Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
23.8.2016, Milan Šurkala, aktualita
Společnost Nikon představila novou low-endovou zrcadlovkou D3400. Ta takřka zdvojnásobuje výdrž baterie a přináší také technologii SnapBridge. Umožňuje okamžité zálohování snímků do smartphonu.
Egeris (15) | 23.8.201614:45
Co je na té výdrži extrémního? Já se svojí D7200 na jedno nabití nafotím klidně 1500 a extrémní mi to nepřijde.
Spíš mě zaráží ten AF modul s 11 body, docela mizerné...
Odpovědět0  1
Milan Šurkala (6619) | 23.8.201614:54
Ve této třídě fotoaparátů je takové číslo opravdu extrémní, D7200 stojí úplně někde jinde než D3400.
Odpovědět1  1
Choakinek (4678) | 23.8.201620:24
Ale až od té doby, co DSLR nepodporují ­"tužkovky­" ;­-­).
Odpovědět0  0
Sakini (772) | 23.8.20167:25
Další důkaz že s levnými zrcadlovkami velcí hráči do budoucna nepočítají. Zatím se prodávají, v pořádku, ale ­"nový­" model stejně jako u Canonu přidává jen konektivitu pro generaci sociálních sítí. Marketingově velice rozumné, do levných zrcadlovek nemůže CaNi pumpovat víc technologií pokud chce prodávat vyšší třídy jako 5xxx. Příštího modelu se pravděpodobně už ani nedočkáme, Nikon má nejvyšší čas uvést APS­-C CSC systém který tyhle levné stroje nahradí, a vzhledem k tomu že se seriózně mluví o tom že systém 1 definitivně zařízli, bude asi něco za dveřmi.
Odpovědět0  3
blue.sun (754) | 23.8.201613:40
Problém CSC u Nikonu bude nedostatek objektivů, protože současné použít nepůjdou, nebo jen přes redukci. A to už rovnou mohou nechat v nabídce levné zrcadlovky, které mají vyvinuté a jen různě upravují.
CSC měly smysl u výrobců, kterým zrcadlovky nešly, nebo v nich měli na trhu minimální podíl. Tady jsou to ale vysoké náklady s velmi nejistým výsledkem.
A nakonec... levná zrcadlovka je prostě levná. Bude i nadále, nejde tam přidávat více funkcí, jak jsi řekl sám, ale na druhou stranu je to nabídka ­"už od­". Když na trh přijde levný CSC systém, bude na tom funkčně buď stejně jako řada 3000, nebo bude muset být nadupanější a pak ohrozí i oblíbenou řadu 5000.
On ani Canon se do CSC moc nehrne.
Odpovědět3  0
J77 (256) | 23.8.201616:41
Tak tak ... ­(vyrobci, kteri produkuji CSC­). Nema smysl za tim hledat superpokrok za kazdou cenu, je to cesta, kterou se vydali vyrobci, kteri zrcadlovky v one dobe nezvladli prodavat ­(Oly­) nebo vubec neumeli ­(zbytek­), jedina vyjimka je Sony, ktera tu moznost po koupi Minolty mela na jejich produktech a chvili toho vyuzivala, ale pak se pres SLT ­(skoda toho konceptu­) dobrovolne, nikoliv z donuceni nekonkurenceschopnosti, vydala cestou mirrorlessu.

Konkurecni sysemy Canonu u Nikonu naopak prisly ­"z donuceni­", ale s chabym zazemim skel, nevyvojem, proste jen do poctu a z impuslu asijskeho trhu, kde jedine je jakas­-takas poptavka po CSC resenich. A meni se to u nich kazdou chvili, jeste loni se to tvarilo tak, ze Nikon koncept 1 zabali uplne a u Canonu bude M3 take posledni vykrik, ted se zase Canon tvari, ze do toho bude naopak hutne slapat ... ale v kazdem pripade jsou to oba drahe systemy s jeste mensim zazemim puvodnich skel nez ostatni CSC vyrobci a silne nejistou budoucnosti ­(jakkoliv si rada nekritickych az zaslepenych zastancu mirrorlessu maluje budoucnost jinak a zkreslene, poplatne tomu, co o zrcadlovkach radi, avsak zcela pomylene hlasaji­).
