Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Test paměťových karet SDHC a SDXC

28.8.2018, Milan Šurkala, recenze
Dnes se mrkneme na srovnávací test paměťových karet SDHC, SDXC a microSDHC, které jsou používány v mobilních telefonech, fotoaparátech a jiných zařízeních. Jak jsou na tom s rychlostí? Doplněno o karty Samsung EVO+ a Kingston React.
Společnost Kingston dodala do testu i další microSDHC kartu 32GB UHS-I Class 10 High-Speed (SDCA10/32GB), která je rychlejší variantou k již testovaného Class 10 UHS-I modelu. Zatímco tam bylo slíbeno alespoň 10 MB/s, zde Kingston rovnou hovoří o rychlosti 90 MB/s při čtení a 45 MB/s u zápisu. V našem případě jsme dostali verzi, která v balení obsahovala i SD redukci.



 

Test 1 - CrystalDiskMark




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



Karta Kingston funguje o dobrých 10 % rychleji na čtečkách Kingstonu, přesahuje 77 MB/s u čtení, zatímco na čtečce Transcend dosahuje jen něco přes 69 MB/s. Proti uváděným 90 MB/s je to viditelně méně. Zápis má ve všech případech slibovanou hodnotu 45 MB/s.


Test 2 - ATTO Disk Benchmark




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



V tomto testu jsme naměřili o něco nižší hodnoty u zápisu, a to necelých 42 MB/s. Naopak čtení bylo v tomto testu rychlejší, 78-79 MB/s u čteček Kingston a lehce přes 71 MB/s u čtečky od Transcendu.


Test 3 - HD Tune Pro




Kingston MobileLite G3



Kingston USB 3.0 Media Reader



Transcend RDF8



HD Tune už tradičně vykazuje nejnižší hodnoty, v případě prvních dvou čteček je to 70 MB/s, u třetí pak 60 MB/s při čtení.


Hodnocení


Proti méně výkonné obyčejné Class 10 variantě je tato karta výrazně rychlejší. Čtení nabídne minimálně o polovinu vyšší rychlost, u zápisu můžete počítat s trojnásobkem. Pokud vám jde o rychlost (např. záznam RAWů), pak je to dobře použitelná paměťová karta.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.