www.digimanie.cz
>
>
>
>

Sony SEL-1855 (E 3.5-5.6/18-55 OSS)

Sony SEL-1855 (E 3.5-5.6/18-55 OSS)
, , recenze
Dnešní recenzi budeme věnovat základnímu setovému objektivu pro systém Sony NEX. Jde o 18-55mm verzi se standardní světelností F3,5-5,6 s optickou stabilizací. Pyšní se lesklým kovovým povrchem a slibuje dobré výkony u videa.



reklama
Systém CSC fotoaparátů Sony NEX měl donedávna omezenou nabídku objektivů, které se poslední dobou významně rozšířila. My se ale v dnešní recenzi podíváme na jeden z prvních objektivů pro tento systém, Sony E 18-55mm se světelností F3,5-5,6 a optickou stabilizací. Má tedy typický rozsah optického zoomu i světelnost. V této recenzi se ukážeme, jak si stojí a zda zvládne z NEXů vytáhnout to nejlepší.



Objektiv působí velmi luxusním dojmem, má kovové tělo a dokonce i kovový bajonet, což je v této třídě docela nezvyklé. Nejsou zde žádné přepínače, a tak musíte stabilizaci a ostření zapínat a vypínat ve fotoaparátu, což je ještě o to horší, že NEXy obvykle nemají téměř žádná tlačítka. Chod zoomovacího kroužku je velmi plynulý, objektiv je tak vhodný i pro zoomování při videu. Při ostření se nic nevysouvá ani neotáčí. Ostřící kroužek jde naprosto plynule, ale ztuha. Vazba je elektronická, podle mého názoru dost pomalá. Abyste přeostřili z nekonečna na makro, kolečkem se docela dost natočíte.





Při testu byl využit CSC fotoaparát Sony NEX-C3 s APS-C čipem, jehož rozlišení činí 16 megapixelů. Na tomto fotoaparátu se projevuje přepočtenými ohnisky 27 až 82 milimetrů.





Pojďme se tedy podívat, jak dobře vám tento objektiv poslouží.

Technické specifikace objektivu
Název objektivuSony SEL-1855 (3.5-5.6/18-55 OSS)
Optický zoom3,1×
Rozsah ohnisek (reálný)18 - 55mm
Rozsah ohnisek (přepočet na 35mm)27 - 82 mm
Obrazový úhel (horizontální / vertikální / diagonální)76° - 29°
Světelnost objektivuF3,5 - 5,6
Rozsah clonyF3,5 - F22 (wide), F5,6 - F32 (tele)
Konstrukce11 optických členů v 9 skupinách
Nejkratší ostřící vzdálenost25 cm
Maximální zvětšení0,3×
Počet lamel clony7
Optická stabilizaceano
Rozměry62 × 60 mm
Hmotnost194 gramů
Závit pro filtry49 mm
Nejnovější články
Fotograf ve videu rozebírá svůj Canon EOS 1D X Mark II Fotograf ve videu rozebírá svůj Canon EOS 1D X Mark II
Někteří fotografové na svůj přístroj nedají dopustit, jiným už poškození fotoaparátu tak těžkou hlavu nedělá. Když zrcadlovka Petera McKinnona vypověděla po nehodě službu, rozhodl se ji před opravou sám rozebrat a vše zdokumentovat.
20.1.2018, aktualita, Kateřina Hoferková1 komentář
Při předobjednávce Panasonicu Lumix GH5s dostanete 5 let záruky Při předobjednávce Panasonicu Lumix GH5s dostanete 5 let záruky
Nový CSC fotoaparát Panasonic Lumix GH5s vyvolal zájem nejen díky nižšímu rozlišení snímače a menšímu šumu. Aby byl ještě atraktivnější, připravil si Panasonic akci, kdy při předobjednávce fotoaparátu dostanete 5letou záruku.
19.1.2018, aktualita, Milan Šurkala
Časosběrné video ukazuje obálky National Geographic během 130 let Časosběrné video ukazuje obálky National Geographic během 130 let
Časopis National Geographic, který je známý svými fotografiemi, slaví kulaté výročí a k tomuto milníku se rozhodl vydat časosběrné video na YouTube, kde ukazuje vývoj titulních stránek, který za tu dobu proběhl. 
19.1.2018, aktualita, Kateřina Hoferková1 komentář
Středoformát Hasselblad H6D-400c MS umí 400MPx fotky Středoformát Hasselblad H6D-400c MS umí 400MPx fotky
Společnost Hasselblad představila nový středoformátový fotoaparát H6D-400c MS. Ten umí díky multiexpozici fotit snímky s neuvěřitelně vysokým rozlišením 400 megapixelů. To je přes 23.000 pixelů na delší straně.
18.1.2018, aktualita, Milan Šurkala24 komentářů
Leica uvedla CSC objektivy APO-Summicron-SL 75mm F2 a 90mm F2 Leica uvedla CSC objektivy APO-Summicron-SL 75mm F2 a 90mm F2
Německý výrobce fotoaparátů a objektivů Leica představil dva nové pevné objektivy pro svůj full frame CSC systém. Jde o APO-Summicron-SL 75mm F2 ASPH a 90mm F2 ASPH. Určeny jsou zejména pro focení portrétů. 
16.1.2018, aktualita, Milan Šurkala