Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Doporučené fotoaparáty: prosinec 2016

15.12.2016, Milan Šurkala, návod
Pokračujeme v cyklu článků pro snadnější výběr kompaktu nebo fotoaparátu s výměnným objektivem. Vybíráte nový přístroj? Pojďte se s námi podívat, které modely jsou v jednotlivých kategoriích ty nejlepší.
Třída profi kompaktů je zajímavá tím, že lze v podstatě doporučit každý fotoaparát, který do ní patří. Vyloženě špatný model zde v podstatě není a jde tak jen o to, co je pro vás nejdůležitější.


Sony Cyber-shot RX100 / RX100 II (recenze RX100)


Profi kompakt Sony Cyber-shot RX100 je v podstatě splněným snem každého majitele zrcadlovky, který chce do kapsy něco kompaktního a přitom bez výrazných kompromisů v kvalitě obrazu. RX100 se jím víceméně vyrovná, byť i zde pochopitelně musíte počítat s několika kompromisy. Základem je 1" Exmor CMOS snímač s velmi vysokým rozlišením 20 megapixelů. Dynamický rozsah je na úrovni běžných starších zrcadlovek, míra šumu je s ohledem na pixelovou hustotu až překvapivě nízká. Když se k tomu připočte i vysoké rozlišení, případný šum se snadno zamaskuje a ve výsledku tak dostáváte detailnější fotografie než u levných DSLR.


Sony Cyber-shot RX100


To vše je umožněno solidním objektivem Carl Zeiss Vario-Sonnar T*, který nabídne 3,6× optický zoom v rozsahu 28-100 mm. Díky světelnosti F1,8-4,9 nabízí o 1 až 2 EV lepší světelnost než zrcadlovky se setovým 18-55mm objektivem, což je další důvod toho, proč i za horšího světla fotí překvapivě kvalitně. Bohužel se musíte připravit na nedostatečné makro a trochu slabší výkony objektivu u nižších clon. Full HD video nabízí 1080p50 záznam a spolu s vynikajícím autofokusem a stabilizací se stává jedním z nejkvalitnějších, ne-li nejkvalitnější ve třídě kompaktů. Vysoce nadprůměrný je i LCD displej, expoziční automatika, rychlost přístroje a dobrá je i výdrž na baterie.

Cena dnes začíná na 10.000 Kč, čímž se dostává zpět na hodnotu, na které byla před několika měsíci a jak ukázal náš test, výkonem se vyrovná i APS-C zrcadlovce. V nabídce je i model Cyber-shot RX100 II, který má výklopný displej, sáňky na příslušenství a novější 20MPx snímací čip s BSI technologií. Ten vás ale po nedávném zdražení a následné slevě vyjde na 15.500 Kč s DPH (další sleva 2000 Kč proti říjnu). Za tuto cenu nemá moc smysl kupovat druhou generaci a doporučil bych tu první. O dalších nástupcích budeme hovořit níže.
 
 
 

Sony Cyber-shot RX100 III - recenze / RX100 IV


Fotoaparát Sony Cyber-shot RX100 III pokračuje v sérii malých kompaktů RX a navazuje na předchozí modely RX100 a RX100 II. Ty byly špičkové a trojková verzi nezůstává pověsti nic dlužna. Oceňuji velký 1" senzor s rozlišením 20 megapixelů, který prokázal své kvality (relativně nízký šum vzhledem k pixelové hustotě a vysoký dynamický rozsah) už u předchozího modelu a i zde nabídne vysokou kvalitu obrazu.


Sony Cyber-shot RX100 III


Novinkou je objektiv ZEISS, který má nyní už jen 2,9× optický zoom, což je krok zpět. Na druhou stranu ale nabídne širší 24mm ohniskovou vzdálenost (maximem je 70 mm) a lepší světelnost F1,8 až F2,8. Konečně také dostal vedle irisové clony i ND filtr. Potěší i kvalitní Full HD 50p video, konečně jsme se dočkali i zpomalených videosekvencí s rozlišením 1280×720 pixelů a 100 fps (pouze v XAVC S, k čemuž ale potřebujete minimálně 64GB SDXC kartu), je zde i výklopný elektronický hledáček (EVF), nový procesor BIONZ X, bezdrátové připojení Wi-Fi s podporou NFC. Musíte počítat s poměrně vysokou cenou okolo 19.500 Kč s DPH.

