Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,5-6,3 EZ

4.3.2013, Milan Šurkala, recenze
Novější fotoaparáty Olympus PEN a OM-D mohou být vybaveny odolným objektivem M.Zuiko Digital 12-50 mm. V recenzi se podíváme na jeho optické kvality, projevy optického zoomu i schopnosti makra, které mají být dosti dobré.
Objektiv Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,5-6,3 EZ je novým dražším setovým objektivem pro některé fotoaparáty Olympus PEN a OM-D. Pochopitelně ve výběru zůstal i původní 14-42mm II R objektiv, který je znatelně levnější. 12-50mm objektiv je poměrně velký (hlavně tedy dlouhý) a přináší velmi neobvyklé možnosti zoomování. Prstenec umožňuje jak manuální ostření, tak i elektronické a posunutím prstence úplně vpřed pak nabídne i vysoce nadprůměrné makro. I když Olympus slibuje 0,72× přepočtené zvětšení, při testu jsem se u některých scén dostal i přes 1×.

K dispozici je velmi rychlé a tiché ostření. Potěší i větší zoom, než je u setových objektivů obvyklé, rozsah ohniskových vzdáleností je roztažen nejen na větší přiblížení, ale i do širšího úhlu záběru. Co naopak nelze pochválit, je světelnost. Bohužel se nejedná o objektiv s delším "koncem" s horší světelností, ale světelnost je ve srovnání s konkurenčními 14-42mm a 18-55mm objektivy horší v celém ohniskovém rozsahu. I díky tomu rozmazává pozadí o něco méně, než je u 4/3" systémů běžné a bokeh bývá poněkud nervózní.





Plusové body zase objektiv sbírá za voděodolnost (nikoli vodotěsnost). Můžete s ním tedy fotit i v dešti nebo sněžení, chce to ale také voděodolné tělo, což Olympus OM-D E-M5 splňuje. Pokud jde o optické výkony, je to různorodé. Objektiv sám s o sobě sice trpí na znatelné zkreslení, ale jak JPEGy, tak i RAWy (ve většině moderních RAW konvertorů) jsou korigované. Vinětace (tmavé rohy) jsou problémem je u širokého úhlu záběru, který obecně nepřináší dobré výsledky. Už bylo zmíněno zkreslení a vinětace, na širších ohniskových vzdálenostech pak počítejte i s poměrně výraznou chromatickou aberací a trochu slabší rohovou ostrostí. Na středních a dlouhých ohniskových vzdálenostech ale všechny čtyři vady klesají na minimum a v celém rozsahu se dočkáte velmi pěkné středové ostrosti.

Pokud chcete dobrou optickou kvalitu, doporučím vám spíše obyčejný a levnější 14-42mm II R objektiv. Nicméně pokud vyžadujete odolnost a dobré makro, pak vás 12-50mm objektiv rozhodně nezklame. Jen musíte počítat s tím, že širší úhly záběry budou plné kompromisů a není pro ně právě nejvhodnější.
 
 

Objektiv je vhodný pro:


1, Snímání makro fotografií
2, Focení i za horšího počasí (déšť, sněžení)
 

Plusy


+ Velmi dobré makro
+ Odolná konstrukce
+ Rychlé a tiché ostření

+ Slušné optické výsledky na středních a delších ohniskových vzdálenostech
 
 

Minusy


- Slabé optické výsledky na širokém úhlu záběru (vinětace, aberace, zkreslení, rohová neostrost)
- Špatná světelnost a nervóznější bokeh
 
 
Za zapůjčení Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,5-6,3 EZ děkujeme Olympusu.
Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm 1:3,5-6,3 EZ a další najdete na www.fotoskoda.cz.

 
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Olympus M.Zuiko 12-50mm F3,5-6,3?
V anketě šlo hlasovat od 4.3.2013 do 1.3.2014. Počet hlasujících: 7
Výborný71 %
Průměrný14 %
Špatný14 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.