fotoaparátu, kterým šlo jednoduše přepínat formáty pro ukládání snímků (RAW+JPEG/JPEG). Rozměry DSLR byly 142 x 101 x 70 mm s hmotností 717 g.

Malinko upravená K10D se prodávala i pod jménem Samsung GX-10. Pentax tuto DSLR již potřeboval jako sůl, spousta vylepšení a nových funkcí z ní udělaly vhodnou koupi nejen pro pokročilé amatéry, ale splnila i většinu požadavků poloprofesionálních fotografů. K10D se stala jednou z nejúspěšnějších DSLR roku 2006 i let nadcházejících a sklidila značný úspěch mezi většinou recenzentů. Pentax naznačil, že písmeno "K" v názvu bere opravdu vážně...


Model, který vynesl Pentax do popředí mezi amatéry i poloprofesionály - Pentax K10D
zdroj: whatdigitalcamera.com


2007 - K100D Super


9 měsíců po úspěšné K10D získala nástupce K100D a byl jím v červnu 2007 zveřejněný Pentax K100D Super. Byl opravdu tak "super"? Nesl se v duchu pouhých zlepšení K100D - nově byla integrována podpora objektivů s ultrasonickými zaostřovacími elektromotorky, se kterou jsme se již setkali u K10D.

Fotoaparát získal i pomocníka při boji proti prachu - stejný systém jako u vybavenějšího kolegy (otřesy CCD pomocí "Shake-Reduction" systému a sběrná lepivá ploška). Sečteno a podtrženo, ničeho pokrokového jsme se nedočkali, ale K100D Super byla příjemným vylepšením pro nově nakupující fotografy.


Pentax K100D Super - vylepšená K100D

Digitální zrcadlovkou K100D Super uzavíráme druhou etapu historie DSLR Pentaxu. Období se neslo jednoznačně v duchu nového modelu K10D, kterým se Pentax dostal o několik příček výše a přilákal spoustu amatérských i pokročilejších fotografů, kteří jsou s tímto modelem spokojeni dodnes.

V následujícím časovém úseku mezi roky 2008 - 2010 jsme dočkali konečně dalších poloprofesionálních modelů z dílny Pentaxu a několika zajímavých pokračování v oblasti nižšího segmentu trhu...