Novější model Cyber-shot RX100 IV přináší stejný senzor jako RX10 II, tedy s podpoou zpomalených videosekvencí až do 1000 fps, 4K video, expoziční časy od 1/32000 sekundy a dokonce 16fps sekvenční snímání. Čekejte vyšší cenu, nicméně ta tento měsíc spadla o 5000 Kč na 29 tisíc Kč. Posledním modelem je Cyber-shot RX100 V, který dostal fázové ostření nebo sekvenční snímání s 24 fps. Cena 34.000 Kč tisíc je ale opravdu hodně vysoká a tento model bych zatím nedoporučoval. Jeho výhodou je fázové ostření a až 24fps sekvenční snímání.
 
 
 

Panasonic Lumix LX100 - recenze


Lumix LX100 je zajímavým zástupcem třídy profi kompaktů. Nabídne 16MPx Micro Four Thirds senzor, z něhož se ale využívá jen necelých 13 megapixelů (odpovídá cca 1,2" čipu). Je to díky tomu, že jde o multi aspect senzor, tedy při různých poměrech stran nabídne vždy stejnou ohniskovou vzdálenost (nejde o ořezy ze 4:3 snímků). Míra šumu a dynamický rozsah tedy dosahují podobných úrovní jako Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu. Zajímavostí je možnost natáčet 4K videosekvence.





Objektiv Leica má malý 3,1× optický zoom v rozsahu od širokoúhlých 24 mm po maximálně 75 mm. To není mnoho, na druhou stranu se odmění výbornou světelností F1,7 až F2,8, která dovolí i dost slušně mazat pozadí. Optická kvalita objektivu je dostatečná, žádný zázrak ani průšvih. Hodně trpí na odlesky, takže v protisvětle si musíte dávat pozor. DFD ostření je bleskurychlé, ale jak ukázal náš test, není vždy úplně přesné. Potěší sekvenční snímání s rychlostí až 11 fps a elektronický hledáček s velkým 1,39× zvětšením (0,7× po přepočtu) a rozlišením 2,764 milionu bodů. Ve výbavě nechybí ani Wi-Fi s NFC. Cena fotoaparátu je od 17.000 Kč s DPH. To je solidní cenovka, navíc jde občas sehnat i levněji.
 
 
 

Panasonic Lumix TZ100 - recenze


Lumix TZ100 je velmi zajímavým počinem. Ačkoli jde o kapesní ultrazoom, máme jej zde mezi profi kompakty díky velkýmu 1,0" čipu s 20MPx rozlišením i jeho ceně. Fotoaparát je schopen v relativně kompaktním těle s velkým senzorem přinést vysoce nadprůměrný 10× optický zoom v rozsahu 25 až 250 milimetrů. Světelnost ale dosahuje hodnot F2,8-5,9, což není žádný zázrak, nicméně s ohledem na rozměry a zoom jsou to dobrá čísla.


Panasonic Lumix TZ100


Fotoaparát nabídne dobrou kvalitu obrazu (objektiv ale není úplně dokonalý), nízký šum i solidní dynamický rozsah. Umí natáčet velmi kvalitní 4K videosekvence. K dispozici je dotykový displej i elektronický hledáček, ten je ale velmi malý a hůře využitelný. Samozřejmě se nezapomnělo ani Wi-Fi připojení. Počítejte s relativně malým a hladkým gripem, takže jistota držení není úplně nejvyšší. Cena fotoaparátu se dnes pohybuje okolo 19 tisíc, což sice není nejméně, ale nikde jinde snad takto skladnou a zároveň velmi univerzální kombinaci asi neseženete. Brzy bude zahájen i prodej kompaktnějšího Lumixu LX15 s 24-72mm objektivem a F1,4-2,8 objektivem.
 
 
 

Canon PowerShot G5 X - recenze


Kompakt PowerShot G5 X je upravenou verzí modelu G7 X. Disponuje stejnými vnitřnostmi v podobě 1" CMOS BSI snímače a objektivu se 4,2× optickým zoomem. Ten má příjemný ohniskový rozsah od 24 do 100 milimetrů a dobrou světelností F1,8-2,8. Opticky je dostatečný a potěší velmi pěkným bokehem. Hlavní změnou proti G7 X je solidní elektronický hledáček a více ovládacích prvků. Nechybí ani výraznější grip.





