Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2015

15.12.2015, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída kapesních ultrazoomů je velmi žádaná díky rozměrům kompaktů a schopnostem dosahujícím téměř na pravé ultrazoomy. Bohužel dnes už vyloženou pecku v této třídě nenajdete, výrobci se honí za marketingovými čísly a na fotografické záležitosti tak trochu zapomínají.


Sony Cyber-shot HX50 - recenze / HX60


Kapesní ultrazoom Sony Cyber-shot HX50 je jedním z nejlepších kapesních ultrazoomů dneška, nicméně s výhradami. Sony to opravdu hodně přepísklo s rozlišením, 20 megapixelů na malém 1/2,3" čipu je prostě nesmysl, stejně se tak vysoké rozlišení nevyužije a snímač pak hodně šumí. Rovněž objektiv má zbytečně velký 30× optický zoom a velmi špatnou světelnost. I přesto tu jsou oblasti, kvůli kterým stojí za to o HX50 uvažovat.


Sony Cyber-shot HX50


Samotný objektiv má sice špatnou světelnost, ale opticky dává překvapivě dobré výsledky, je ostrý a kontrastní. Problémem jsou jen odlesky v protisvětle. Fotoaparát nabídne velmi kvalitní Full HD videosekvence, dobře fungující HDR, solidní automatiku i možnost manuálně ovládat expozici. Najdete tu i Wi-Fi, dobré schopnosti focení makra a baterie má velmi slušnou výdrž. Toto vše seženete za 5800 Kč, což je dost slušná cena. Na trhu je i o něco novější verze Cyber-shot HX60V s podporou NFC, GPS (HX60 je stejně jako HX50 bez GPS) a novějším procesorem BIONZ X. Tím rozdíly v podstatě končí. Po výrazné slevě (dané příchodem nového modelu HX90) je HX60 proti původní HX50 jen o trochu dražší a s cenou 6500 Kč je to také velmi dobrá nabídka.
 

 

Sony Cyber-shot WX220 - recenze


Malinký ultrazoom Sony Cyber-shot WX220 sice není premiantem v parametru poměru ceny a výkonu, je ale ideálním fotoaparátem pro ty, kteří chtějí opravdu malý skladný fotoaparát s rozumnou automatikou. 18MPx Exmor CMOS BSI senzor nepatří k těm nejlepším a občas se hodně odšumuje, pro typické použití cílové skupiny je to ale dostatečné a ocenit lze zejména slušné automatické režimy, zajímavé funkce jako výborné Full HD 1080p50 video se skvělou stabilizací i autofokusem, velmi kvalitní HDR, Sweep Panorama a další.


Sony Cyber-shot WX220


Objektiv s 10× optickým zoomem má průměrnou světelnost a slušný 10× optický zoom. Nabídne i dobré optické výkony s výjimkou protisvětla, kde hodně trpí na odlesky, s tím musíte počítat. Fotoaparát je hodně rychlý a má i bezdrátové připojení Wi-Fi s NFC. Typická cena 4500 Kč s DPH sice není zrovna nejmenší, ale je přijatelná.
 

Do března 2015 jsme doporučovali Canon PowerShot SX270 HS / SX280 HS

Canon PowerShot SX270 HS / SX280 HS - recenze na SX260 HS


PowerShoty SX270 HS a SX280 HS jsou přímými nástupci modelu SX260 HS, který prošel redakčním testem a nedopadl vůbec špatně. To platí i přesto, že má opravdu rekordně špatnou světelnost objektivu. Hodnoty F3,5 - F6,8 opravdu nenadchnou. Nenadchnou ani optické kvality objektivu se svou výraznou aberací a odlesky. Na druhou stranu fotoaparát i nadále disponuje CMOS snímačem s rozlišením 12 megapixelů a Canon nešel cestou naprosto nesmyslného zvyšování rozlišení jako např. Sony nebo jako u své stovkové řady SX.
Spolu s novým procesorem DIGIC 5 to zajišťuje příjemně nízkou hladinu šumu a díky poměrně slabému odšumování je fotoaparát schopen zachovat mnohem více detailů ve srovnání s konkurencí. Proto u snímků, kde se neprojeví nekvality objektivu (především v protisvětle, tam je použitelný s velkými obtížemi), nabídne velmi vysokou kvalitu. Potěší Full HD video s rozlišením 1920×1080 pixelů s 60p záznamem a úsporným formátem MP4, dražší SX280 HS nabídne i GPS a Wi-Fi. Fotoaparát nabízí i plně manuální nastavení expozice. Canon dále boduje velmi dobrými cenami. SX270 HS je k mání za 5000 Kč s DPH a SX280 HS pak stojí téměř 6500 Kč s DPH. Ten už tedy není tak výhodný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.