Odpovědět2  0
Sakini (772) | 23.8.201618:17
Nikon 1 už evidentně zabalený je, z té velikosti senzoru se nedá víc vytáhnout, a stejně zabalený je evidentně i A bajonet u Sony. Ovšem Canon už pochopil, a EOS M na dnešní poměry není nějak zvlášť drahý systém, oni si můžou doovolit ho udržovat při životě aby měli k dispozici nový bajonet, až bude třeba do toho šlápnout. Jejich profi zrcadlovky jim dávají zatím čas než je to donutí, docela dost let, ale proč nebýt připravený. A dobrým indikátorem je i zájem třetích výrobců objektivů, kteří by neinvestovali do verzí pro EOS M, kdyby neměli nějaké informace. Samyang ještě není tak významný, manuální objektivy nejsou tak náročné, ale když už začne AF zoom na EOS M dělat Tamron, tak něco musí mít jisté. Od Canonu něco uvidíme třeba už příští rok, ono není lehké pozorovat Sony jak jim to šlape a nechtít taky kus koláče.
Odpovědět0  2
Sakini (772) | 23.8.201618:07
Čas ukáže, a nebude to ani tak dlouho trvat. To je pro malého uživatele všechno hrozně nepředstavitelné, že by velký výrobce překopal nabídku, ale oni musejí přemýšlet strategicky dopředu a nemůžou spát na minulých vavřínech. Teď to může nějak vypadat, ale realita bude jiná. Budoucnost patří pokročilým technologiím pro které jsou bezzcradlovky mnohem vhodnější, a je to jen o tom co jde ještě prodat lidem. To že ve střední Evropě vládne doba zrcadlovková a levnou zrcadlovku má už kdekdo, není odraz zbytku světa, zatím jsou dobře prodejné tak se vyrábějí. Canon už opatrně osahává situaci, EOS M10 stojí proti 1300D, a za stejnou cenu obyčejnému s webem propojenému uživateli ­(který nepotřebuje víc než foťák a objektiv­) nabídne jednoznačně větší možnosti a víc moderní technologie. Tímhle už si Canon pomalu osahává trh pro budoucnost, nedivil bych se kdyby v Asii šlo přes pult víc M10 než 1300D ­(EOS M je tam mnohem víc populární než u nás­). Ten levný CSC ­(od doby kdy první Olympusy a Panasonicy byly drahé už doba došla k rozumným cenám i u dalších výrobců­) totiž může být funkčně za stejné peníze z principu jiný, a pro amatéra mnohem praktičtější, jen zatím chybí povědomí že bez zrcadla to může fotit taky dobře. Segment trhu levných zrcadlovek nevznikl tak dávno, takže zatím žije, ale i ten se za chvíli nasytí. Leccos bylo rok dva zpátky považované za nemožné, pamatují jak se všichni strašně smáli představě výběru ostřícího bodu přes dotykový displej na zrcadlovce, přiložené k obličeji ­- a loni jsem to viděl ve videu D5500 jako běžnou praxi. No, za nějaký rok si to řekneme.
Odpovědět0  2
blue.sun (754) | 23.8.201619:14
Ty ale vidíš stále jen prvouživatele, zapomínáš na spoustu dalších, kteří berou řady 3 a 5 jako doplňková těla k větším kouskům. Takoví těžko budou nosit a kupovat dvě sady objektivů, aby měli pro každý systém to své.
Které ty ­"pokročilé technologie­" nezvládne zrcadlovka a bezzrcadlo ano? Video? Ale kdeže. Sdílení, dotekový displej, komunikace? Je to jen o výrobci a o tom, co do foťáku dá.
Zrcadlovka je zkrátka CSC se zrcátkem navíc. Pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda. Ty systémy mají nejspíš společnou budoucnost vedle sebe, ale ani jeden nezanikne.
A jen tak na okraj, segment levných zrcadlovek je už sakra letitý, v běhu dnešní doby. Jedenáct let od představení Nikonu D40 je v technologiích věčnost.