Najdete tu dokonce i výklopný dotykový displej. Můžete natáčet hodně slušné 1080p60 video, na zpomalený záznam ale zapomeňte. Samozřejmostí je i Wi-Fi s NFC. Z horších vlastností bychom měli zmínit slabý autofokus za horšího světla a jen průměrné makro. Cena činí 18.500 Kč s DPH.
 




Canon PowerShot G7 X Mark II


PowerShot G7 X Mark II navazuje na povedený model G7 X. Proti původnímu modelu dostal výkonnější procesor, který zvyšuje svižnost přístroje a zlepšuje také rychlost ostření. Fotoaparát dostal také menší grip, který zlepšuje komfort držení. K dispozici je povedený 1,0" snímač s 20MPx rozlišením, objektiv je pak v této třídě jeden z těch univerzálnějších. Má 4,2× optický zoom v příjemném rozsahu od velmi širokoúhlých 24 mm po 100mm, potěší také světelnost F1,8 až F2,8. Nečekejte však nějak nadprůměrné makro a rohová ostrost by mohla být trochu výraznější. Irisová clona může být doplněna o ND filtr. Ten nově podporuje i automatické řízení.


Canon PowerShot G7 X Mark II


Zlepšila se také rychlost sekvenčního snímání. Na druhou stranu na dnešní dobu překvapí absence 4K videa, Full HD video je nicméně slušné. Potěší hodně dobrý dotykový displej, ten je navíc i výklopný, a to až o 180° vpřed. Dnes nepřekvapí ani přítomnost Wi-Fi rozhraní. Pokud jde o cenu, ta se pohybuje okolo 17.000 Kč s DPH.
 

 
Do prosince 2016 jsme doporučovali Canon PowerShot G7 X

Canon PowerShot G7 X - recenze


PowerShot G7 X přináší 1" CMOS BSI snímač s rozlišením 20 megapixelů a objektiv se 4,2× optickým zoomem v rozsahu 24 až 100 milimetrů při světelnosti F1,8 až F2,8. Díky tomu může fotit dobře i za horšího světla a na kompakt také docela dobře mazat pozadí. Potěší i přítomnost 3E ND filtru, která dělá fotoaparát ještě univerzálnějším. Objektiv navíc nabídne velmi pěkný bokeh, který svou jemností rozmazání (nikoli silou rozmazání) připomíná spíše moderní pevné světelné objektivy.


Canon PowerShot G7 X


Najdete tu Full HD video 1080p60, nechybí ani moderní rozhraní Wi-Fi s NFC, ale to nenabídne moc funkcí a je obtížné jej někdy rozchodit. Nenadchne také rychlost fotoaparátu, ta patří k podprůměru. Z dalších negativ můžeme zmínit nesmyslnou automatiku ISO citlivosti a absenci zpomaleného videa. Displej je výklopný o 180° směrem vpřed a vhodný pro focení selfie snímků. Navíc je dotykový, což je výborné pro polohování AF bodu a ostření zejména u videa, které je výborně stabilizované. Makro je jen průměrné a totéž se týká výdrže baterie. Typická cena fotoaparátu je okolo 14.500 Kč s DPH (opětovné zdražení o 500 Kč). Fotoaparát dostal nástupce G7 X Mark II s novým procesorem, gripem i větší výdrží na baterii. V tomto případě cena dosahuje 17.000 Kč s DPH.

Z modelu G7 X ještě můžete jít na nižší variantu G9 X a naopak na vyšší G5 X. PowerShot G9 X přináší menší zoom a ohniskový rozsah 28 až 84 mm při světelnosti F2,0-4,9. To jsou stále docela slušné hodnoty, univerzálnosti G7 X to ale nedosahuje. Ovládání je téměř plně dotykové a cena se bohužel od G7 X výrazně neliší. Pokud tedy nechcete vyloženě malý fotoaparát, nemá G9 X k dnešnímu datu moc smysl.
 


Do června 2016 jsme doporučovali Fujifilm X30

Fujifilm X30


Fotoaparát Fujifilm X30 vychází ze svých předchůdců X20 a X10. Dnes je k dispozici za cenu pod 12.000 Kč s DPH. Na poměry dneška má už trochu menší 2/3" senzor s rozlišením 12 megapixelů, což proti dnešnímu 1" standardu s 20 megapixely není žádná sláva, nicméně i tak můžete čekat slušnou kvalitu obrazu. Fotoaparát pracuje s příjemným objektivem se 4× optickým zoom se začátkem na 28mm ohniskové vzdálenosti. Dobrá je světelnost F2,0 až F2,8, bohužel chybí doplňkový ND filtr.





