Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* 16-70mm F4 OSS (SEL1670Z)

22.12.2016, Milan Šurkala, recenze
V dnešní recenzi se znovu podíváme na zoomovací objektiv pro APS-C CSC systém od Sony. Dnes zamíříme ještě výše a otestujete objektiv Carl Zeiss 16-70mm s konstantní světelností F4 a optickou stabilizací.
Dnešním testem prošel objektiv Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS určený pro APS-C CSC fotoaparáty značky Sony. Jeho výhodou má být nejen širokoúhlý záběr (24 mm po přepočtu), ale také větší zoom a delší dosah než u základních objektivů. Spolu s konstantní světelností F4 je to sklo, o kterém bude uvažovat nemálo majitelů výše zmíněných fotoaparátů. Pokud jde o zpracování, tak tím jim objektiv určitě udělá radost. Vše působí kvalitně a oba kroužky jdou dostatečně hladce.


Sony Carl Zeiss 16-70mm F4 hodnocení


Ostření je velmi rychlé a tiché, další kladné plusy. Trochu slabší je to se zvětšením pro focení makra, které je v rámci objektivů s podobným ohniskovým rozsahem spíše podprůměrné. Objektiv je tak univerzálnější svým ohniskovým rozsahem (úhly záběru), ale méně už tak schopnostmi ostřit na krátké vzdálenosti. Stabilizace nabídne rozumný účinek přes 3 EV.

Pokud jde o optické kvality, musím říci, že od objektivu, jehož cena přesahuje 30 tisíc korun (ještě v létě stál 26 tisíc), bych čekal lepší výsledky. Nabídne sice velmi pěknou středovou ostrost, ale rohy nejsou žádná sláva, zejména pokud mluvíme o nejširším úhlu záběru. Ani clonění úplně nepomůže a připravte se také na vinětaci. Bohužel se objektivu občas nevyhýbá ani chromatická aberace. Radost udělá alespoň v protisvětle, kdy jsou snímky bez odlesků nebo jen s malými a především, barvy jsou krásně čiré bez světelných závojů.

Ve výsledku je to objektiv, který přináší trochu lepší univerzálnost než běžné objektivy, nicméně jeho cena je neadekvátní tomu, co dostanete. Otázka základního zoomu pro APS-C fotoaparáty Sony tak stále zůstává nezodpovězena. Základní 16-50mm a 18-55mm jsou spíše podprůměr a ani 18-105mm zoom za dané peníze až tolik nepřesvědčí.


Objektiv je vhodný pro:


1. Běžné focení jako rozumný univerzál


Plusy


+ Příjemný rozsah zoomu
+ Rychlé a tiché ostření
+ Vynikající zpracování a dobré ovládání
+ Přijatelný výkon optické stabilizace (u fotografií)
+ Čiré barvy v protisvětle


Minusy


- Neadekvátně vysoká cena
- Nepřesvědčivé optické výkony mimo střed (vinětace, chromatická aberace, neostré rohy)
- Slabší schopnosti makra
 
 
Za zapůjčení Sony Carl Zeiss Vario-Tessar T* E 16-70mm F4 ZA OSS děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 31 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.