Odpovědět0  1
Sakini (772) | 23.8.201619:33
Kolik z těch, co používají dvě těla, má jako druhé nejlevnější model? To bude opravdu hodně velký zlomek. Ale můžeš nesouhlasit, to je tvoje právo, o tom je diskuze. To zrcátko není extra, ale opravdu navíc jako ­"zbytečně navíc­". Video, dotykáč, wifi ­- tím jsem opravdu nemyslel pokročilé technologie, ale třeba to co momentálně předvádí Panasonic. Tohle rozsekne jen čas, a já si pak na tohle konzervativní smýšlení rád vzpomenu, až přijde doba fotoaparátů bez fyzických objektivů, s nelimitovaným ISO výkonem. A ta není zase tak daleko.
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 23.8.201620:19
Co předvádí Panasonic, aby to nezvládla zrcadlovka? Pořád nevidím problém...
Buď klidný, dokud se budou prodávat zrcadlovky za cenu ­"už od...­", budou stále i tyhle levné na trhu.
Odpovědět0  0
Kabe (881) | 23.8.201621:36
Mam tady z vasi debaty pocit, ze toho o budoucnosti fototrhu vite vice nez predni vyrobci dohromady.
Odpovědět0  0
Irving (201) | 24.8.20168:45
Ja moc nechapu tu predstavu vyrobcu, ze CSC ohrozi jejich rady zrcadlovek. Neni nakonec jedno, jestli si zakaznik koupi zrcadlovku nebo CSC, pokud to oboji vyrabim ja? A naklady na vyvoj CSC nejsou zas tak velke, treba M3 je low end zrcadlovka v jinem baleni ­- stejny procesor, stejny snimac, jenom jine sasi. Ano, je treba vyvinout novou sadu objektivu, coz uz si jiste naklady vyzada, ale zase ­- pokud vyrabim nekolik desitek ruznych typu objektivu pro zrcadlovky, tak se urcite nejake synergie najdou ­(stejne motorky, opticke cleny atd.­). A treba u Canonu by CSC mohly byt velmi dobre ­- s jejich dual pixel AF by mohly mit vyrazne lepsi AF nez konkurence. No, uvidime, v posledni dobe se zda, ze se Canon zacal pomalu probouzet, tak se treba neceho zajimaveho brzy dockame...
Odpovědět0  0
blue.sun (754) | 24.8.201614:41
Není to tak snadné, jak popisuješ. Ty náklady rozhodně nejsou v řádu pár tisíc dolarů, ale spíš desítek či stovek miliónů. Jedná se o zavedení celého nového systému, který buď bude obsahovat jen pár základních objektivů a tedy bude na dnešním trhu zbytečný, nebo přijde s širokou paletou objektivů, ale pak zisk z jeho nasazení vůbec nemusí vyrovnat náklady na vývoj.
Jen by mě zajímalo, proč nutnost mít v nabídce CSC označují všichni bezzrcátkoví sektáři za ­"probuzení­"...
Odpovědět0  0
Irving (201) | 24.8.201618:56
Tim probuzenim jsem myslel treba 80D nebo novy snimac v 1Dx mII, kde je po letech videt nejaky posun. I jejich verejne deklarace dokazuji, ze se po letech konecne zacina neco dit, ze si i ve vedeni uvedomuji, ze to nepujde vsechno dale samospadem jako doted. Jinak samozrejme ty naklady nejsou male, na druhou stranu treba vyvoj kompletni nabidky objektivu je zalezitost na nekolik let a naklady jsou tak rozlozene do delsiho casoveho obdobi.
Odpovědět0  0
Choakinek (4678) | 23.8.201621:20
No, systém Nikon 1, tak jak byl navržen, nebyla žádná sláva. Být to od začátku systém bez absence ­"PASM­" kolečka, pořádným seťákem pro tento typ ­- tj. alespoň se světelností f­/2.8 ­- 4 a pořádným CMOS BSI snímačem klidně s těmi 10 Mpx, ale lepší by bylo 12 Mpx, byl by to fajn systém a šel bych do něj. Takhle to bylo k ničemu :­-­(.
Odpovědět0  0
J77 (256) | 23.8.201622:33
Tvoje kritika ­(v zasade konstruktivni­) mi pripomnel jedno zabavne video na tema techto nedotazeych a do jiste miry ­(za dane konkurence­) i absurdnich pokusu velke dvojky o vstup do mirrorless trhu ...

https:­/­/www.youtube.com­/watch?v=LO7rxitFLZg

:)
Odpovědět1  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.