Na fotoaparátu je většinou oceňován dosti rychlý autofokus nebo přítomnost elektronického hledáčku (i když někteří by možná preferovali optický hledáček předchůdců), solidní je i výdrž na baterii. Pokud chcete levný hledáčkový profi kompakt nebo se vám třeba líbí filmové režimy typické pro Fujifilm, X30 určitě neurazí.
 


Do května 2016 jsme doporučovali Nikon Coolpix P7800

Nikon Coolpix P7800 (recenze na P7700)


Nikon Coolpix P7800 pokračuje v úspěchu předchozích modelů. Objektiv nabídne výbornou světelnost F2,0 až F4,0 při rozsáhlém 7× optickém zoomu. Díky tomu umožňuje překvapivě dobré hrátky s malou hloubkou ostrosti. Samotný objektiv je poměrně solidní, ve spolupráci s čipem ale nemá rád protisvětlo na širokém ohnisku (ztrácí se zejména tenké větve a podobné věci).


Nikon Coolpix P7700


Jinak lze většinu věcí chválit. Snímací čip má přijatelný šum a nastavitelné odšumování. Nechybí solidní polohovatelný LCD displej, 3EV ND filtr + irisová clona v objektivu, radost udělají i videosekvence ve Full HD formátu včetně možnosti pořizovat zpomalené video. Fotoaparát má také solidní výdrž na baterie, zamrzí pak zbytečně obrovské RAWy a celkově trochu pomalejší odezvy. V nabídce zůstává model Coolpix P7800 za 10.000 korun, který je vybaven elektronickým hledáčkem s rozumným rozlišením 640×480 pixelů. I přes svou relativní pomalost si zaslouží doporučit zejména těm, kteří chtějí něco s univerzálním objektivem.
 


Do března 2016 jsme doporučovali Canon PowerShot G16

Canon PowerShot G16 / recenze na G15


Profi kompakt Canon PowerShot G16 navazuje na model G15, který dopadl v našem testu na výbornou, chybiček měl opravdu jen velmi málo. Model G16 disponuje 12MPx CMOS snímačem s 1/1,7" úhlopříčkou, který zajišťuje přijatelný šum a díky citlivému odšumování i dostatečné množství detailů. Nový čip podporuje také snímání kvalitního Full HD videa 1080p60.
Velkým lákadlem je bezesporu také objektiv. Má 5× optický zoom v rozsahu 28-140 mm s výbornou světelností F1,8 - F2,8. Díky tomu nabídne slušné hrátky s malou hloubkou ostrosti (na poměry kompaktů). Mnohé potěší i zachování průhledového hledáčku. Výborné je vysoce nadprůměrné makro, nabídne dobrou výdrž na baterie, naopak jediným větším negativem je tíhnutí k přepalům, což se ale dá vyřešit snímáním do RAWu nebo technologií i-Contrast (za cenu trochu vyššího šumu). Nechybí zde ani dnes tak populární Wi-Fi. Cena modelu G16 se pohybuje okolo hranice 10 tisíc Kč s DPH (zdražení 500 Kč).

Výše zaměřeným nástupcem je PowerShot G7 X (a nově i G7 X Mark II) s větším 20MPx 1" senzorem, 4,2× optickým zoomem a světelností F1,8-2,8. Ten ale stojí 13,5 tisíce Kč, nicméně za příplatek to stojí.
 


Do února 2016 jsme doporučovali Panasonic Lumix LX7

Panasonic Lumix LX7 - recenze


Panasonic Lumix LX7 přinesl velmi světelný objektiv při ohniskovém rozsahu 24 až 90 milimetrů. Světelnost činí výborných F1,4-2,3, což jsou rekordní hodnoty. Fotoaparát má velmi kvalitní snímky, objektiv dává nadprůměrně ostré detaily. Stinnou stránkou je vyvažování bílé za horšího počasí, které ladí do hnědozelených odstínů.


Panasonic Lumix LX7


Možnosti nastavení expozice jsou širší díky internímu ND filtru, irisová clona ale zůstala zachována. Podporovány jsou Full HD 1080p60 videosekvence i režimy rychlého sekvenčního snímání. Cena přístroje se pohybuje v různých výšinách, ve větších obchodech jej najdete za cenu okolo 9 tisíc korun. Výhodou je i intuitivní ovládání a solidní rychlost.
 
 
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.